Български фотограф с престижна награда в 2018 Sony World Photography Awards

Станаха ясни имената на победителите в поредното издание на наградите Sony World Photography Awards и голямата награда в една от основните категории – тази за “Пейзаж и Природа” в раздел Любители, отива при български фотограф. Това е Веселин Атанасов, чиято снимка от Стара планина “Ранна есен” ще получи и националната награда за България. Постижението несъмнено е голямо, защото международното жури е предпочело неговата творба измежду стотици хилядите кандидатури от цял свят. Той получава и националната награда за България.

Като победител в двете категории Веселин Атанасов ще получи фотографско оборудване от Sony, а снимката ще бъде включена в специален албум от конкурса и ще бъде показана в изложбата на Sony World Photography Awards 2018 в Лондон от 20 април до 6 май. Заедно с това той ще се състезава с победителите в останалите девет категории за любители за титлата Фотограф-любител на годината и наградата от 5000 долара.

Веселин Атанасов е IT специалист от Казанлък и е самоук фотограф, започнал да се занимава сериозно със снимане едва през лятото на 2014 г. Любимият му жанр е пейзажната фотография и вече е участвал в няколко конкурса под патронажа на FIAP, като е удостоен с титлата Артист на FIAP. Наскоро Атанасов е бил финалист в конкурса Hasselblad Masters 2018 в категория Пейзаж/Природа.

Създаден от Световната фотографска организация (СФО), конкурсът Sony World Photography Awards е най-всеобхватният конкурс за фотографи в света, а в актуалното му 11-о издание са участвали рекорден брой от над 320 000 снимки на фотографи от над 200 държави и територии. Всички 63 снимки, носители на национална награда, както и победителите в 10-те категории на раздел Любители, можете да видите тук. Победителите в раздел Професионалисти и носителите на титлите Фотограф на годината ще бъдат обявени на 19 април.

Победители в раздел Любители:
Архитектура: Андреас Поул, германец, със снимката “Мъжът и мистериозната кула”
Култура: Панош Шкордас, грък, със снимката “Младият минотавър”
Enhanced /Обработена: Клаус Лензен, германец, със снимката “Всеки дъх, който поемаш”
Пейзаж & Природа: Веселин Атанасов, българин, със снимката “Ранна есен”
Движение: Фаяр Кристиано, индонезиец със снимката “Най-високата платформа”
Портрет: Ник Долдинг, англичанин, със снимката “Емили”
Натюрморт: Ричард Фришман, американец, със снимката “Неделен бюфет в барбекю-ресторанта на Джери Милешка; Колумбъс, Тексас 2017”
Улична фотография: Мануел Арменис, германец, със снимката “Стари приятели”
Пътешествие: Микел Бейтер, датчанин, със снимката “Формите на Лофотен”
Дива природа: Джустуна Здунчик, поляк, със снимката “Неочаквана среща”