Apple представи iPad 2

Apple избра 2 март за премиерата на наследника на първият си таблет. 2 март и iPad 2 - едва ли някои смята, че избора е случаен, защото при американската компания всичко е внимателно оркестрирано. Както преди година, на сцената излезе Стив Джобс, макар че този път появата му беше неочаквана - припомняме, че в началото на тази година той се оттегли за неопределен период от ръководството на Apple по медицински причини. В началото малко статистика. Книги в iBookstore предлагат над 2500 издатели, а за по-малко от година потребителите са изтеглили над 100 милиона книги за по-малко от година. Джобс обяви още, че потребителските акаунти вече са 200 милиона, а наскоро компанията е доставила своят 100 милионен iPhone. За 9 месеца през 2010 г са били продадени 15 милиона броя iPad, като Джобс не пропусна да отбележи, че това е повече от всеки друг таблет, а пазарният дял на компанията при този тип устройства през 2010 г е бил над 90%. Приложенията за таблета вече са над 65 000, докато за Android 3.0 засега са едва 100. Все пак да не забравяме, че платформата на Google тепърва прави първите си стъпки, а на пазара има само един таблет и то от няколко дена.

И все пак звездата на вечерта е iPad 2. Таблета идва с нов дизайн и с нов процесор - в него вече се използва чипа A5. Вече е с двуядрен дизайн и според Apple е 2 пъти по-бърз от А4 и осигурява до 9 пъти по-бърза графика. В същото време потреблението на енергия е като на предшественика му. Както очаквахме, добавени са две камери - задната може да записва 720р видео при 30fps, а предната (VGA) се справя с VGA резолюция при 30fps. Подобно на iPhone и iPod touch има жироскоп, а размерите на корпуса са намалени сериозно спрямо първата версия на iPad - по-тънък е с 33%. Изразено в цифри това означава 13,4 мм срещу 8,8 мм. Теглото също е редуцирано и сега е 601 грама (613 гр за модела с 3G) - добра новина, тъй като първата версия беше тежичка. Таблета ще се предлага в черен или бял вариант и освен това ще може да работи с GSM и CDMA мрежи. Батерията стига за 10 часа работа. Диагоналът и резолюцията на екрана остават същите - 9,7" и 1024 х 768 пиксела.

Сред допълнителните възможности са HDMI изход чрез специален кабел, който ще позволи показването на 1080p видео върху външен монитор и освен това ще зарежда таблета. Заедно с устройството дебютира и интересен предпазител на екрана - не става дума за калъф, а за панел (Smart Cover), който чрез магнити се закрепва върху лицевата част на таблета. Освен това може да бъде сгънат в различни конфигурации, за да позволи различни начини на употреба и послужи като поставка. В допълнение ще почиства екрана на iPad 2 и автоматично "събужда" таблета или го поставя в режим на изчакване. Варианта от полиуретан ще струва 39 долара, а кожения ще е на цена 69 долара.

Цената на iPad 2 започва от 500 долара за модела с 16GB памет и Wi-Fi и стига до 829 долара за варианта с 64GB, Wi-Fi и 3G. Цената веднага поставя Motorola в неизгодно положение, тъй като в Щатите Xoom се продава за 800 долара, докато аналогичния iPad 2 ще струва 729 долара. Продажбите в Щатите започват на 11 март, а от 25 март ще се предлага в още 26 страни. Междувременно Apple намали цената на първата верия на таблета и цените вече варират между 399 долара за модела с 16GB памет и 3G и 729 долара за варианта с 64GB и 3G.

Както очаквахме на събитието беше представена и новата версия на iOS с номер 4.3, която ще използва iPad 2. С нея идват увеличена производителност на браузъра Safari към който е добавен JavaScript енджина Nitro. Включена е и опция за споделяне на съдържание в домашната Wi-Fi мрежа през iTunes. Има и подобрения на AirPlay, а потребителите вече могат да изберат различни функции за бутона за заключване на ориентацията на екрана - например да спира звука. Включена е и опцията за превръщане на устройството в точка за безжичен достъп за споделяне на мобилен интернет, с която вече разполага iPhone 4 за Verizon. За използване на новите камери са приложенията FaceTime за видеоразговори с iPad, iPhone или Mac и Photo Booth за прилагане на различни ефекти в реално време. iOS 4.3 ще може да се изтегли от 11 март от притежателите на iPad, iPhone и iPod touch (3 и 4 поколение).

