Джони Айв напуска Apple след близо 30 години

Джони Айв напуска Apple след близо 30 години

В изненадващо съобщение Apple обяви, че в края на тази година ще се раздели със своя главен дизайнер Джони Айв, който ще напусне, за да сформира собствено студио за дизайн. Въпреки това компанията ще продължи да работи с него по различни проекти, така че очакваме продуктите Apple да продължат да имат характерен външен вид. От интервю на Айв за Financial Times става ясно, че новото студио ще се казва LoveFrom, а Apple ще бъде негов първи клиент. Партньор в начинанието ще бъде австралийският дизайнер Марк Нюсън, който се присъедини към Apple през 2014 година. Новината изтри около 9 милиарда долара от пазарната капитализация на Apple.

Джони Айв започва работа в Apple през 1992 година, а сред първите му проекти са второто поколение на Newton и MessagePad 110. Заради различни дизайнерски неуспехи и търговския провал на устройствата той е готов да напусне, но неговият шеф тогава Джон Рубинщайн успява да го задържи с обещанието, че Apple ще напрaви история след завръщането на Стив Джобс през 1997. Тогава Айв става вицепрезидент на промишления дизайн, а след това ръководи дизайнерските екипи за създаването на най-значимите продукти на компанията като iMac, iPod, iPhone и iPad.

“Джони е значима фигура в света на дизайна и неговата роля във възраждането на Apple не може да бъде пренебрегната – посочва в изявление Тим Кук.  – Apple ще продължи да се възползва от талантите на Джони, като работи с него по ексклузивни проекти и чрез продължаващата работа на страхотния дизайнерски екип, който той изгради." В интервю за FT Кук изтъква ролята на Айв в спасяването на Apple от стагнацията в началото на 90-те. "Работата по оригиналния iMac беше преломната точка, след която хората отново започнаха да обръщат внимание на Apple за нещо друго освен за лошото икономическо състояние на компанията."

Източник: Apple, FT

Оферти на деня

 • Джони Айви е пич и си разбира от работата, това не може да се отрече. При Епъл дизайна е издигнат в култ, както и качеството и доста други неща.
  Все пак много не спират да викат - гроздето е кисело, много е кисело...
  Точно така, а и безмислено плюещите по-горе не са прочели едно изречение в новината, което казва доста:
  Новината изтри около 9 милиарда долара от пазарната капитализация на Apple. :!:
  algor
 • Джони Айви е пич и си разбира от работата, това не може да се отрече. При Епъл дизайна е издигнат в култ, както и качеството и доста други неща.
  Все пак много не спират да викат - гроздето е кисело, много е кисело...
  Да, но с този дизайн-колкото повтарящ се и еднотипен да е бил, Епъл правят повече продажби от евтините китайски пръчки и смартфоните среден клас.
  Apple_fan
 • -
  npet
 • Чета коментарите и честно казано, ми стана малко тъжно. Толкова ли злоба и завист има у вас? Какъвто и дизайн да е правил-красив, грозен, еднотипен, това е бил вторият по-големина важност човек в Apple-най-скъпата компания в света.
  Apple_fan
 • Щом сте казали, ще го викнем ;)
  mishobehar
 • ==================================
  Blue Sky
 • -
  npet
 • Трябва да го викнат да се потруди малко над този сайт.
  jeff1980
 • Напускането на Джони Айв в дългосрочен план може да се окаже добра новина. Мисля си, че много функционалности бяха прецакани точно заради дизайна. Безпорно дизайна е ключова характеристика, но не за сметка на функционалност. Много се подразних когато преди години премахнаха MagSave Power адаптера...[url]https://en.wikipedia.org/wiki/MagSafe[/url]
  kimy
 • Мда, крайно време беше да видим "промяна" в отбора на ябълката :)

  П.С. Аве нема ли кой да го модерира тоз иврит тука?
  TRACKER
 • ==================================
  Blue Sky
 • Е преди и цената беше друга...
  Вито
 • ==================================
  Blue Sky
 • Супер ,най после ще видим един красив телефон без този и работещи компютри без дизайнерски грешки от което машините, дефектират ,давам за пример мас про в който влизаше прах между стъкло то и матрицата и екрана посивяваше
  deann