Apple пусна iOS 13.1, iPadOS 13.1 и tvOS 13

Apple пусна iOS 13.1, iPadOS 13.1 и tvOS 13

След като миналата седмица Apple започна разпространението на iOS 13 през тази компанията пусна iOS 13.1, както и iPadOS 13.1 и tvOS 13. С новото издание на iOS се завръщат опциите за автоматизиране на действия от определени приложения (Shortcuts Automations) и споделяне на време за пристигане при навигация (Share ETA), а освен това е добавен преработен индикатор за силата на звука с икони за различните устройства, на които се слуша музика.

Софтуерът добавя и функционалност за споделяне на звук към всички слушалки Beats с чипове H1 и W1. Сред останалите промени са нови HomeKit икони, опции при поставяне на цели при четене (Reading Goals) в PDF и обичайните отстраняване на бъгове и подобряване на производителността. Споменава се и оптимизиране на процеса по зареждане на батерията, който ще помогне за по-бавното ѝ износване чрез ограничаване на времето, в което тя е заредена докрай.

iPadOS 13.1 е първата версия на отделната операционна система, предназначена за таблети, като голяма част от функционалностите в нея се припокриват с тези на iOS. Разбира се, налични са специфични софтуерни добавки за таблети като нов основен екран с по-малки икони, поддръжка за отваряне на множество прозорци в „Split View“ и „Slide Over“, а във втората опция е възможно преглеждане и превключване между приложения чрез интерфейс с карти. Друга опция е „App Expose“, която предоставя възможност за преглеждане на всички отворени прозорци от дадена програма и лесно преминаване между тях.

При докосване до екрана на iPad с писалката Apple Pencil се стартира опцията „Markup“, която позволява редица действия, включително работа с документи, сайтове, електронни писма и т.н. iPadOS предлага над 30 преки пътища чрез комбинации от клавиатурата, а в браузера Safari се отварят настолните версии на сайтовете. За по-лесно въвеждане на текст в някои случаи е достъпна плаваща клавиатура с опция за въвеждане чрез плъзгане (Swipe), а потребителите получават опция за инсталиране на външни системни шрифтове.

tvOS 13 също предлага обновен изглед на основния екран, който вече включва възможност за стартиране на видео прегледи от приложения на цял екран. Поддържа се въвеждането на повече потребители, а всеки от тях може да избере изгледа на интерфейса с отделни препоръки и плейлисти. За смяна на потребителите може да бъде използван новият „Control Center“, в който са интегрирани уиджет „Now Playing“, „AirPlay“ и опция за сън. Системата поддържа режим картина в картината (Picture-in-Picture), което означава, че потребителите ще могат да продължат да гледат телевизионно съдържание в малък прозорец, докато използват други програми.

Операционната система включва гейминг услугата Apple Arcade, която вече е достъпна за iPhone, въведена е поддръжка за използване на безжичния Bluetooth геймпад за Xbox, както и за DualShock 4 от PlayStation. Друга полезна добавка е на „Sign in with Apple“, която позволява вписване с Apple ID.

Източници: MacRumors (1), (2), (3)

Оферти на деня