AR шлемът на Apple може да се появи през 2022

Наскоро се появи информация, че догодина Apple може да пусне AR шлем, който се разработва съвместно с Valve, но според нова информация ще се наложи да почакаме малко повече. Източници на The Information разкриват, че през октомври в рамките на вътрешна презентация Apple е споделила, че очаква шлемът й за смесена AR/VR реалност да е готов през 2022 година, а през 2023 година ще има и AR очила. За това забавяне има основателна причина, защото компанията ще се опита да развие още възможностите на технологията.

От публикацията става ясно, че първото устройство ще е с дизайн като на Oculus Quest, но ще предложи дисплеи с много висока резолюция, които ще позволят на потребителите да прочетат дори и най-ситния шрифт. За AR очилата все още няма много подробности, но първите прототипи са приличали на скъпи слънчеви очила с дебели рамки за електрониката и батерията. Компанията е обмисляла и опция за затъмняване на стъклата при ползване на AR функцията за известяване на околните, но засега не е сигурно, че това ще намери място във финалния продукт.

Apple явно е уверена във възможностите на технологията, защото според нейни мениджъри следващите версии на очилата след около десетилетие може и да премахнат нуждата от iPhone. Това е интересно мнение, но за 2 – 3 години могат да се променят много неща и въпросните продукти така и да не достигнат до пазара. Ще почакаме, но очевидно Apple е решена да възроди имиджа си на иноватор, който през последните години сякаш остана на заден план.

Източник: Engadget, The Information