Богатството на Джеф Безос надхвърли 100 милиарда долара

Основателят на Amazon Джеф Безос успя пак да задмине Бил Гейтс по отношение на личното богатство, защото покрай традиционния шопинг празник Black Friday акциите на онлайн търговеца поскъпнаха с 2%. Това се оказа достатъчно стойността на Безос да се увеличи до 100 милиарда долара, докато Гейтс остава на второ място в класацията на Bloomberg с 89,1 милиарда долара. Изданието посочва, че създателят на Amazon е първият милионер, изградил 12-цифрено богатство от 1999 година насам, когато това е направил Бил Гейтс.

От началото на годината до четвъртък стойността на Безос се е увеличила с 32,6 милиарда долара, което е рекорд за Bloomberg Billionaires Index. За разлика от другите си колеги милиардери, засега 53-годишният Безос е дал много малка част от богатството си за благотворителност. Bloomberg посочва, че ако Бил Гейтс не беше дарил за благотворителност почти 700 милиона акции на Microsoft, 2,9 милиарда в брой и други активи, богатството му щеше да е над 150 милиарда долара.

Източник: Bloomberg

 • тя може и да му се получава, но е далеч от ефективна - икономически и технически.
  obje
 • Всъщност и с космическата му програма му се получава. Напоследък има успешен тест на двигателя си и изглежда върви пк план за 2019 - 2020, когато ще се изравни със спейсх, а може и да им дръпне.
  kapron
 • Да, там поне му се получава. Идеята е там да ти одере кожата, след което да си финансира счупената космическа програма. Ако ти убягват някои моменти - ползва се с протекции (за хората които не са се интересували).
  obje
 • Значи - не дава за благотворителност, космическата му програма е зле ... Амазон там поне става ли?
  npet
 • Чиято космическа програма е пълна пародия в сравнение със Space X .. и няколко десетки пъти по-неефективна. Ама чукай по клавиатурата :)
  obje
 • Лично мое мнение е, че това с благотворителноста е безсмислено. По-добре е тези милиарди да се инвестират в намирането и усвояването на нови енергоизточници, в медицината, в нови технологии, в космически програми, в опазването на околната среда и т.н. Все неща, които ако се развиват безкористно няма да има бедни, няма да има неизлечимо болни и ще има храна и чист въздух за всички. Дават се иначе някакви милиони/милиарди за благотворителност, но колко от тях реално отиват по предназначение е друг въпрос. Голяма част от тях отиват в нечии други сметки. По-склонен съм да помогна на нуждаещ се - болен човек, ако разполагам с големи възможности, като да му платя операцията, консумативите, престоя в болница, както и последващата рехабилитация лично, вместо да пускам мними смс-и към нечии чужди банкови сметки.
  Ванката
 • Ето да видите как си харчи парите този човек. И отбележете внимание на това колко е помогнал на болни и бедни... https://www.webcafe.bg/webcafe/parite/id_216648363_Za_kakvo_harchi_parite_si_nay-bogatiyat_chovek_v_sveta [Quote]В сравнение с милиардери като Бил Гейтс и Уорън Бъфет, благотворителният принос на Безос е сравнително ограничен.[/Quote]
  Wallker
 • Браво колега, че даряваш такава сума. Аз не дарявам толкова, но всеки месец по няколко пъти пращам смс до различни компании/агенции за благотворителност, като тези които рекламират по телевизията.
  Wallker
 • Колеги мнението ми е такова, защото познавам богаташ. Не е толкова богат, но има Ферари и живее в двуетажна къща с басейн. Познаваме се доста добре от около 7-8 години. Преди да забогатее не беше такъв гаден човек. Миналата година го молихме за помощ, да помогне за едно дете болно от левкемия, на моята приятелка брат и. Детето беше на 15 годинки, и си замина на 13-ти януари тази година, Петък 13-ти. Можехме да го спасим, ако ни беше помогнал да го закараме в най-добрата болница в Турция. Уви той отказа да поногне... От тогава не съм имал и дума с него. А повярвайте ми, не беше такъв човек. Така, че моля ви, не се опитвайте да ме убеждавате в друго. Парите променят човека, и то не в положителен смисъл.
  Wallker
 • Значи месечно не даряваш нищо (освен стотинки на бедни на улицата), но трябва да ти повярваме, че ако имаш няколко милиарда, ще ги дариш за благотворителност. За сравнение - аз всеки месец дарявам около 100лв без да се хваля наляво-надясно. Ти като си много умен, а Безос - олигофрен, направи успешен бизнес и покажи как се прави благотворителност. Но докато го направиш това, не Безос е олигофрен, а който му пожелава болести.
