Бъдещето на Viber – електронната търговия и общностите

Бъдещето на Viber – електронната търговия и общностите

Четири години след като придоби Viber за 900 милиона долара японският интернет гигант Rakuten все още опитва да откъсне испанските потребители от масово използваното в страната приложение WhatsApp и да ги привлече към своята услуга. Поредната стъпка в тази посока беше сключването през есента на 2016 на спонсорски договор с ФК “Барселона”, който има по-мащабната задача да увеличи разпознаваемостта на марката в Европа и съвпадна с глобалното ребрандиране на Rakuten. Последното стартира през миналата година и ще обедини в обща визуална идентичност глобалните бизнес начинания на една компания, която вече е много повече от японски портал за електронна търговия. От активите на компанията в България познаваме главно Rakuten Viber – приложението за комуникация, което на пръв поглед се ползва от всеки.

По време на мобилния конгрес разговаряхме с Момчил Еленков, Глобален мениджър телеком партньорства в Rakuten Viber. Той сподели, че в България приложението вече изпреварва Facebook Messenger по няколко показателя – месечно активни потребители и обща инсталирана база, т.е. свързани с интернет смартфони, в които е инсталиран Viber. Потребителите се увеличават, но вече се достига лимитът, защото има все по-малко хора, които не ползват приложението. Като цяло това помага на компанията, защото се създава своеобразен лавинен ефект, който кара и хората без Viber да го инсталират, за да комуникират с близки и приятели. Разбира се, на пазари като Испания, където има доминираща услуга за комуникация (WhatsApp), този вирусен ефект затруднява разпространението на Viber.

В момента Rakuten инвестира в партньорства като това с ФК “Барселона” и с Шакира около продължаващото й световно турне, а освен това се обръща голямо внимание на разплащанията, но те са разделени в различни части на света. Еленков посочва, че в дългосрочно отношение основните акценти в развитието на Viber ще са електронната търговия и създаването на общности от потребители, които са свързани от различни интереси. В даден момент би трябвало да имаме възможност, докато сме във Viber да правим и покупки. От миналата година компанията тества възможност за закупуване на стоки през приложението в Щатите и Обединеното кралство, но засега се събира обратна връзка от потребителите и се правят подобрения на услугата. С това се занимава придобитата по-рано стартъп компания ShopChat.

Разпространението на възможността за покупки на други пазари зависи от много фактори, така че не се надявайте да я видим скоро в нашата страна. Трябва да има достатъчно партньори, които да искат да продават по този начин, но освен това трябва да има и развита технология за разплащания. Ситуацията в Европа по отношение навлизане на мобилните плащания, използването на кредитни карти и т.н. е различна в източната и западната част на континента, но Момчил Еленков потвърждава, че имат зелена светлина да развият подобен продукт и в нашата част от Европа. Междувременно компанията продължава да развива своята технология за чат ботове, които се създават от все повече български компании.

Българският бизнес също ползва присъствието си във Viber, за да продава успешно – пример за това е каналът на Мтел, който предлагаше само там ексклузивни намаления за определени продукти. Подобни инициативи повишават лоялността на потребителите, които се връщат по-често не само в канала на конкретния търговец, но и във Viber като цяло и в крайна сметка се отплащат в дългосрочен план. С увеличената популярност на технологиите за изкуствен интелект и навлизането на виртуалните асистенти логично стои въпросът дали те ще променят приложенията за комуникация.

Момчил Еленков не се наема да коментира как Viber или друга услуга за комуникация ще изглеждат след 5 години, но посочва, че приложението и сега може да се ползва с някои от основните асистенти за извършване на базови функции. От друга страна и сега няма пречки да бъдат направени чат ботове с изкуствен интелект, защото Viber осигурява комуникационен канал и отворени API, което позволява на всяка компания да създаде това, което пожелае. В момента обаче повечето запитвания от бизнеси са за чат ботове с базова функционалност. Според моя събеседник има поне година, докато на пазара в която и да е платформа, се появи комплексен чатбот, който е изцяло базиран на изкуствен интелект, разбира различни езици и разпознава глас.

Междувременно Viber продължава да разширява функционалността си. След като преди време беше добавена дългоочакваната опция за създаване на резервни копия на чатовете в Google Drive, наскоро приложението получи възможност за отговори на съобщения с тяхното цитиране, а освен това се сдоби с опция за споменаване на потребители в групови чатове (с въвеждането на @). В началото на този месец Viber представи и функцията Viber Communities, която позволява създаването на групови чатове, в които има до 1 милиард потребители – нещо, което не се предлага от никое друго подобно приложение. Компанията обещава скоро да представи и нови опции за монетизация, които ще позволят на администраторите на Communities да изградят модел за генериране на печалба.