Apple продължава доминацията си при носимите устройства

Apple продължава доминацията си при носимите устройства

Пазарът на носими устройства продължава да расте с висок темп и през първото тримесечие на настоящата година. По данни на IDC в този период са доставени 72.6 милиона устройства, а това представлява ръст на годишна база от 29.7%.

Лидер продължава да е Apple с 21.2 милиона доставки, а това е скок от 59.9% спрямо същия период на миналата година. Дялът на компанията от пазара достига 29.3%, което е впечатляващо. Това се случва на фона на спад в продажбите на Apple Watch, които са компенсирани от слушалките.

Челната петица се допълва от Xiaomi с доставени 10.1 милиона устройства и дял 14%, Samsung с 8.6 милиона доставки, Huawei с 8.1 милиона броя и Fitbit с 2.2 милиона доставки. Единствено Fitbit отчита спад в доставките, а най-голям ръст имат Samsung и Huawei със съответно 71.7% и 62.2%.

Сред факторите, които са накарали потребителите да купуват повече носими устройства, е и пандемията от новия коронавирус. Слушалките са необходим продукт, който помага за по-висока продуктивност при работа от вкъщи. Подобно на производството на смартфони, и това на умни часовници е било засегнато от ефектите на коронавируса.

В сегмента на часовниците (базови и умни) Apple също е лидер с доставени 4.5 милиона устройства, пазарен дял 26.8% и спад на годишна база от 2.2%. Тук втората позиция се държи от Huawei, която отчита огромен скок от 118.5% и достига 2.6 милиона доставки и 15.2% пазарен дял. В топ пет по доставки влизат още Samsung с 1.8 милиона доставки, дял 10.8% и спад от 7.2%, Garmin с 1.3 милиона доставени часовника и Huami с 1 милион доставки.

Тук обаче се наблюдава спад от 7.1% в общия брой доставени часовници до 16.9 милиона устройства спрямо 18.2 милиона през първото тримесечие на миналата година.

Източник: IDC