Apple ще отстрани проблемите в Maps със свои данни

Ако ви се е налагало да използвате Apple Maps, сигурно сте забелязали, че в много случаи възможностите на приложението изостават от тези на конкурентите му. Компанията е наясно с това и от известно време активно работи за подобряването му, a резултатите ще бъдат представени съвсем скоро. Това става ясно от интервю на вицепрезидента Еди Кю за TechCrunch, който споделя, че Apple е изградила основата на Maps от нулата, като е използвала данните от собствени автомобили за картографиране. През последните няколко години нейните специални ванове са обхождали пътищата на Щатите, като са събирали GPS данни и са сканирали околността с LIDAR технология.

Заедно с това компанията смята да събира анонимни данни за пътния трафик от телефоните на потребителите, които ползват приложението. Подобрената версия на Apple Maps ще бъде въведена постепенно, като първо ще бъде активирана за малък брой потребители в Сан Франциско през следващите няколко седмици с новата бета на iOS 12, а до есента ще обхване Северна Калифорния. През следващите няколко години данните ще бъдат достъпни за различни региони на Щатите, но засега няма информация за международното разпространение на подобренията. Apple възнамерява да използва и сателитни снимки за допълнително подобряване на точността.

Крайната цел е Apple да се освободи от зависимостта от външни доставчици на данни, които са в основата на проблемите с актуалното издание на Maps. Apple Maps се появи през есента на 2012 година и веднага получи множество критики, които бяха свързани с липсващи картографски данни и неточни указания. Негативната реакция беше толкова голяма, че Тим Кук трябваше да направи публично извинение към потребителите. През следващите години компанията постоянно подобряваше софтуера, но въпреки това на софтуера все още се гледа като на продукт с по-ниско качество в сравнение с Google Maps или Here.

