Bloomberg: Китай е шпионирала Apple и Amazon чрез сървърни чипове

Отношенията между САЩ и Китай са поставени на ново изпитание, след като в Bloomberg се появи информация, че в хардуер за центрове за данни, който е използван от Apple и Amazon, е бил инсталиран специален чип с шпионски задачи. Публикацията твърди, че става дума за продукти на китайската компания Super Micro, които са били използвани от почти 30 американски компании, а целта е била кражба на интелектуална собственост и търговски тайни.

Източниците на изданието са анонимни, но се твърди, че те са от корпоративните и правителствени среди. Според тях няма информация да са били откраднати потребителски данни. Apple отрича информацията, като посочва, че не е открила такива чипове в своите сървъри. Amazon също посочва, че не е открила доказателства с подкрепа на твърденията. SuperMicro също отрича да е поставяла такива чипове в заводите си.

Въпреки това Bloomberg продължава да твърди, че информацията е истина. Според изданието Apple е намерила чиповете през 2015 и след това е уведомила ЦРУ. По-късно това била направила и Amazon. Двете компании обаче отричат да са работили с разузнавателното управление. Apple публикува изявление, в което пише, че през последната година репортери на изданието многократно са се свързвали с нея относно предполагаеми пробиви на сигурността, но тя винаги е осигурявала точни фактологични отговори, които отхвърлят всичко в публикацията на Bloomberg.

Според Apple репортерите на Bloomberg не са допуснали възможността техните източници да не са прави или да са получили погрешна информация. Междувременно разследващият журналист Браян Кърбс, който се фокусира върху киберсигурността, писа в Twitter, че е чул за историята преди месеци, но не е могъл да намери достатъчно източници, които да потвърдят достоверността й. Това подсказва, че някой се е опитвал да намери медия, която да направи казуса публично достояние. Експертът по хардуерна сигурност Джо Фиц също посочва, че в историята може би има някаква истина, но много детайли са загубени "в превода".

Всичко това прилича на пореден епизод от сложните отношения между САЩ и Китай. През последните месеци станахме свидетели на проблемите на Huawei и ZTE да работят в Щатите, а наскоро търговската война между двете страни премина в нова фаза, след като САЩ наложи мита на много китайски стоки, което беше последвано от реципрочни действия. След публикацията на Bloomberg акциите на китайските гиганти Lenovo и ZTE се сринаха заради опасения, че новината може да навреди на продажбите им в Щатите. В резултат на това акциите на Lenovo поевтиняха с над 15%, а тези на ZTE загубиха над 10% от стойността. Lenovo заяви, че SuperMicro не е неин доставчик.

Източник: Bloomberg, BBC, Amazon