CHIP е проект за ултрамалък компютър на ниска цена

Raspberry Pi със сигурност е успешен проект и явно на пазара има място за още подобни продукти, тъй като в Kickstarter има кампания за нов малък компютър, който се казва CHIP и дори ще е по-евтин. Екипът зад проекта е събрал доста повече пари от първоначално търсените, а кампанията все още не е приключила и те се увеличават. CHIP разполага с 1GHz процесор, 512МВ RAM и 4GB потребителска памет и използва Linux.

Освен това е снабден с WiFI и Bluetooth възможности. Тази конфигурация на устройството струва 19 долара, а ако искате VGA или HDMI адаптер, цената става 24 долара. Вместо това обаче можете да разчитате на вградения видео порт, с който да свържете CHIP към всеки телевизор. Това не е всичко обаче. Има и версия за 50 долара, която разполага със собствена кутия, батерия, клавиатура и 4,3" дисплей.

Източник: Kickstarter

 • Точно година докато CHIP евентуално влезе в продажба. :) До тогава я камилата , я камиларя.
  A4i
 • Аз точих лиги по a20, но заради Pi2 се разколебах, после пък ми дойде музата за r9 290x... :) Вероятно и аз ще си взема Pi2. Пък може и тоя "chip".
  vladovn
 • Пробвах некомпресиран BD - 25Мb/s и 7.1/24bit звук. Върви отлично. 4к видео от камера на смартфон не подкарва - няма хардуерен HEVC декодер. olinuxino (A13) беше по-добро от Pi, но Pi 2 вече е с 4-ядрен професор. :) Виждам че имат модул с RK3188 за 70 евро. Може би ще са конкурентни с Allwinner A33 в конфигурацията и на цената на Pi 2.
  A4i
 • Пуска ли видео с 20-30mbit битрейт и още 2-5 за звук или направо пробвал ли си го с 2k или 4k видео? Много ми е интересно как се справя, че обмислям и аз да си взема едно, а olinuxino изглежда по - добро.
  vladovn
 • Аз ръчкам Pi2 около месец. Това си е пълноценен компютър за 100 лева (с SD карта и кутия). Голям е колкото две кибритени кутии и е учудващо икономичен - при нормална употреба чипсета загрява съвсем слабо. XBMC върви на пушка и мачка всякакво видео. Няма забавяния, интерфейса и видеото върви мазно. iPad-a е супер-дистанционно. Всичко работи както трябва, въобще песен... за който разбира от Linux. :P Колегите , дето идват от вин-Боз ще видят яко зор да подкарат каквото и да било. ;) Има голям смисъл от тези евтини компютърчета, примерно за мейл сървър и сбогом на вампирите, като гугъл. :) Този C.H.I.P е 20 левя, какво му плащаш?
  A4i
 • :D:X:D:X:D:X:D
  Тод
 • Еее, толкова бързат да съобщят новината, че забравят дългото копче! :D
  botro
 • [Quote]И_да_си_купите_нова_клавиатура :D [/Quote] И аз щях да коментирам клавиатурата :D
  ex_bg