BlackBerry е продала патенти на Huawei

BlackBerry е продала патенти на Huawei

Финансовият директор на BlackBerry Стив Рай потвърди появилата се в канадската преса информация, че компанията е продала патенти за мобилни технологии на Huawei като част от продължаващите мерки за освобождаване на активи, които са свързани с нефункциониращи бизнес направления. Потвърждението дойде в рамките на инвеститорска конференция на JP Morgan, а от думите му става ясно, че са били продадени "много малък брой патенти, които вече не са релевантни за бизнеса".

Коментарът на Рай идва като отговор на появилата се в канадското издание The Globe and Mail информация, че в края на миналата година BlackBerry е продала 90 патента на Huawei. Продажбата е била потвърдена от говорител на компанията, който също я определил като много малка, защото все пак става дума за нищожна част от всички 38 000 патента, които притежава BlackBerry. Прехвърлянето на правата вече е регистрирано при американските патентни власти USPTO.

BlackBerry излезе от бизнеса с телефони през 2016, след като пазарният дял на компанията се срина, а междувременно компанията насочи своя фокус към корпоративния сектор, IoT и софтуера за сигурност. Първоначално канадците лицензираха бранда си на TCL Communication, която пусна няколко смартфона BlackBerry, но след това правата отидоха при стартъпа OnwardMobility.

Източник: The Globe and Mail, Mobile World Live