Доставчик на Tesla е готов с батерия с издръжливост 2 милиона километра

Доставчик на Tesla е готов с батерия с издръжливост 2 милиона километра

Китайската компания CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Ltd.), която произвежда батерии за електрически автомобили на Tesla и Volkswagen, е разработила акумулатор, който може да се ползва за изминаването на повече от 2 милиона километра. Това може да се окаже повратна точка в индустрията и възможност за производителите да привлекат повече клиенти за своите автомобили.

От интервю на председателя на CATL Жънг Ючуан за Bloomberg става ясно, че компанията е готова да произведе батерия, която ще издържи 16 години и 2 милиона километра (1,24 милиона мили). За сравнение в момента батериите в електрическите автомобили имат гаранция 8 години или 150 000 мили.

Удължаването на живота на батериите ще позволи те да се използват и във втори автомобил, което ще намали и разходите за притежаване на превозните средства. Жънг посочва, че компанията може да започне да изпълнява поръчки за такива батерии, но засега не разкрива дали има сключени договори с клиенти. Цената на новите батерии е само с 10% по-висока от тази на сега използваните.

През февруари CATL подписа двугодишен договор за доставка на батерии за Tesla Model 3, а междувременно се появи информация, че новите батерии са разработени с американската компания и ще намерят място в нейни автомобили. Другите клиенти на компанията включват BMW, Daimler, Honda, Toyota, Volkswagen и Volvo.

Източник: Bloomberg