Благодарение на Apple хакнаха акаунта в Twitter на Gizmodo

Благодарение на Apple хакнаха акаунта в Twitter на Gizmodo
Преди дни хакери успяха да поемат контрол върху акаунта в Twitter на един от най-големите технологични сайтове - Gizmodo и след това публикуваха през него серия от нецензурни и обидни съобщения. Всъщност историята е малко по-дълга и показва опасностите, които могат да крият облачните технологии. Пробивът е станал, след като хакерите са успели да разбият паролата в iCloud на един от бившите редактори в сайта Мат Хонан, и до голяма степен вината за това е на служител от поддръжката на Аpple. И освен че дистанционно са изтрили информацията в неговите iPhone, iPad и MacBook Air и дори от пощата му в Gmail, при което е загубил безвъзвратно документи, снимки и изображения за година назад, хакерите са получили достъп и до акаунта му в Twitter. Той е бил свързан с този на Gizmodo и по този начин са поели контрол и върху него, и техните съобщения са достигнали до почти 500 000 потребители.

Първоначално Мат Хонан писа в блога си, че разбиването на паролата от цифри е станала чрез brute force начин (последователно се изпробват различни комбинации, докато не се открие правилната). След това обаче се е свързал с анонимен хакер и с представител на Apple и е установил, че пробивът е станал по различен начин - злонамерените лица са се свързали с поддръжката на Apple и като са използвали достъпна в интернет информация за Мат Хонан, са успели да отговорят на въпросите за сигурност и получат контрол над акаунта му в iCloud. Хонан обещава да даде повече подробности за случая, но вече е наясно как е станало всичко. Подготвил е дори писма до шефа на Apple Тим Кук и до ПР отдела на компанията, в които е описал проблемните елементи от вътрешната политика на Apple, които са причина за такива случаи и които трябва да се променят, за да не се повтарят такива ситуации в бъдеще.

http://www.emptyage.com/post/28679875595/yes-i-was-hacked-hard

Ново
Повече по темата има в Wired и се оказва, че вина за пробива има и Amazon, които са позволили на хакерите да видят няколко от цифрите в номера на кредитната карта на Хонан. С него след това те са получили достъп до iCloud.

http://www.wired.com/gadgetlab/2012/08/apple-amazon-mat-honan-hacking/