Chrome OS започва да прилича на Windows

Chrome OS започва да прилича на Windows
Операционната система на Google, базирана на браузъра Chrome, не е особено популярна, особено в сравнение с мобилната платформа на компанията, но това не означава, че работата по нея е спряла. Макар и на пазара да няма индикации за особен интерес към продукта, от Google продължават да разработват софтуера и дори са готови с ъпдейт за операционната система, който вече е достъпен за изтегляне. Новата версия носи съществени промени, които ще се отразят на начина, по който потребителите ще могат да взаимодействат и работят с платформата.

Досега всяко ново приложение трябваше да се намира в подпрозорец на браузъра, което определено не беше най-удобното решение. Това вече е в миналото, защото с ъпдейта идва мениджърът на прозорци Aura, който прави платформата да изглежда твърде много като Windows. Сега потребителите вече могат да отварят приложения в отделни прозорци от специално меню и получават възможност да ги управляват чрез лента със задачи в долната част на екрана.

http://www.chromium.org/chromium-os

http://googlesystem.blogspot.jp/2012/04/new-window-manager-for-chrome-os.html

 • С 2 думи (Поредната) ОС за идооти (Друго практическо предимство общо взето няма) - поредната стъпка към ориентирането на продуктите към най-глупавите и първосигнални юзъри. Един съвременен нетбуук (С двуядрен процесор) си има и достатъчно място, и достатъчно мощност за нормална/пълнофунксионална ОС.:)
  mkpetrov
 • 95 процента от функционалността на chromeOS може да се получи от всеки компютър/лаптоп/нетбук/ултрабук ,като се използват уеб базирани приложения вместо локални такива. Останалите 5 процента са свързани с факта ,че chromeOS не изисква никакви настройки и поддръжка за работа. Във всеки случай ограниченията налагани от chromeOS определено ще изнервят повечето потребители.
  ivyanev
 • аз :) таблета е идиотщина,а утрабука е бая повече пари, и доста често неоправдани
  [BG]Agent_Kowalski
 • Добро решение за нетбук казваш, тя тая категория не измря ли вече :(, кой си купува нетбук при наличие и на таблет и на ултрабук.
  osama11
 • за какво да не плюя?за какво ми е всичко?айде примерно ок уеб базиран офис пакет е много хубаво нещо.файчета да си държиш на някакъв сторидж всичко,ама не да си пусна пц-то и логина да ми е гмайла и край.ако нямаш нет си до тука. да сега ще кажеш то май може някои приложения да са офлайн,ама май ,ама не точно.мани тази работа.. хубаво е да има такива услуги,но не всичко да мианва към този модел.и човек трябва да може да избира.
  [BG]Agent_Kowalski
 • Ами тогава да живее миналото. ;) Такива боклуци не слагам и да ми плащат. Всъщност уеб технологиите се развиват и в комбинация с облаците Хром ОС е много добро решение за НЕТбук. Стига сте плюли... Че с какво нетбуците са по-различни? Не е като да няма достатъчно място, за да се налага да се пести, примерно (320GB хард вече са си стандарт. Е, вярно, че има и SSD-базирани с по-малък капацитет, но даже и тогава ми се губи смисълът от cloud. Имам предвид смисълът за нас, разбира се, а за тях е ясно - най-малкото тотален шпионаж, а предполагам и приходи от самия cloud на по-късен етап).
  mkpetrov
 • Всъщност уеб технологиите се развиват и в комбинация с облаците Хром ОС е много добро решение за НЕТбук. Стига сте плюли...
  fintaraBG
 • да някои неща,файлове,приложения определени да,ама не и цялата ос да тие един браузър...пълна простотия...
  [BG]Agent_Kowalski
 • Бъдещето е в cloud computing-a, мой човек.
  fashion_m