Apple пусна ъпдейт до iOS 4.0.2, блокира работата на JailbreakMe

Apple пусна ъпдейт до iOS 4.0.2, блокира работата на JailbreakMe
Пускането на сайта JailbreakMe беше особено удобно за много собственици на iPhone, iPod touch и iPad, които искаха да имат възможност да инсталират приложения, които не са одобрени от Apple. "Вратичката", която от Dev Team използваха, за да отключат софтуера, се оказа достъпна и за всеки желаещ да причинява вреди. Конкретно става въпрос за бъг в работата на iOS с PDF файлове. С пускането на най-новия ъпдейт за iOS - iOS 4.0.2 (за iPhone) и 3.2.2 (за iPad), Apple затваря този пропуск, което автоматично прави сайта JailbreakMe неизползваем за отключване на устройствата с iOS. Лошата новина е, че ако сте отключили междувременно телефона си и инсталирате ъпдейта, телефонът вече няма да бъде отключен, но подобна новина едва ли изненадва много хора. Така че най-добрата стратегия е да изчакате появата на ново решение за отключване на софтуера, преди да инсталирате ъпдейта.

 • [Quote]Точно тази представа е грешна, защото Nokia има такъв пазарен не заради смартфоните със symbian, а заради евтините си модели. [/Quote] Както всички виждаме Симбиан вече не е конкурентоспособна ОС за висшия клас телефони и затова ще се насочва във все по-евтини и евтини телефони. Защо като я имат да не я използват? А и така ще е "added vаlue" към евтините телефони - хем евтин, хем с ОС. ;)
  jorjino
 • [Quote]jorjino: За Симбиан - според мен Нокиа не може да остави лесно нещо, което й прави в момента около 40% пазарен дял ...[/Quote] Точно тази представа е грешна, защото Nokia има такъв пазарен не заради смартфоните със symbian, а заради евтините си модели.
  centur
 • За Симбиан - според мен Нокиа не може да остави лесно нещо, което й прави в момента около 40% пазарен дял и да "скочи"в тъмното с маемо/меего. Затова Нокиа търсеше и намери други хардуерни и софтуерни глобални фирми, с които да направят единна ОС, работеща върху много и различни устройства. В ниския ценови сегмент мисля, че Симбиан ще е добре, още повече че там потребителите не ползват много приложения и много натоварват хардуерите на телефоните. За sand-boxing - може би по този начин в АйОС се "защитават" от губене на ресурси и оптимизация на времето между 2 зареждания на батерията... Аз лично ползвам една програма, която модифицира клавиша за камерата и когато натисна клавиша наполовина - ми излизат всички програми, които в момента работят - телефон, браузър, смс и т.н. Иначе когати камерата работи - модифициращата програма не е активна. На мен ми е удобно. (yes)
  jorjino
 • [Quote]Добре де, ще се наложи да захубя част от ценното си време, за да ти обясня каква глупост си написал.[/Quote] Не се пали де:D Времето на останалите стига да го ползват за полезни неща също е ценно така че не толкова надменно :) Аз не знам за този форум пък и за други подобни да се изискват задълбочени познания по програмиране,за да се разискват теми.Повечето сме се събрали от чисто потребителския си интерес кое,защо,как,къде,какво относно мобилните апарати и технологии.Защото повечето си купуват телефони било и смартфони дори не изчитат ръководството за употреба камо ли да се регистрират в подобен сайт и да четат новини.Т.Е. именно ние поддържаме сайта жизнеспособен и заради това заслужаваме уважение заради този си полезен интерес.В противен случай ще си останеш ти с още неколцина в затворен интелектуален кръг.(cyber) (yes)(beer)
  motofen2
 • При qt ми допада, че можеш директно да напишеш мултиплатформено приложение за MeeGo и Symbian, макар да не се знае доколко ще е оптимизирано. Аз се чудя защо Nokia въобще поддържат две платформи, това е двойно усилие, а резултатът е, че не могат да отделят достатъчно внимание на едната. Разликата между приложенията за iOS и тези за Symbian/MeeGo/Android е, че те не могат да се вкопаят дълбоко в системата. Всъщност, те изобщо не могат да се вкопаят. не можеш да качиш в AppStore приложение, което променя по някакъв начи интерфейса, дори последната версия на приложението Camera Pro използваше един от бутоните за силата на звука за спусък. И го свалиха вднага. Принципът на работа е "отваряш-работиш-затваряш/оставаш в бекграунд". Буквално сендбокснати са.
