Chrome OS с нови възможности

Chrome OS с нови възможности
Операционната система Chrome OS беше представена през 2011 г и тогава започнаха продажбите на първите лаптопи с нея. Реакцията на потребителите не беше кой знае колко добра, а мнозина се оплакваха, че устройствата са безполезни ако не разполагат с интернет връзка. Година по-късно Google е готов със сериозен ъпдейт на платформата, която вече започва да прилича все повече на Windows и с два нови продукта, които работят с нея. Според компанията устройствата са почти 3 пъти по-бързи в сравнение с тези от първото поколение. И двете устройства са дело на Samsung и сред тях е нов лаптоп Chromebook, както и първият Chromebox - малък настолен компютър. Устройствата използват процесори Intel Core и поддържат хардуерно ускорение на графиката. Лаптопа е с напълно нов тъчпад, а фърмуера с отворен код гарантира по-бърза работа - компютрите стартират за по-малко от 7 секунди и се събуждат почти мигновено.

Промените в операционната система също са сериозни. Интерфейса е променен значително, поддържа се инсталирането на приложения от Chrome Web Store, обновени са плеъра за мултимедийни файлове и редактора за изображения. Най-значителната промяна обаче е възможността за работа в офлайн режим, която според Google ще бъде активирана в Google Docs през следващите няколко седмици, а Google Drive ще бъде интегриран във файловия мениджър. Така потребителите ще могат да работят върху документи и без връзка с мрежата, а след това ще могат да синхронизират промените с облака. Добавена е и възможност за разглеждане на Microsoft Office файлове и други формати, а Chrome Remote Desktop Beta ще осигури отдалечен достъп до PC или Mac. Продажбите на новите Chromebook и Chromebox в Щатите Англия вече са започнали, а през следващите месеци ще се появят и в други избрани страни.

http://googleblog.blogspot.com/2012/05/next-step-in-chrome-os-journey.html
https://www.google.com/intl/en/chrome/devices/

  • Машините с Mac OS X се будят и заспиват и изключват мигновено от край време... (whistle)(coffee)
    angelovarna
  • Apple отдавна не са особен фактор при десктопите, а Майкрософт сериозно са тръгнали назад с копирането на епълската политика от мобилните устройства, така че ако не размислят, може и да има сериозни размествания в скоро време. Със сигурност доста хора няма да приемат Win 8.:)
    mkpetrov