Бивш шеф на Rovio ще води завръщането на телефоните с марката Nokia

Бивш шеф на Rovio ще води завръщането на телефоните с марката Nokia

Финландската компания HMD Global, която от пролетта има ексклузивни права над името Nokia и може да го използва за телефони, смартфони и таблети, обяви, че е наела Пека Рантала като свой шеф на маркетинга. Рантала е бивш изпълнителен директор на Rovio, а преди това има 17 години стаж в Nokia, така че определено има необходимия опит за длъжността. Засега няма повече подробности за бъдещите устройства, които ще са базирани на Android и ще се произвеждат от подразделението на Foxconn Technology FIH Mobile. През май HMD обяви, че се кани да инвестира 500 милиона долара през следващите 3 години в подкрепа на глобалния маркетинг, които ще получи чрез външни инвеститори и от печалбата от бизнеса с обикновени телефони.

Източник: Reuters

 • Бре бре големи специалисти има събрани тук....:(:(:(
  mathur
 • И аз очаквам с интeрeс, въпреки че не виждам как ще си купя Андроид на този етап. Хубавото е, че може да раздвижат пазара и да представят някоя нова идея, че всички производители са зациклили в последно време...:)
  abando
 • Да пускат телефоните! Тези неща се говореха отдавна. Да представят продукти!;)
  geleto_
 • Тази компания е на практика дъщерна на Nokia. Освен че включва редица бивши служители, висши представители на Nokia влизат в борда на директорите. По този начин просто разделят дейностите.
  abando
 • Не е точно така. Nokia верно уволни всички в производството, но не и в R& D отдела. Наеха отново няколко ключови служители и сформираха нов екип закойто ще ръководи пряко всичко свързано с телефоните. Продуктите ще са си оригинални Nokia, а не ребрандирани китайци като BlackBerry. Просто ще се правят от Foxconn, както между другото и много други известни марки.
  abando
 • Реално Nokia уволни всички занимаващи се с някакво производство. Останаха само шефовете, които смятат да прибират пари от лицензии. Различните дейности бяха разделени на различни фирми. Продуктите ще бъдат от тях, и ще бъдат брандирани с логото на Nokia. Не очаквайте нещо свястно като продукт. Ще изкарат няколко години, и ще станат една от многото безлични фирми на пазара.
  StefiMo
 • Новата компания ще има достъп до патентите: [Quote]Nokia обяви, че е сключила ексклузивно глобално лицензионно споразумение за бранда и интелектуалната си собственост с новата финландска компания HMD global, което е за срок от 10 години и ще й позволи да създаде ново портфолио от обикновени телефони, смартфони и таблети с познатото лого. През този период Nokia ще получава такси от продажбата на устройствата, които покриват бранда и патентите.[/Quote]
  chilko
 • Правата са в Nokia , като единствено Microsoft подписаха лицензионно споразумение за 10г напред. Други не могат да ги ползват.
  abando
 • То името ясно, ама разбработките на Нокиа, кой има права над тях?! Аз лично бих си взел телефон с андрои, камерата на 808, 5.5 fhd, 3 ram 32 rom + micro sd слот.
  Вито
 • Те щото другите мобилни ОС са "цъфнали и завързали". :P Много хора ще си купят Нокия смартфон (с андроид), ако го предложат с добри параметри, качество на изработка и разумна цена. Не малък фактор ще е и поддръжката която ще предложат.
  Rosen Petkov