Apple представи промените в iOS 15

Apple представи промените в iOS 15

В началото на конференцията за разработчици WWDC Apple разкри какво е подготвила за следващото издание на платформата iOS, което ще излезе тази есен. Сред новостите  в iOS 15 са съществени промени във FaceTime и в работата с нотификации наред с други подобрения.

Както писахме FaceTime ще получи опция за замъгляване на фона, обкръжаващ звук и възможност за изолиране на гласа от околните шумове. Компанията подготвя и възможност на потребителите с Android и Windows 10 да се включват във видеоразговорите чрез специални връзки. Добавена е и опцията SharePlay за групово слушане на музика, гледане на видео и споделяне на екрана за съвместно разглеждане на приложения.

iOS 15 ще включи и нови инструменти за подпомагане на фокусирането и намаляване на разсейването на потребителите. Така например опцията Focus филтрира известията и приложенията въз основа на това, върху което потребителя иска да се фокусира. Ще бъдат предложения за профили, но ще има възможност и за създаване на персонални.

Предложенията ще са базирани на контекста (времето и мястото), а след активирането им ще са достъпни и в останалите устройства на Apple. Потребителите ще могат и да създават страници за основния екран с приложения и уиджети, които ще се показват докато са в режим Focus, за да ограничат изкушението да натиснат върху нещо друго.

Компанията е преработила системата за нотификации, която вече включва снимките на контактите и по-големи икони за приложенията, така че да бъдат по-лесно идентифицирани. С цел намаляване на разсейването iOS 15 ще показва резюме на част от известията в подходящо време като например сутрин и вечер.

Приоритетът на нотификациите ще се определя от изкуствен интелект, който ще ги подрежда по важност според взаимодействието на потребителите с приложенията. Спешните нотификации ще се доставят веднага, така че те няма да попаднат в сумарната селекция.

iOS 15 ще донесе обновления на много от системните приложения като нов дизайн на Safari за по-лесно управление с една ръка, повече детайли и нови начини за навигация в Apple Maps, поддръжка на нови типове дигитални ключове в Apple Wallet (шофьорски книжки и лични карти), повече опции за опазване на личните данни, променени приложения Weather и Notes и много други.

В камерата ще бъде добавена и функцията Live Text за разпознаване на текста в снимка и използването му по различни начини. Със силата на изкуствения интелект ще бъде възможно разпознаването и копирането на пароли за Wi-Fi мрежи, а чрез Visual Look Up ще може да се потърси информация за популярни произведения на изкуството, цветя, растения, животни, книги и др.

Функцията Spotlight също се възползва от изкуствения интелект, за да търси в снимките местоположение, хора, сцени, обекти, както и текст и ръкописни бележки чрез Live Text. Приложението Photos ше предложи и сериозен ъпдейт на функцията Memories с нов изглед, интерактивен интерфейс и интеграция с Apple Music

Версия на iOS 15 за разработчици вече може да се изтегли от участниците в Apple Developer Program, а през следващия месец компанията ще пусне и публична бета тестова през beta.apple.com. Финалното издание се очаква тази есен за iPhone 6s и по-нови.

Източник: Apple