Apple ще трябва да обясни защо не позволява потребителите да ремонтират устройствата си сами

В Калифорния предстоят дебати по внесен законопроект, който трябва да улесни потребителите в ремонта на потребителска електроника и друго оборудване и техника, например трактори. Във връзка с това Сюзан Таламантес-Егман, която е сред вносителите на закона, се надява Apple да обясни защо не иска техните клиенти да могат да поправят сами телефоните и другите си устройства. Законът иска да задължи всички компании да продават резервни части и необходимите инструменти, както и да публикуват упътвания за ремонт.  Друго изискване е фирмите да предоставят диагностичния софтуер на всички желаещи сервизи.

Apple е сред компаниите, които активно се борят срещу приемането на подобни изисквания и Таламантес-Егман иска от тях разумно обяснение защо не желаят да дадат възможност на клиентите сами да избират къде да бъде извършен даден ремонт. Към момента повечето компании от сектора на потребителската електроника са възприели модела на оторизираните сервизи и изискват от всеки желаещ да ремонтира техни артикули да заплаща такси за това право. В конкретния случай с компанията от Купертино сервизите имат право да извършват само съвсем базови ремонтни дейности, а за всичко по-сериозно устройството се изпраща на Apple.

Ремонтът в независим сервиз пък води до нарушаване на гаранцията. От индустрията твърдят, че този модел защитава тяхната интелектуална собственост и безопасността на потребителите, както и сигурността на самите устройства. За момента обаче никой не е обяснил как точно новият закон би разкрил търговски тайни или би направил устройствата по-малко защитени. Факт е обаче, че Apple и другите големи играчи от бранша активно лобират срещу предприемането на съответните законодателни мерки, които биха дали по-голяма свобода на избора на потребителите.

Източник: Motherboard

 • Кола в гаранция в кой сервиз може да я ремонтираш? Единственото разумно тук е да ги задължат да публикуват упътвания за манипулациите.
  npet
 • Проблемът на Apple и другите големи производители е, че взимат лицензионни такси от сервизите. Не става въпрос чисто новият ти телефон, който има гаранция от производителя, някой да го разглабя. Идеята е, когато ти изтече гаранцията, да можеш да отидеш в сервиз, който ти отговаря и там да имат хардуера и софтуера да ти го ремонтират...
  TRG
 • Всъщност да дадеш на Сульо и Пульо да се рови из карантията хич не е добре, хайде да им дадеш достъп до подмяна на батерията - съгласен съм, ама да тръгне да се рови по-навътре е много лоша идея, защото вероятността да прецака нещо е мнооого голяма.
  vinse
 • А след гаранцията? Която доколкото съм чел е една година. А другите производител?
  zavod
 • Нищо не пречи да се предоставят инструментите и инструкциите с огромен надпис "Voids warranty!"
  tzincbg
 • Концепцията е ясна. Каква гаранция ще очакваш ако след ремонт от потребителя се прецака нещо. Оторизирани сервизи трябва да има, но не трябва да затрудняват останалите сервизи.
  butch_bs