Да влезем във форма с тези #perfect10 приложения за спорт

Да влезем във форма с тези #perfect10 приложения за спорт

Един от основните плюсове на съвременните умни устройства като смартфони, часовници и гривни е, че могат лесно да ни помогнат да поддържаме здравословен начин на живот. Това е възможно благодарение на множеството интегрирани в тях сензори и разнообразието от приложения за отчитане на физическата активност и за поддържане на форма чрез специални режими и тренировки. Ето няколко приложения, които ще ви помогнат да подобрите физическата си форма.

Strava има версии за Android и iOS и е сред любимите предложения на занимаващите се с тичане или колоездене. Услугата прави и анализи на тренировките, което помага за добър последващ разбор и търсене на места за подобряване. Освен че обработва данните за тези дейности, Strava предлага и редица допълнителни възможности като сравняване на постиженията с приятели и предизвикването им в състезания, участие в месечни  предизвикателства и комуникация между членовете на общността, която е нещо като социална мрежа за спортисти. Разбира се, налична е и платена версия на иначе безплатното приложение. Strava Premium предлага няколко допълнителни екстри като споделяне на местоположението за повишена сигурност, филтриране на класирането за различните сегменти с тренировки, използване на данни в реално време от външни сензори и др. Платената версия е с цена 16 лева месечно или 120 лева за годишен абонамент.

Endomondo е фитнес социална мрежа, която проследява здравните и фитнес статистики за над 40 спорта през мобилно приложение за iOS, Android и Windows Phone, а освен това има и уеб версия за по-удобен достъп до резултатите. Подобно на Strava услугата регистрира различни данни като маршрут на движение, изминато разстояние, продължителност на тренировката и изразходвани калории. Освен това резултатите се анализират и може да получите предложения за подобрения. Безплатната версия включва реклами, които са премахнати в платената версия, даваща още достъп до тренировъчни планове, допълнителни статистики, тренировъчни интервали, зони за сърдечния ритъм и др. Приложението поддържа външни сензори и различни умни часовници. Месечният абонамент за платената версия на Endomondo е 11,99 лв., но може да намалите сумата значително, ако изберете годишната опция за 42 лв.

Решенията за проследяване на дейността и тренировките са полезни, но трябва и да се придържате към добър режим на хранене. MyFitnessPal включва най-голямата база данни с хранителните стойности и калории за милиони видове храни. Наличните за iOS и Android мобилни приложения са подходящ начин за следене на приетите калории, което може да е полезно при формирането на специфични диети. Услугата дава възможност и за поставяне на дневни цели за поемане на калории. Платената версия на услугата е без реклами и добавя доста повече функционалности, сред които анализ на храната, различни цели за отделните дни, експорт на данни към файл, екслузивно съдържание и др. Премиум версията е с годишен абонамент от 105 лева и се интегрира с Endomondo, защото и двете са собственост на Under Armour, но може да се свърже и с останалите популярни фитнес приложения.

Не всеки има времето, възможността и желанието да тренира във фитнес зала. Ако откривате себе си в това описание, то Freeletics може да ви е от помощ. Основната услуга, която предлага компанията, е влизането в добра физическа форма, използвайки единствено тялото си, без необходимост от друго оборудване. Приложението Bodyweight е налично за iOS и Android и дава достъп до тренировъчни програми за отслабване, изграждане на мускулна маса и др. Чрез него имате достъп до над 900 програми за тренировка, покриващи всички мускулни групи. То е подходящо, както за начинаещи, така и за професионални атлети, а за част от тренировките са създадени видео наставления. Услугата вече има членска база от над 16 милиона потребители, които могат да общуват помежду си. Предложението е безплатно, но ако се абонирате за функцията Coach, ще получите личен инструктор с персонализиран за вас план, разширена тренировъчна система и още.

Ако пък предпочитате тренировка във фитнеса, но не искате или не можете да си позволите личен инструктор, то на ваша помощ идва Strong. Приложението е налично за iOS и Android и може да проследи различните ви тренировки във фитнеса, като предлага библиотека с над 200 тренировки и с разнообразни уреди. Strong позволява да създадете и собствени тренировки. Услугата е с опростен интерфейс и без излишна функционалност като споделяне на снимки и клипове, а сред вградените възможности е и таймер за отброяване на времето, в което използвате даден уред. Приложението съхранява всичките ви тренировки и постижения, които са достъпни за преглед, когато ви е необходимо. Можете да използвате Strong безплатно, но са налични и платени функционалности.

Seven използва научен подход, който съставя тренировки с дължина седем минути. Това според създателите на приложението, което е налично за iOS и Android, води до максимални резултати, без да заема много от времето ви. Приложението мотивира чрез наличните илюстрации, ефекти, гласови сигнали и др. Интересно е решението за геймификация на тренировъчния процес - започвате програмата с три живота, а ако не тренирате даден ден, губите един от тях. Ако пропуснете три тренировки в месеца, резултатите ви се зануляват. Подобно на Freeletics, тренировките използват единствено тялото ви като тежест. Освен всичко останало, приложението работи и с Apple Watch. Платената версия дава достъп до всички над 200 тренировки, специални планове за различни цели и опция за създаване на собствени планове, а освен това маха рекламите. Цената е 150 лв. за година или 20 лв. за месец.

Google Fit е услуга за устройства с Android, която се предлага от Google, но има и уеб версия. Включва личен профил, свързан с потребителския ви профил в Google, и разчита на информация за активността ви от сензорите в смартфона или от свързаните с него умни устройства. Google Fit има опростен интерфейс и показва дневната ви активност като ходене, тичане, колоездене и др. Можете да задавате цели като време за активност и да попълвате промяната в теглото си. Чрез приложението лесно следите за изпълнение на поставените си цели. Можете да свържете с профила си и други услуги, така че да съберете данните за своята активност на едно място.

Google Fit работи и с Android Wear, което може да е от полза, ако използвате базиран на тази операционна система умен часовник – например второто поколение на Huawei Watch. Моделът предлага AMOLED дисплей с диагонал 1,2”, което го прави подходящ за употреба и при по-силна околна светлина. Huawei Watch 2 се задвижва от специален чипсет, предназначен за носими устройства – Qualcomm Snapdragon Wear 2100, който включва процесор с тактова честота 1.1 GHz. Моделът предлага още 768MB RAM и 4GB пространство за съхранение на файлове. Налични са и редица сензори като GPS, акселерометър, жироскоп, пулсомер, барометър и компас. Всичко това помага за точно отчитане на ежедневната ви активност или спортни постижения.

  • Този сайт, към който си дал линк изглежда доста добре. https://darebee.com/ Благодаря ти, ще ми свърши много добра работа (yes)
    Мilen