Източник: TechCrunch

 • яко! Както казах - бъди здрав! Умен не можеш и да не пропуснеш, че няма точка в края на изречението ;)
  didovm
 • Не съм пилот - не мога да имам мнение когато катастрофа хеликоптер/самолет! Вие сериозно ли го мислите това? Така си решил за iGO, уважавам го, но да си мислиш, че Apple Maps, която е АДСКИ бъгавА и с наполовина от възможностите на iGO, нали се сещаш, колко си жалък и смешен? Опааа "Ползвам основно Windows Maps на уиндоус телефон. Епъл и Here като втори вариант. " Това обяснява всичко. Надявам се един ден да започнеш да мислиш самостоятелно, не че тая големи надежди в тази посока... :D:D:D
  PoceH_BS
 • @PoceH_BS Изумява ме "компетентното" ти мнение за нещо което не си виждал и не ползваш. Виждане различно от твоето не се приема. Някак си диалога с теб не върви. За протокола: с iGo приключих от отдавна, не е мой тип навигация. Също така ползвам легален софтуер, и не ми се купува iGo лиценз. Ползвам основно Windows Maps на уиндоус телефон. Епъл и Here като втори вариант.
  npet
 • Когато не можеш да различиш понятието ИДИОТ без значение каква ОС използва, къде си тръгнал може би? И да, ти си типичния iDiot, нямащ и завършен четвърти клас, започвайки изречение с МАЛКА буква. Набутвай се в бъдеще с каквото си поискаш, но ти препоръчвам да си купиш учебници по БЕЛ и сериозно да наблегнеш на тях!
  PoceH_BS
 • не стана ясно защо наричаш потребителите на епъл iDioti. Ползвам епъл и досега не съм си позволявал да обиждам потребители на други системи. Не разбирам тая злоба. За себе си съм решил на какво мога винаги да разчитам и искам да го ползвам дълго. Вероятно ще се окаже, че инвестицията в епъл е по-евтина от няколкото ти леновота (с тях най-се набутах). Досега се опарих и с няколко андроидски таблета за по много пари, не вършещи нищо след година. И сега се "набутвам" за iPad, щото съм заблуден. Бъди здрав. Умен явно няма как да си... :D
  didovm
 • @[B]muamamu1[/B] - За последен път го пиша, Тим Кук ДИРЕКТНО ви заявява да НЕ използвате Apple Maps, но вие крайно заблудените фенове си чакате второто пришествие и дори тогава няма да осъзнаете в каква голяма заблуда сте. Всеки може да ми каже, че моя избор е глупав, защото не съм кон с капаци, но ще трябва да си докаже тезата и ако е прав, ще послушам съвета му за раязлика от iDiotite с широко затворени очи и уши, които не могат да проумеят елементарната истина! п.п. Ако имаш желание наистина можем да обсъдим на живо всички навигации и то защото не ги използвам от вчера и на повечето им знам и кътните зъбки!
  PoceH_BS
 • Уау, невероятно (woo) До есента ще има карти за половин Калифорния пък живот и здраве до няколко години и половината щати.И сателит щели дори да ползват.Тъкмо ако реша да емигрирам ще си купя ейпал да знам къде да ходя.А ония аматьори от Гугъл в безизходицата си за втори път ще минават с колите си някаква незначителна забутана държавица която не съществува защото братята американци си нямат понятие за нея(значи няма такава).
  AVKansazov
 • Картите на Apple определено не бяха първия ми избор при птъваунето ми миналта седмица. Google Maps пък избра неудобен за мен мършрут. Все пак, ставаше въпрос за 1,100 км. и гледах да избера най-лекия път за мен. Изпозлвах Here, както правя от години. Не съжалявам. Но в Google Maps информацията за задръстванията определено беше по-точна. Така че и тук няма идеален продукт. Но Apple Maps определено става само за някое късо пътуване и то не тук, в България. @Росене, има ли смисъл за пореден път да ти казвам, че на теб може да ти върши идеална работа и никой нормален човек няма право да ти се бърка в това, че си си избрал този модел, но ти също не трябва да забравяш, че ако ти не искаш някой да ти разправя колко глупав е твоя избор, може би не е лошо да се обръщаш към другата страна по същия начин?
  muamamu1
 • Много ти е сбъркана логиката, досега ти е трябвало да пробваш/използваш другите навигации. Нямам нужда да сменям нещо което работи много добре, доказало се е с годините и имащо всички необходими възможности. За резерва си имам Navitel Navigator и Google Maps, но ми се е налагало един път на високосна година да ги ползвам. Ако искаш да си обективен в мнението си, разгледай подробно iGO и какви възможности ти предоставя, картите са на HERE и ако има грешка в тях, всички навигации които ги използват ще имат една и съща грешка.
  PoceH_BS
 • @PoceH_BS Съдейки по думите ти, ти не си ползвал навигация с Епъл мап. Време е да пробваш. Съвремената версия има много добри карти, сходни като качество с тези на Here. Минус (за мен) е че не създава маршрут в офлайн режим. При вече създаден, може да навигира и без данни. Спрямо Here, избира сходен маршрут и сходно време за преход.
  npet
