CeBIT 2006 приключи

CeBIT 2006 приключи
Юбилейното, 20-о издание на най-голямото технологично изложение в света завърши. След седмица на пресконференции и продуктови анонси статистиката е впечатляваща - 6262 фирми участници, 20% повече сключени сделки в сравнение с миналата година и около 450 000 посетители, близо 10 000 от които журналисти. Повече отвсякога акцентът беше поставен върху потребителската електроника - изобилстваха продукти като мобилни телефони, персонални медийни плеъри, телевизори и фотоапарати. Посещенията (150 000) на най-новото допълнение към програмата на CeBIT - Digital Living, разположено в палата 17, са надхвърлили всички очаквания на организаторите. Неговата основна цел бе именно събирането на едно място на най-актуалните продукти за цифровия дом - продукти, които всекидневно ползваме всички.
Надпреварата при плоските дисплеи продължава и беше особено добре различима по време на изложението: Panasonic показа най-големия плазмен дисплей с диагонал 103" (261 cm), а предложението на LG беше LCD дисплей с диагонал 100" (254 cm). Основната цел на тези и останалите дисплеи вероятно беше да покажат по най-добрия начин възможностите на HDTV. И това не е случайно, тъй като, изглежда, тази година ще започне масовото навлизане на HD технологиите в домовете. Първите HD-DVD плеъри вече се продават, очаква се в близките седмици да започне продажбата и на такива дискове, в някои страни започват и HD телевизионни излъчвания.
Телевизията не е само за големите телевизори. След 3GSM конгреса, в който основна тема беше мобилната телевизия, тя се пренесе и в Хановер. Nokia и LG показаха устройства, готови да приемат телевизионни предавания, като първият голям тест на технологията и потребителския интерес се очаква да бъде световното първенство по футбол това лято в Германия. Проучвания показаха, че потребителите искат да гледат телевизия върху телефоните си, но тепърва ще се намери отговор на въпроса колко са склонни да платят за нея, какво желаят да гледат и по какъв начин.
Интересът към мобилната телевизия показа и на каква популярност се радват преносимите устройства - телефони, плеъри, игрови конзоли и мобилни компютри. На изложението бяха показани множество аксесоари и устройства, свързани с всички аспекти на електронните забавления, повечето от които вече се пренасят онлайн. Microsoft и Intel най-накрая разкриха мистерията около Origami, която всъщност се оказа, че се нарича Ultra-Mobile PC. Недостатъците (сред тях цена и издръжливост на батерията) на първите показани - главно от азиатски компании - устройства, все още във фаза на прототип, вероятно ще бъдат изчистени през следващите месеци.
CeBIT е чудесен индикатор за състоянието, в което се намира технологичният сектор, и ако не друго, показа, че прогресът там продължава на особено бързи обороти. Със сигурност в близките години ни очакват големи промени.