Бивш инженер от НАСА се бори по технологичен начин с крадците на пратки

Марк Робър е бивш инженер от американската космическа агенция НАСА, който е решил да впрегне уменията си за разрешаването на един тривиален, но досаден казус – кражбата на пратки от верандата на своята къща. В Щатите е честа практика куриерите да оставят пратките, които не изискват подпис, до входната врата на получателя, ако той не си е вкъщи, а за мнозина това е откровена покана за кражба.

След като така от верандата на Робър изчезнала пратка, отбелязана като доставена, а полицията заявила, че не може да направи нищо по въпроса, той решил да направи нещо по въпроса и да даде урок на крадците. И тъй като става дума за инженер от НАСА Робър посветил 6 месеца за разработката на специален капан за недобросъвестни съседи. В кутия от Apple Homepod той поставил 4 смартфона LG с широкоъгълна камера, специална електроника, около половин килограм брокат и миризлив спрей.

Устройството се активира автоматично, щом добавеният акселерометър установи движение, а GPS приемникът покаже, че пакетът е напуснал очертанията на установената зона около дома на изобретателя. В този момент телефоните започват да записват видео. При отваряне на пакета специален механизъм разпръсква броката, а друга добавка разпръсква спрея на всеки 30 секунди. Капанът за крадци е бил откраднат няколко пъти, а какво се е случило след това, можете да видите във видеото на Марк Робър, което вече има над 9 милиона гледания.

Кражбите на пакети, които са били доставени до входната врата, се оказва голям проблем в Щатите, а преди дни Amazon обяви, че ще работи с полицията в Ню Джърси за спиране на тези престъпления. Полицаите експериментират с фалшиви пратки с GPS тракери и камери, като ги разполагат пред определени домове, които са избрани на базата на местна статистика за престъпленията и данни от Amazon. Според информацията една от пратките била открадната едва три минути, след като била оставена.

Източник: BBC

 • получовек е за мен защото краде, а не защото е арабела. А особенния мазен блясък в очите ви е всеизвестен, особено когато искате да бъдете съжалени, независимо дали сте убили 50 човека с камион на коледен пазар и изразявате разбиране на грешката ви в съда след станалото или просто сте изнасилили старец. Аз трябва да се извиня ако съм обидил някой, но това са факти. Единствено трябва да ми благодариш че редактирах мнението ми веднага след като го написах и то от уважение към форума, иначе щеше да те досрами да ми отговориш повярвай ми. В европейски форум е лесно да се правиш на обиден и да искаш намеса от модератор, сигурен съм че редовно го правиш и във форумите на арабски където обсъждат неправоверниците и отново си толкова солидарен.
  feuer34
 • Много си прав - няма по-мързеливи от европейците. Именно те са калпазаните, а не ние. Колко ли англичанина берат малините полунаведени по цял ден(примерно)?
  velnsl
 • В долните две изречения се съдържа и проблема, и решението: [Quote] Доставчиците имат [B]норма[/B] от доставени пакети с които трябва да се справят, оттам и проблемите. Съвсем друга е и работата че работниците са от източна европа и са свикнали на [B]калпазанска работа[/B].[/Quote] А чорбаджията- целият в бяло.
  mobili
 • Ми не, не е. Обаче дава отговор на въпроса защо е "Бивш инженер от НАСА". ;) Чакам с нетърпение системата за социален рейтинг от Китайците, скоро и по нашите земи, а след това и по всички земи.
  TrEnIoRa
 • Теб пък кой те натиска да звъниш? Като не ти харесва сайта на гоите намери си такъв на иврит. Много чувствителни тези представители на този богоизбран народ, бе - за най-малкото реват. Щом има семитизъм е нормално да има антисемитизъм. Без семитизма не може да има антисемитизъм. За това спри да ревеш. Двустепенна проверка е точният превод на български. Какви са тези верификации, чоджум?
  velnsl
 • [Quote]получовек с мазни очички тип близък изток[/Quote] Докога модерацията ще позволява такива [B]антисемитски[/B] изказвания?
  Blue Sky
 • Това е велико!
  mishobehar
 • Ами така както написах. От доставчика пакета е маркиран като "доставен ориг." Естествено моя подпис го няма върху скенера вместо това има обикновена отметка или драсканица като в моя случай. Това практически не доказвало че не съм получил пакета. В доста случаи на сайта за проследяване е отбелязано и като Мюлер например което за Германия е като Петров в България. Доставчиците имат норма от доставени пакети с които трябва да се справят, оттам и проблемите. Съвсем друга е и работата че работниците са от източна европа и са свикнали на калпазанска работа.
  feuer34
 • И при нас се губят много пратки. Крадяха ги шофьорите с вътрешен човек. Разбира се имигранти - поляци. Заловиха ги, но явно са измислили други начини за кражби защото една част от пратките пак се губят.
  Legolaself01
 • Как успяха да не ти признаят застраховката на пакета?
  tzincbg