 • [Quote]Всички карти имат грешки и неточности - липсващи или нови улици, сменени знаци, обърнати движения и мн. други.[/Quote] Да, но нито една от другите не е била толкова фрапиращо зле + комбинацията от ползвател iDiot и ето ти световно известна слава, ама с обратен знак. Сам можеш да си направиш извода колко е зле, при наличие на официално изказване от Тим Кук да НЕ се използва, а да се използва Гугъл Мапс, няма какво да говорим повече. @[B]centur[/B] - Да, всички които си купуват "паркетници" само за да ги показват по масите в кафенетата/дискотеките, без реално да им използват и 1% от възможностите, за мен са балъци които са си дали парите на вятъра... Леновото ми вършеше много повече работа (наложи се да го сменя преди няколко месеца) отколкото всяка една друга надценена играчка струваща 2 пъти повече. Сега също съм си взел "работен кон" с 4000 mAh батерия, SD652/3GB RAM и т.н. и ми върши перфектна работа за разлика от "паркетници" струващи по 2 и повече пъти от него.
  PoceH_BS
 • [Quote]npet: Не разбирам тази омраза към Епъл.[/Quote] Ако не си запознат с историята му на кратко: той има Lenovo, което е по-добро от всички устройства излезли до момента и всички ние сме баламурници, а той е най-големия хитряга минал метър с Lenovo, а ние прецани тъ*анари, които сляпо си даваме последния лев за марковите компании.
  centur
 • Не разбирам тази омраза към Епъл. Всички карти имат грешки и неточности - липсващи или нови улици, сменени знаци, обърнати движения и мн. други. Само който не е пътувал, само той не е влизал във филми с намиране на пътя. [B]@PoceH_BS[/B] Задкормилното ако е идиот .. нищо няма да го спаси.
  npet
 • [Quote]Може ли съвет кои карти и навигации са безгрешни, за да преминем към тях?[/Quote] Ще разбия още една твоя детска илюзия - няма такива. Използвам iGO с карти HERE, върши си много добре работата, ама задкормилното у-во ако е iDiot, няма съществуваща навигация която да мисли вместо него.
  PoceH_BS
 • За БГ - навигация с картите на Here, за Европа - TomTom! Sygic и Garmin също са добри...
  alphaleader
 • [Quote]Всички форумни експерти се изказаха за Епъл Мапс.[/Quote] Написаното не е от нас! Това е true story :D Те картите са на Here, освен тези на google. Аз лично хванах промоция за Garmin Navigon Europe, бяха намалили цената за седмица на 70 лева. Получих и бонус live alert! Ползвам я над 5 години, перфектна. Свикнал съм и с интерфейса. И HereWeGo е много добра. Сваляш си картите и работи дори офлайн.
  Legolaself01
 • Всички форумни експерти се изказаха за Епъл Мапс. Може ли съвет кои карти и навигации са безгрешни, за да преминем към тях?
  npet
 • [Quote]Би ли споделил кои са тези нещастни случаи? - Епъл не предлагат автономни коли и автопилоти. Би ли споделил дали има безгрешна алтернатива[/Quote] Бяха тръгнали да правят Apple Maps, но се изложиха много. Върха беше, когато извело младо семейство на самолетна писта и по чудо не са загинали. [Quote]Компанията Apple бе спасена от истински позор не от кого да е, а от Google, които все пак не пропуснаха да се „позаиграят" със своя заклет „приятел".  В новата версия на iOS "купертиновците" се отказаха от старите и добри карти на Google, представяйки свое „нещо" - недоработена, бъгава и просто смешна картографска услуга. Вълната от възмущение разтърси Apple от главата до петите. Повечето потребители, за които по принцип използването на тази услуга не е от някаква първа необходимост натискаха странната иконка просто така, от любопитство, за да видят как скъпото им ранчо в Алабама се е преместило в Австралия, а вместо пътища светът е опасан с някакви ленти, наподобяващи червеи. Тук се намесиха и експертите, които нарекоха картите на Apple опасни. Според тях, реално те можеха да въведат в заблуда пътуващите, умирайки от жажда в някоя пустиня, например. Ръководството на Apple не избра изчакващата тактика, а моментално призна своята вина. „Вината си е само наша, нищо повече", - заяви първо в условията на анонимност някой от компанията. След това, с официално извинение излезе самият Тим Кук. Той посъветва потребителите да преминат на конкурентните услуги, обещавайки, че някога ще направи Apple Maps услуга от световна класа. Скоро след това, в рекламните материали на сайта на корпорацията картите на Apple престанаха да бъдат наричани „най-добрите". Едновременно с това, от компанията „помолиха" мениджъра, непосредствено отговорен за разработването на услугата, както и вицепрезидента Скот Форстал да подадат своите оставки. Масло в огъня хвърли и представител на Google,  който заяви, че интернет-гигантът все още не е направил нищо, относно прехвърлянето на своите карти на операционната система от Apple.[/Quote]
  Legolaself01
 • А Vaze е собственост на Гугъл ;)
  Боби13
 • @[B]npet[/B] - Знаеш как се използва интернет и търсачките, нали? Като насока - потърси за iDiota който се беше забил в летището, гледайки само навигацията, без да вложи грам разумна мисъл при шофирането си.
  PoceH_BS