България и САЩ подписаха документ за сигурността на 5G мрежите

България и САЩ подписаха документ за сигурността на 5G мрежите

САЩ продължава кампанията "Чиста мрежа" за убеждаване на своите съюзници да спрат използването на 5G оборудване от т.нар. ненадеждни доставчици, както страната се обръща към китайските ZTE и Huawei. В края на миналата седмица в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, който се включи чрез видеоконферентна връзка, подобно споразумение беше подписано и между САЩ и България.

В съобщението се посочва, че държавният секретар на САЩ е изтъкнал отлично свършената съвместна работа за подготовката за изграждането на мрежите от пето поколение и е изразил увереност, че с подписването на декларацията ще се гарантира целокупната сигурност на евроатлантическото семейство. По думите на Помпео защитените мрежи за 5G технологии ще позволят всички заинтересовани оператори да бъдат обучени да работят така, че да се гарантират сигурни мрежи не само за България, но и за държавите членки на ЕС и НАТО.

Настоящият документ изразява желанието на двете страни да си сътрудничат по въпросите на сигурността на 5G мрежите, които се очертават като ключови за икономиката и обществото. В съобщението се посочва, че България отчита общия подход, който ЕС прилага към киберсигурността в областта на 5G в партньорство със страните членки на НАТО. Това гарантира надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки и това, че в Европа се внедряват сигурни мрежи от пето поколение.

Подписаният документ не означава, че страната ни веднага ще забрани ползването на 5G оборудване от китайски доставчици. Това е меморандум за разбирателство, който няма обвързваща сила, но очевидно България се съгласява с позицията на САЩ, че бъдещите 5G мрежи не трябва да включват китайски компоненти. Това може да е лоша новина за родните телекоми, които в различна степен ще разчитат на оборудване от Huawei и ZTE. Ако се наложи замяната му, това ще струва милиони левове и засега не е ясно дали и как ще бъдат компенсирани.