  d0n1
 • [Quote]Да си ги стиска за тоалетна хартия пе**ла. В гроба и в отвъдното 1 стотинка няма да закара, така че... [/Quote] Такъв тип разговори са присъщи на бабите, докато люпят семки на пейката пред блока. Но явно жлъчта и злобата не са отредени само за жените... [Quote]Аз ако имам толкова пари, 99,5% от тях ще даря за благотворителност.[/Quote] Аз пък дори 99,7%. Но е лесно да се разпореждаме с милиардите, докато ги нямаме ;) [Quote]Такива олигофрени като тоя, където само се фука с имането си, не заслужават и 10$ в джоба.[/Quote] Къде се фука? В Плаза ли? хахаха Може би не знаеш, но Амазон се трейдва на NASDAQ и всеки има достъп до цената на 1 акция и от там кой акционер колко пари притежава. Освен това ти кой си да решаваш кой колко какво заслужава? Някога купувал ли си нещо от Амазон? Преди 2 години си купих Киндъл и няма друг такъв клиенто-ориентиран съпорт!
  Blue Sky
 • Ти без пари си гаден тип, с пари не мога да си те представя. Гледай, метна пак - олигофрени, ала бала. Няма и да имаш и 0.00000001 от парите му даже - никога. Кофти тип си, няма кой да е около тебе, за да ги спечелиш. Тука сте няколко социопата, дето не можете 2 изречения да напишете без да обиждате. Ама иначе гледате другите, че и имате наглоста да ги квалифицирате. Честно казано, никой не знае къде дарява. Може пък да не го прави публично. Прави толкова много пари на ден, че ако постоянно пишат къде дал, ехеее-голяма работа ги чака... И никой не знае, какво ще направи, ако ги има. Казваш ще даря еди колко си, но като си видиш банковата сметка, може съвсем други мисли да дойдат. Може да искаш още повече и повече, както е при златната треска, намеренията ти са едни, но психиката работи по друг начин. П.С: Давай сега и мене наругай, то толкова ти е акъла. Не е като да ме впечатли или да е нещо ново. Твоя проблем е липса на възпотание и умение за общуване. Парите после ги мисли... :)
  sladyrko
 • [Quote]Честен труд няма![/Quote] Не съм съгласен, но всеки е свободен да мисли каквото си пожелае.
  npet
 • Повярвай, аз нямам колкото неговите пари, но когато видя беден на улицата, не го подминавам все едно не съм го видял. Ако вие така правите, жалко... Един ден вие може да сте на мястото на бедния, и да се надявате да срещнете някой като мен. Дано не се стига до там, и дано бедността и болестта да намаляват и не ви застигат. Едит. Знам, че са си негови парите и може да си прави каквото иска с тях. Но повярвай, той може да има всичко и да бъде богат, дори само с 1% от всичкото това имане. Останалите са абсолютен излишък и той не може да ги похарчи за нищо, защото няма за какво. Едит2. Това си е моето мислене и не го натрапвам на никой, нито ви карам да се заяждате с мен. Като искате бъдете си олигофрени, аз нямам проблем с това.
  Wallker
 • Я кажи ти какъв процент от месечните си доходи даваш за благотворителност?
  d0n1
 • Кой нормален човек ще има толкова пари и няма да обяви публично, че дарява някаква сума за благотворителност? Та това си е гордост и е достойно за похвала и вечно уважение! И повярвай ми, няма да ги дари и след като иде на оня свят. Ще поживеем и ще видиш. Ще одъртее и като почне да се разболява от разни неща, ще ги пръсне всичките само за неговото лечение, така правят парите. Пък и много знаеш ти как, и дали ги е изкарал честно! Честен труд няма!
  Wallker
 • Човекът ги е изработил, може да си ги прави каквото пожелае. Ами ако реши да ги дари всичките но когато умре? - тогава да си обърнем ли мнението на 180? А ако прави дарения без да го афишира?
  npet
 • Да си ги стиска за тоалетна хартия пе**ла. В гроба и в отвъдното 1 стотинка няма да закара, така че... Аз ако имам толкова пари, 99,5% от тях ще даря за благотворителност. Няма да позволя на парите да променят човешкото в мен. Дори още повече, ще обединя най-добрите доктори и учение на света, и ще им плащам, за да измислят лекарства срещу всички видове рак и болести. Такива олигофрени като тоя, където само се фука с имането си, не заслужават и 10$ в джоба.
  Wallker
 • Тая скръндза сам финансира космическа програма - Блу Ориджин. Струва му около милиард на година.
  npet