Бъдещите телефони на Google може и да нямат бутони за навигация

Бъдещите телефони на Google може и да нямат бутони за навигация

Една от новостите в Android 9 Pie е системата за управление чрез жестове, която е добавена, за да се улесни работата с набиращите популярност безрамкови дисплеи с издължено съотношение. Решението на Google работи, но не е от най-оптималните, защото в долната част на екрана продължава да има лента, която заема част от полезната площ на дисплея. Компанията явно има вяра в своята разработка, защото смята да я включи по подразбиране в бъдещите си телефони. Това става ясно от интервю на Ек Чънг, който отговаря за потребителския интерфейс на Pixel и Android в Google.

Според него това е основната система за навигация, която ще се използва занапред в мобилната платформа. Телефоните Pixel, които получат ъпдейт до Pie, ще имат опция за преминаване към управление чрез жестове, но бъдещите телефони на Google и на други производители ще са по подразбиране с тази система. Това подсказва, че очакваните тази есен модели Pixel 3 може да нямат никакви бутони за управление, защото ще разчитат само на жестова навигация. Този начин на взаимодействие обаче няма да е универсален, защото производителите ще могат да продължат да използват в устройствата си познатите три бутона.

Чънг посочва, че на практика хората, които не са ползвали Android, са объркани от наличието на трите бутона и не знаят какво да правят с тях, така че за Google премахването им е оправдано. Това важи с пълна сила за потребителите на iOS. Освен това трите бутона не се ползват редовно - данните на Google са показали, че този за достъп до мултитаскинг менюто се употребява от много малко хора. В същото време новата жестова навигация е била приета много добре от обикновените потребители, които са харесали най-много опцията за преминаване между отворените приложения с плъзване на пръст върху лентата в долната част на екрана.

Източник: Android Central