Две трети от антивирусните програми за Android мамят потребителите

Две трети от антивирусните програми за Android мамят потребителите

Австралийската компания AV-Comparatives, която тества антивирусни програми, е провела проучване на софтуера за откриване на зловредни приложения за Android и е стигнала до стряскащи изводи. Общо са били тествани 250 различни антивирусни приложения от Play Store, а резултатите са трагикомични. От AV-Comparatives са установили, че само 80 от приложенията са открили повече от 30% от вирусите, които са били инсталирани от компанията на смартфоните по време на тестовете.

За целта учените са инсталирали антивирусите на отделни устройства и са карали телефона да отвори браузър, който след това да свали зловредно приложение и да го инсталира. Процедурата е била повторена по 2000 пъти за всеки отделен антивирус, а използваните зловредни приложения са били най-често срещаните през последната година. От цялата операция е станало ясно, че повечето антивируси изобщо не сканират приложенията, които потребителят тегли и инсталира. Те използват черни и бели списъци и гледат само имената на инсталационните файлове, без изобщо да анализират съдържащия се в тях код.

По този начин пък се стига и до други куриози. Така например съвсем легитимно приложение може да бъде маркирано като вирус само защото името му не фигурира в белия списък, а от AV-Comparatives са открили, че някои антивирусни откриват дори самите себе си като зловреден софтуер, защото авторите са забравили да включат името в белия списък. В други случаи подходът е бил да се търси просто съответствие от типа на "com.adobe.*", за да бъде обявен даден софтуер за безопасен. От AV-Comparatives са поставили граница от 30% откриваемост без фалшиви сигнали за вируси като минимален праг, за да определят даден антивирус за работещ, което в случая означава, че цели 170 от всичките 250 приложения практически не вършат никаква работа на потребителите.

Източник: ZDNet

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • А за видео инструкции тук
    https://m.youtube.com/channel/UCjr2bPAyPV7t35MvcgT3W8Q
    tzincbg
  • https://restoreprivacy.com/ - Един чудесен сайт!
    kimy
  • Масово на компютрите на хората има три-четири рекламни туулбара на браузъра от инсталирани неща, а търсенето е пренасочено към търсачка с повече реклами, а в по-лошите случаи дори се инжектират реклами дори в напълно чисти страници. Вярно, не е точно вирус, но е също толкова скапващо браузването. На таблетитте и телефоните същата работа, само че там е на цял екран и се отваря при всеки трети клик където и да е, напр. Ужасно е. С трийсет доларови таблети с вградени такива неща в системните приложения, китайците изкараха милиони.
    tzincbg
  • Ето доста полезна информация!
    Най-подробното ръководство за безопасно сърфиране онлайн: https://bg.wizcase.com/blog/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0/

    Преди години бях лепнал един вирус на лаптопа след инсталация на един медия плеър. От бързината не бях махнал отметката за няква глупост. Намерих начин как да деинсталирам гадните вируси и тва ми е единственият случай. На телефона никога нищо свързано с вируси. Иначе си имам вградена на avast, мисля че сканира само ръчно. На лаптопа съм с nod32.
    Вито
  • И аз не ползвам нон стоп, много товари, но веднъж на три месеца сканирам веднъж и трия за всеки случай. А ако ще инсталирам нещо извън Гугъл плей, задължително сканирам apk файла във virus total.
    Също така блокирането на зловредните реклами в торент сайтовете не работи добре на телефон. Ползвайте само малки сайтове с име и парола, в които няма агресивни реклами или си сваляйте торентите на компютър с активиран adblock или ublock.
    tzincbg
  • От години не ползвам антивирусни програми за андроид. Само натоварват телефона, забавят неговата работа и лъжат, че телефонът е заразен с измислени вируси. На 100% съм сигурен, че именно антивирусните програми са някакъв своеобразен шпионски софтуер, за събиране на данни! Най-добрата антивирусна е задклавиатурното устройство!
    Ванката
  • Тази крайност също е опасна.
    tzincbg
  • Кой пък ползва антивирусна в днешно време? А ти какво ползваш вместо антивирусна в днешно време?
    Просто не ползвам нищо и нямам нужда от антивирусна.
    ,само ми товари телефона и на компа е същата работа,даже съм си спрял дефендера.
    Диян
  • Кой пък ползва антивирусна в днешно време? А ти какво ползваш вместо антивирусна в днешно време?
    Nik21
  • Абе хващала ми е вируси в уж чист РОМ. А за някои стари модели нямаше как да не смениш рома, за да върви по-прилично.
    tzincbg
  • Кой пък ползва антивирусна в днешно време?
    Диян
  • А пък 10/5 от ябълките си мислят, че имат смартфон 😉
    Боби13
  • И аз се убедих, че са слаби. Затова само от Google play платено, а ако го няма задължително сканиране във virus total на файла. Повечето торенти също често препращат към зловредни реклами.
    tzincbg
  • Е ха, добрютро! Хохох! А пък 3/3 от Хандроид потребителите си мислят, че имат операционна система, ама...това е.
    strikercho