Apple потвърди, че забавя телефоните с износени батерии

През последните дни потребители на по-стари модели iPhone установиха, че производителността на устройствата е свързана със състоянието на батерията в него – ако тя е стара и износена телефоните работят по-бавно и с по-ниска честота на процесора, а ако се смени с нова стават значително по-бързи, защото честотата се връща до стандартната. Тази връзка беше доказана и от създателя на популярното приложение за сравнителни тестове Geekbench, който посочи, че iOS 10.2.1 и 11.2.0 са активирали тази така наречена екстра в различни устройства на компанията.

iOS 10.2.1 трябваше да адресира неочакваните изключвания на iPhone 6 и iPhone 6s и се оказва, че за решаването на този проблем се прибягва до намаляване на честотата на процесора, което се бори с големите пикове в консумацията на енергия. Именно те могат да доведат до неочаквано изключване на устройства с износени батерии с намален капацитет при ниски температури. iOS 11.2.0 въвежда тази функционалност и в iPhone 7, но и там се проявява, когато батериите са с влошени качества.

Това обяснение звучи достатъчно логично, но в случая е проблем запазването на мълчание от страна на Apple. Компанията можеше да обясни въвеждането на добавката, преди да започнат подозренията, че тя нарочно забавя по-старите устройства, за да накара потребителите да закупят нови. Разбира се, забавяне има, но то е направено, за да се гарантира потребителското преживяване, защото никой не иска телефонът му да се изключва произволно. Apple посочва, че миналата година функцията е добавена в iPhone 6, iPhone 6s и iPhone SE, а сега е включена и в iPhone 7 с iOS 11.2. Планира се да бъде активирана и в други продукти.