  deezel
 • Благодаря за изчерпателното обяснение. Сега ми стана ясно.(yes) [Quote]Symbian, Maemo и други са с отворен код. СОфтуерът за тях по-качествен ли е? Искам освен това да дефинираш какво означава "да отворят", от професионална гледна точка. В момента Apple предоставят хиляди API-та на разработчиците и те могат да се възползват от пълната функционалност на ОС, защо за Бога им е да разглеждат същинкия й код? Още повече, че приложенията са сендбокснати.[/Quote](yes) Да, точно това означава отворен код - да се дава на разработчиците API-tata и те да работят без проблем. В този случай приемам, че на определени програмисти Епъл дава пълен достъп за да могат да пишат програми. ОК, и аз научих нещо за Епъл, за което ти благодаря!(beer) За Маемо - разликата с Епъл ( след като ми обясни как те действат) е, че всички програмисти могат да пишат програми на Qt и така да се получат повече програми. идва въпроса дали повече програми и с различно качество са по-добре от по-малко, но одобрени? Има логика програмите да се одобряват, преди да се пускат на потребителите, но защо да не се питат потребителите сами дали искат дадена програма и дали са доволни от нея и по този начин като естествен подбор да "измрат" некачествените програми? Благодаря ти за отделеното време и това, което научих за Епъл. Поздрави.(yes)(beer)
  jorjino
 • Добре де, ще се наложи да захубя част от ценното си време, за да ти обясня каква глупост си написал. Анализирам: [Quote]По принцип е така, но ако програмистите имат достъп до кода на ОС и програмата е на достатъшно високо ниво(завършена или почти)- тогава няма да имаш никакви предпоставки за омазване.[/Quote] @board говореше за програмите в Cydia. Те вършат точно това, което трябва, но, ако си гьон, като нищо да инсталираш някоя модификация, заото си се влюбил в иконката й, а после да пишеш по форумите "iPhone-а ми заби Apple са публични онанисти". Относно програмите в App Store те не забиват и рядко имат проблеми, а ако имат, фиксовете излизат адски бързо. ТОЧНО заради затворения характер на магазина общото качество на приложенията е високо, всичко се проверява и тества, преди да бъде одобрено. От своя страна, Android Market, например, е пълен със софтуер, който работи по-зле от тостера ми, защото няма никакъв контрол. Symbian, Maemo и други са с отворен код. СОфтуерът за тях по-качествен ли е? Искам освен това да дефинираш какво означава "да отворят", от професионална гледна точка. В момента Apple предоставят хиляди API-та на разработчиците и те могат да се възползват от пълната функционалност на ОС, защо за Бога им е да разглеждат същинкия й код? Още повече, че приложенията са сендбокснати. Та, разбра ли сега каква огромна глупост си изтърсил? [Quote]За мен целия проблем идва оттам, че програмистите измислят и реализират дадена програма без да знаят дали и какво ще омаже тя на ОС. Тестват,омазват, поправят, пак тестват, пак преправят и т.н. Ако още от самото начало имат изходния код, то тогава с много по-малко труд и опит-грешка ще могат да правят по-качествени програми.[/Quote] Както вече казах, това не е така. На практика ти няма как да разработиш програма с неизпълними елементи в SDK-то за iOS, ако си го виждал. И, дори да успееш, Apple няма да я одобрят. Като цяло мнението ти е точно обратното на истината. Капиш?
