Apple ще отложи интегрирането на своите операционни системи

В края на миналата година се заговори, че Apple работи по проект с кодовото име Мarzipan, който ще позволи писането на приложения, които ще могат да работят с macOS и iOS. В случая софтуерът сам ще открива на какво устройство е инсталиран и съответно ще се пригоди към неговия потребителски интерфейс. Очакванията бяха Marzipan да се появи в iOS 12 и macOS 10.14.

Според анализатора Джон Грубър обаче плановете на компанията от Купертино са се променили и е малко вероятно да видим нещо такова през настоящата година. Също така може да се окаже, че целият проект ще е със значително по-малка функционалност от очакваното. Източниците на Грубър твърдят, че името на проекта вече е променено, а основното му предназначение към настоящия момент е да позволи едновременното програмиране на приложения за различни интерфейси.

Това обаче изобщо не означава, че те ще могат да се използват без промяна на различни платформи. Ако информацията е вярна, то програмистите няма да могат да пишат код едновременно за iPad и Mac, а ще трябва както и досега да програмират за всяка отделна платформа. Грубър е почти сигурен, че няма да видим нищо от този проект по време на конференцията WWDC, която стартира на 4 юни, и вероятно всичко, свързано с интеграцията на macOS и iOS, е отложено за 2019 година.

Източник: Daring Fireball