Източник: TechCrunch

 • Препоръчвам да пишеш по-помалко, противоречиш си сам, не за друго. Почти на всеки се е случвало телефон или лаптоп с износена батерия да се изключи примерно от 30% без да предупреди, че батерията е слаба. При хандроида нищо не следи за параметрите на батерията и понякога даже се брикват телефони, оправят се само с разкачане и закачане на несменяемата батерия.
  TrEnIoRa
 • Няма проблем, овцете що продължат да купуват. Дори 3 бинки да ги одерат, да ги ритат по дупетата след това, isheep си е Isheep :D
  obje
 • Както написах, единия параметър е в ПЪТИ спрямо другия. Една батерия в телефон след 2 г е примерно на 75-80% живот. И това въобще не и влияе, на възможностите да захрани процесора на максимално натоварване. Вито, както написах, apple говори глупости. Една литиева батерия се взривява(изключвам механическо увреждане, както беше при Самсунг) само от голям ток. Процеса е физико-химичен. Каква повърхност ( в зависимост от технологията) ще могат да осигурят в единица обем. От там зависи какъв ток ще може да протече по тази повърхност ( ток тече само по повърхност!). Това е площта на прашинките вътре. За това сега експериментират с графен, примерно. Получава се по-голяма повърхност. В процеса на експлоатация, тези прашинки се разрушават, и повърхността намалява. На моя лаптоп батерията я смених миналия месец на 13% процента живот. Държеше 2-3 минути ( при нормално 2 часа), но не ми пречи, защото е постоянно включен на кабел. Трябваше ми колкото да го пренеса в друга стая, и там пак на ток. И друго, колкото повече една батерия е умряла, толкова по-малко се загрява. Просто пада максималния и ток. Та въобще не е и теоретически възможно да се взриви при разряд/заряд. взривяват се само нови батерии, по ток!, ако механически нещо има проблем, и при максимален ток прегрее и се запали. Литият се запалва много бързо, и не се гаси лесно. Има клипчета на Тесла как гори и как се гаси. Не се гаси, изгаря като бенгалски огън, и господ да ни е на помощ с електрическите коли при катастрофа. Няма да има оцелели. (no) === Единственото, което ми идва наум, ако е вярно това с батерията, е следствието, че apple използва някакви супер боклук батерии, които още когато са нови (на 100%) работят на границата на възможностите си. И примерно, ако паднат на 95% вече не издържат. Но това е пълен цирк. То вече в техните телефони, кое не е боклук? То не беше най-евтиния flash, дето се скапваше, сапфиреното стъкло беше порнография, … И сега, ако трябва да си признаят и за батериите… егати. И в същото време излиза Самсунг (беше скоро) и казва, че след 2г, живота на батерията ще се е намалил с толкова, че няма да влияе на продължителността на работа на устройството. Въобще пълен смях. А е много лесно, всякакви те там специалисти, да премерят пиковия ток и да лъсне лъжата. Но никой няма да го направи, или ще му затворят устата с едни кинти.
  StefiMo
 • @Вито, това за зарята го споменах по отношение на лимитирането по ток при литиевите батерии, защото друг беше писал, че в смартфон можело без проблем да се точат сума ти ампери ток. Може би не съм се изразил добре - под crash нямам предвид запалвания, взривове и т.н., а грешка в работата на хардуера, породена от недостатъчно захранващо напрежение. При пълно натоварване (без намаляване на честотата на процесора), една такава износена, малка телефонна батерия няма да успее да задържи напрежението си достатъчно високо и системата ще се срине (рестартира). Иначе, малко встрани от конкретната тема - освен разликата в мощностите на батериите между телефони и лаптопи (7-8Wh за смартфон и >40Wh за лаптоп), влияние оказва и форм-факторът, в който са направени. Не може да се очаква от компоненти в телефон, които работят без никакво активно охлаждане, в херметично затворен корпус, да могат да бъдат товарени постоянно, без да започнат да загряват, а без активно охлаждане, единственият вариант е throttling.
  Weishaupt
 • Споменавал си го не веднъж или два пъти във връзка с Ноут серията на Самсунг, но няма значение. Все пак не ми отговори, колко батерии през годините са ти гърмяли?! Та чак и заря... (cyber) На мен ми е изпушвали батерия, но не е гърмяла. Гърмял съм кондензатори, но е друга тема. :D
  Ванката
 • Отговорът ми е към колегата който е писал [Quote]Да не говорим, че литиево-Х батерии имат и защитна схема, която ограничава тока, за да не стават фойерверки, на каквито се нагледахме преди месеци.[/Quote] А къде навсякъде го казвам нямам спомен. ;)
  Вито
 • Вито, гледам че навсякъде го казваш това за гърмящите батерии, та...на тебе колко батерии са ти гърмяли през живота? Питам, защото аз като дипломиран карък все още не съм правил заря... :D
  Ванката
 • Добре де, това не важи ли и за лаптопите? Аз като махна зарядното и му дам на висока производителност просто батерията ми пада по-бързо, без заря и гърмежи. И да, батерията ми е износена...
  Вито
 • Пропускаш основния момент - говорим за ИЗНОСЕНИ батерии. С новите/неизносените такива, throttling няма. Я пробвай на една батерия на 1000 цикъла да напънеш процесора с всичките му ядра на 100% и закован на максимална честота, да видим, дали няма да докараш някой kernel panic? Химията на износените батерии не води просто до линейно намаляване на времето за разряд при еднакъв rate. Да не говорим, че литиево-Х батерии имат и защитна схема, която ограничава тока, за да не стават фойерверки, на каквито се нагледахме преди месеци. Литият е силно запалим и дори избухлив (може да отделя водород), и такива батерии не могат да се тормозят както ти падне, за разлика от оловните и никеловите (които пък няма как да се ползват в мобилни у-ва).