  deezel
 • [Quote]Хайде да не казвам каква глупост си написал и колко общо има тя с новината. Май никак не разбираш за какво става въпрос. [/Quote] Смятам,че има много с новината. След като АйФон ОС е затворена има нужда да се отвори. Какво от това не е по темата??? Нищо отрицателно не съм писал или имал предвид въздесъщата ви и уникална ОС и телефон, за което да скачаш като ощипана девойка! (no)
  jorjino
 • Сега ще излязат активисти срещу газителите на човешките права Apple как така ограничават потребителите а ако не бяха пуснали пач същите пуритани щяха да роптаят как може да има такава голяма дупка, която може някой хакер да използва. В крайна сметка важното е че няма ъпдейт на бейсбенда и реално джейлбрейка ще стане със сегашните "инструменти" а и даунгрейда ще е елементарен
  Nistel
 • Това ми прилича на игра котката и мишка,едните запушват другите отпушват:D:D;)
  seagate
 • [Quote]Сега ги изравниха само на "обиновени юзъри", т.е. няма по-напреднали :D [/Quote] Ще е така, до излизането на следващия експлойт, това е просто поредната от много запушени дупки, но тук реакцията беше бърза, защото пробива беше сериозен, директно през PDF на браузъра. Дори хакерите предоставиха инструмент за запушване на дупката, след като си направиш jailbreak, за да не може да проникне някакъв зловреден код. Но да направим уточнение, че това касае само хората които в бъдеще ще си купуват айфони пристигащи с версия 4.0.2 и ако до тогава няма друго решение. Всеки с по-ранна версия на софтуера, няма грижи да jailbreak-не пак. И никой не те кара да минаваш на тази. Едно от предимствата които предоставя jailbreak-а е, че ти се запазват сертификатите от различните версии на софтуера и можеш да връщаш телефона до по-старите версии, ако някоя промяна не ти харесва.
  board
 • Хайде да не казвам каква глупост си написал и колко общо има тя с новината. Май никак не разбираш за какво става въпрос.
  deezel
 • [Quote]пускането на масовия потребител до всичкия софтуер наличен след jailbreak никак не е добра идея, ако не знаеш какво правиш спокойно можеш да си омажеш телефона.[/Quote] По принцип е така, но ако програмистите имат достъп до кода на ОС и програмата е на достатъшно високо ниво(завършена или почти)- тогава няма да имаш никакви предпоставки за омазване. За мен целия проблем идва оттам, че програмистите измислят и реализират дадена програма без да знаят дали и какво ще омаже тя на ОС. Тестват,омазват, поправят, пак тестват, пак преправят и т.н. Ако още от самото начало имат изходния код, то тогава с много по-малко труд и опит-грешка ще могат да правят по-качествени програми. (yes)
  jorjino
 • Не е точно така. 2 минути, след като държах айПод-а си, той беше джейлбрейкнат. Едва ли съм бил особено напреднал тогава. Разбира се, първото нещо, което направих с айПад-а си, беше да го джейбрейкна, но вече имах много повече опит.
  keyone
 • [Quote]board: ..Така разделението си е екстра, обикновения юзър си ползва само одобрения от Епъл софтуер, а по-напредналите си правят jailbreak, като така си отварят достъп до софтуера бъркащ по-дълбоко в ОС-а...[/Quote] Сега ги изравниха само на "обиновени юзъри", т.е. няма по-напреднали :D
  centur
 • To така като Епъл го играят лошите, се получава парадокса, че всички хакери се обединяват за доброто на потребителите. Иначе пускането на масовия потребител до всичкия софтуер наличен след jailbreak никак не е добра идея, ако не знаеш какво правиш спокойно можеш да си омажеш телефона. Така разделението си е екстра, обикновения юзър си ползва само одобрения от Епъл софтуер, а по-напредналите си правят jailbreak, като така си отварят достъп до софтуера бъркащ по-дълбоко в ОС-а, както и до всичкия кракнат софтуер.
  board
 • И как точно "блокира сайта"? бахти, все едно чета news.bg или топспорт...
  metesator
 • Ако вземат да "отворят" АйФон ОС всичката енергия и време на хакерите, които jailbrеak-ват системата, може да се ползва за направата на още по-добри и качествени програми за телефона... Каква загуба за клиентите на Епъл... :|
  jorjino