Беше представена и нова версия на iMovie, която може да се възползва от повишената производителност на новия таблет. Наред с останалото предлага нови теми и възможности за редактиране и споделяне на видеото в различни услуги. Приложението ще е достъпно и за iPhone, а цената му е 5 долара. Притежателите на таблета ще могат да се възползват и от специална версия на GarageBand с различни инструменти, 8 пистов запис, над 250 луупа и дори опция за включване на китара. Интересно е, че чрез акселерометъра таблета отчита силата, с която докосвате виртуалните клавиши и генерира различен звук. GarageBand също ще се предлага от 11 март на цена 5 долара.

http://www.apple.com/ipad/
 • От части си прав, да, айПад определено не е единственият таблет и има добри конкуренти. Просто не смятам, че имат с какво да го засенчат. Това, което наистина има значение, при айПад е реализирано по най-добър начин. И наистина се развива.
  keyone
 • Виж аз признавам достойнствата на айпада.Така че нямаше в случая да ги приема насериозно.И считам,че в някаква степен са прави в цитираната от джеймсджеймс констатация с оглед на това,че те водят и определят тенденцията на развитие.
  motofen2
 • Е, как, разбира се, че си прав. Но ако бяха казали, че айПад е пълна издънка, това щеше да бъде най-хубавият сайт, нали?
  keyone
 • Мани го този проепълски сайт ;) Чакам да излезе [B]Motorola XOOM[/B].
  motofen2
 • Много ми хареса част от заключението на Ен Гаджет: [Quote]It might frustrate the competition to hear this, but it needs to be said: the iPad 2 isn't just the best tablet on the market, it feels like the only tablet on the market. [/Quote]
  jamesjames
 • Ех,как ми се иска да резидирам за кратко в [i][B]USA[/B][/i]...:)
  motofen2
 • резидирам - [B]англицизъм[/B], означаващ резидент (с постоянно местожителство) резидирам в САЩ - живеещ в САЩ (най-общо) :)
  НаблюдателЕ
 • [Quote]резидираш[/Quote] :| Не прекаляваш ли с терминология,която е специфична и незадължително ясна за всички тука?!
  motofen2
 • Какво ще рече това.
  evir
 • Ако резидираш в САЩ, тогава 399$ са равни на [B]нов[/B] iPad 1, срещу 349$ - ремонтиран (refurbished) iPad 1.
  НаблюдателЕ
 • Ако е 400$ , аз ще си го купя. Няма по-изгоден таб. за тези пари.;)
  evir
 • И, [B]все още[/B] се мислиш за компетентен да оцениш текста ми?
  НаблюдателЕ
 • Сигурно е така. Няма как да съм компетентен навсякъде. Точно за това се въздържам от подобни на този (пак ще го цитирам защото си заслужава веселбата) ... [Quote]Apple има потенциални проблеми със Samsung Mobile, която се възползва от know-how-то на Apple при разработките на ARM процесори, очевидно получава изпреварваща информация и с това просто пречи на Apple[/Quote] ...коментари, типични за "apple fanboy".
  E34v8
 • Ако примеш, че има области, в които [B]въобще[/B] не си компетентен, всичко си идва на мястото и за двамата :)
  НаблюдателЕ
 • [Quote]Apple има потенциални проблеми със Samsung Mobile, която се възползва от know-how-то на Apple при разработките на ARM процесори, очевидно получава изпреварваща информация и с това просто [i]пречи[/i] :) на Apple[/Quote] :D:D:D С всеки следващ твой пост свързан с ейпъл, просто ме убеждаваш, че живееш във въображаем свят... или имаш някакъв много тънък сарказъм, който не долавям. :(
  E34v8
 • Samsung Semiconductor e водеща фирма в областта и Apple [B]няма проблем[/B] със Samsung Semiconductor. Apple има потенциални проблеми със Samsung Mobile, която се възползва от know-how-то на Apple при разработките на ARM процесори, очевидно получава изпреварваща информация и с това просто [i]пречи[/i] :) на Apple Съобщенито за кооперацията е слух, който може да си остане слух или да има различни основания: - действително, Apple се подготвя за развод със Samsung Semiconductor, защо пък не :) - с изтеклия слух Apple се опитва притисне ценово или [B]вразуми[/B] партньора си Samsung Във всеки случай, ситуацията се контролира от Apple и, ако TSMC произведе A5 или нова версия на A5 по 28nm технология, това няма да стане от днес за утре, защото в микроелектрониката нищо не може да стане от днес за утре :), а най-рано 9-12 месеца след началото на сътрудничеството, ако технически всичко върви гладко...
  НаблюдателЕ
 • Технологията 32/28nm, по която AMD започва продажба на ново поколение процесори през лятото е [B]high-performance[/B] и не става за ARM процесорите, които се влагат в телефони и таблети. За ARM е необходим [B]low-power[/B] версия на технологията, която ще дойде по-късно. Въобще, изделия с ARM процесори и архитектура A9, изработени по low-power 32/28nm технология, могат да се очакват [B]на пазара[/B] чак след 12-15 месеца... Тъй-като съвременните процесори Tegra 2, Apple A5 и други са произведени по 40nm технология, през следващата година се очаква [B]ново поколение А9 ARM[/B] процесори с повече възможности и все-така ниска консумация :)
  НаблюдателЕ
 • Мога да кажа, че където са почнали, там ще правят A5 чак до края. Много е скъпо да се произвежда на две места. 28nm ще има чак от лятото натам, първо в GloFo и след това при TSMC. AMD ще продава летоска Булдозери, така че те са първите на този процес.
  A4i
 • Едни 7-8 милиарда на година може да се влеят на друго място .. напълно нормално в предвид технологичното изоставане на Самсунг и това, че са конкуренция ..
  Nistel
 • Ако може някой да сподели колко е свободната ram при ipod touch g3 32/64gb и ipod touch g4
  sartana