  Weishaupt
 • Някъде да видяхте числа от apple? Едно време имаше тестове с консумацията на процесорите в телефоните. Всички бяха в диапазона <10А, нещо от рода на 5-7А. Една средна батерия в iphone е 2А/h(за по-лесно смятане). Каквато и да е батерия, Литий-Нещо си има параметър С, който показва тока на разреждане при неограничено време, който няма да разруши батерията. Каквато и да е, под 12-15С няма. За по-хубавите е още повече. Или 2А*15C=30А номинален ток, без да и влияе. Забележете, че това е неограничен ток във времето при който напрежението ще се държи и ще спада плавно. Пиков, може да е още повече без проблеми. Всичко това е фико-химичен процес. Консумацията на процесора е пиков ток винаги. Казано по друг начин, консумацията на процесора е поне НЯКОЛКО пъти по-малка от този параметър на батерията. И единственото нещо, което ще се случи е да се разреди по-бързо, но ще си държи напрежението. Глупостите дето са написали apple са за шаранчета.
  StefiMo
 • [Quote]И все пак не го намирам за много правилно, би трябвало да е като опция в настройките и потребителите да решат дали да намалят производилтеността или не за сметка на батерията.[/Quote] Нямаш такава опция защото хардуерните им инжЕнери не са си свършили работата както трябва (ограничението по ток с намаляне на честотата се прави на ниво проектиране на електрониката) и затова софтуерните им такива трябва да замазат положението. Толкоз за бижутУ и неговата перфектност.
  PoceH_BS
 • Разбира се зависи от вградения рам и процесора. На флагман с 4 гб рам 8 ядрен ще се понесе добре и Oreo. На Alcatel/Huawei 4ядрен с 512/1 гб рам всичко над Киткат го тормози и бави.
  tzincbg
 • Не става с нулиране. Преди няколко месеца като си дадох телефона за ремонт приятел ми даде негов стар алкател. Работеше без никъв лаг след като го нулирах до момента в който не му пуснах ъпдейтите! Стана мазало след това, добре, че не беше мой щях няколко пъти да го набия в земята. :D
  Вито
 • [Quote]...искам телефона ми да работи 3часа добре заради износената батерия,а не 12ч като парче метал неставащо за нищо.[/Quote] Бъркаш за какво точно се прави throttling. Целта не е да работи по-дълго с едно зареждане, а за да се предотврати краш. Износената батерия не може да захрани процесор на максимална честота при пиково натоварване и това би довело до рестарт. Именно това се цели да се избегне с лимитирането на честотата (а оттам и потреблението на енергия), когато батерията е износена и падне под определени проценти заряд - съвсем логичен подход. Други производители пък правят такива неща и при нови батерии, след няколко минути натоварване, за да избегнат прегряване. Факт е, че при всички иновации в електрониката, батериите не са претърпели особена революция и са голяма спънка при внедряването на нови функции при мобилни устройства (не само телефони).
  Weishaupt
 • След две години просто го hard reset-ваш андроида и пак си е като нов. Наскоро това се наложи и на IOS 11.
  tzincbg
 • Е за тва от Епъл решиха да скопяват ракетите софтуерно, понеже много летят. :D
  Вито
 • И кое му е различното при иос? Абсолютно същото е. Приложенията се ъпдейтват постоянно и след всяка изминала година, и с всеки голям ъпдейт устройството работи малко по-бавно, но положението не е толкова отчайващо понеже имат добра оптимизация. До две години един айфон е като ракета в сравнение с двегодишен андроид флагман!
  Ванката
 • [Quote]Едно Galaxy S3 би трябвало да работи перфектно и в наши дни с хардуера който има... [/Quote] При дроида е друго. Всекидневните ъпдейти на програмите скапват производителността. Ако една програма преди години за флагман е била 3МБ сега е 50МБ. Ето един пример https://facebook-messenger.en.uptodown.com/android/old . Тва се случва с всички програми и след две години флагмана се превръща в лагваща барака. Ако се ползват програмите с ъпдейта излязал в същата година с телефона той ще си бачка без лаг. Тва е. По този начин пък карат андроид феновете да сменят телефоните на 2 години минимум, ако искат най-доброто.
  Вито
 • [Quote]би трябвало да е като опция в настройките и потребителите да решат дали да намалят производилтеността или не за сметка на батерията.[/Quote] Ето такава опция при Леновото
  polarr31
 • Не се самозалъгвайте, защото всички сме част от това общество по един или друг начин. Просто приоритетите на различните хора са различни! Едни си сменят уж старите коли с нови, други си сменят смартфоните, трети телевизорите, четвърти друго или всичко накуп, но схемата при корпорациите работи безотказно. Живееме в технологично общество, което буквално се развива пред очите ни. Едно време имахме само домашни телефони и трябваше с предварителна уговорка след телефонно обаждане, да се свърши някаква работа. Нещата се промениха, а технологиите улесняват ежедневието ни. Иначе по темата, сега, дали епъл си търсят оправдание или не с това за батериите не знам, но разбирам само, че за в момента само те имат топки открито да кажат, че изкуствено състаряват устройствата си. Иначе всички други го правят, но като гледам никой не недоволства от това. Едно Galaxy S3 би трябвало да работи перфектно и в наши дни с хардуера който има... (yes)
  Ванката