Apple планира да закупи Shazam за 400 милиона долара

Apple е в напреднала фаза на преговорите за закупуване на популярната услуга за разпознаване на музика Shazam. Според източниците на TechCrunch и Recode сделката е почти договорена и ще бъде обявена през следващата седмица. Очакванията са компанията от Купертино да заплати около 300 милиона паунда (400 милиона долара) за акциите на Shazam. Любопитното е, че това е драстично под последната пазарна оценка на компанията от 2015, която бе на стойност 1,02 милиарда долара.

Иначе приложенията на Shazam за различните платформи още преди година надминаха 1 милиард изтегляния и вероятно цифрата вече е значително по-висока. Въпреки това услугата за разпознаване на непознати песни е на загуба и през последните години компанията отчете сериозни загуби. През 2015 минусът бе 16,6 милиона паунда, а през миналата година бе редуциран до 4 милиона паунда преди данъци. Shazam стартира своя бизнес през далечната 1999 година и в началото оперираше като SMS услуга.

Източник: TechCrunch, Recode

 • Не вярвам, прекалено голяма юзър база има. :)
  sladyrko
 • Причината е, че iOS ще го погълне изцяло и след време отделното приложение за други ОС ще изчезне.
  abando
 • ДА. С последния Skype на телефона с 1 гб рам като го отвориш затваря всички други програми, а като отвориш друго- напр. Смс и скайпа умира. Безумно тежък. А преди не беше така. И то защо? Добавили му функции като на социална мрежа, които никой не ползва...
  tzincbg
 • Определено е добре, че ако го купува някой е Апъл. Каквото купи Майкрософт или особено Гигълците замира и се осира тотално.
  strikercho
 • [Quote]list: Няма да стане по-добре- Shazam умря и лешоядите взимат каквото може.[/Quote] Радвай се, че Microsoft не го купуват :D Ползвам [B]Shazam Encore[/B] (платената версия) от няколко години и съм много доволен.
  centur
 • Аз много си харесах Track ID на Sony - най-лекия и бърз, но го спряха. :(
  tzincbg
 • Нито Google Assistant, нито Siri се справя толкова добре колкото Shazam (личен опит). И да казваш, че е замряло си е направо смешно... Лично аз не познавам човек който да го няма на телефона си. Влагат и много в реклами, дори с Тагове по Кока Кола бутилки и т.н. Затова и го купуват явно, да им помогне за по-добро интегриране в Siri. Иначе за какво им е да дават толкова пари, за нещо което вече имат? Няма логика нали? Аз ползвам Шазам Енкор (платения) от много време и съм много доволен. Пробвал съм и Сандхаунд и Асистената и Сири, никое не се справя толкова добре. А и една от пречините да го купят явно е, да сложат Apple Music като дефолт за стрийминг направо от шазам и да се надяват да накарат повече хора да сменят от Спотифай на тях. :)
  sladyrko
 • Няма да стане по-добре- Shazam умря и лешоядите взимат каквото може. Гугъл отдавна се справя добре със задачата, Сири също се справя прилично- просто вече няма нужда от Shazam като отделно приложение, аз от поне 3г. съм го махнал и не ми е липсвало. Епъл явно искат по някакъв начин да го интегрират в иОС и в следващите 2г. след придобиването приложението някак ще работи на самотек докато накрая не го убият официално.
  list
 • [B]i[/B]Shazam :D
  centur
 • Причина? Освен да стане по-добре, не виждам разлика от сега. :)
  sladyrko