Експерт смята, че продуктите на Apple и Samsung си приличат

Експерт смята, че продуктите на Apple и Samsung си приличат
В САЩ в момента върви делото, което Apple води срещу Samsung заради нарушени патенти, и по време на процеса се появяват интересни подробности от кухните на двете компании. Един от свидетелите, призовани от Apple, е Питър Бреслър, който е бивш президент на Американското общество на промишлените дизайнери и оглавява известна компания за дизайн. След като са му били представени различни устройства от портфолиото на Apple и на Samsung, Бреслър е заявил, че според него устройствата на практика са еднакви. Той също така е описал подробно част от патентите, които Apple претендират, че са били нарушени от Samsung, и според Бреслър устройствата на Samsung споделят голяма част от описаните в патентите елементи.

От Samsung, разбира се, са представили устройства, създадени преди iPhone, за които корейската компания смята, че също приличат на продуктите на Apple. Според Бреслър обаче представените прототипи не приличат достатъчно нито на iPhone, нито на iPad. Въпреки това, в отговор на въпроси от страна на адвоката на Samsung Бреслър е споделил, че едва ли потребителите ще сбъркат продуктите на Apple с тези на Samsung, макар и според него корейската компания умишлено да е търсила сходство. Той обаче споменава и случаи при които клиенти на BestBuy са връщали продукти на Samsung, тъй като са смятали, че си купуват iPad. Бреслър ще свидетелства пак, а междувременно Apple е предоставил в съда доказателства и за копиране от страна на Samsung на много от иконите в iOS.

http://www.electronista.com/articles/12/08/07/samsung.copied.but.not.enough.to.confuse.consumers.expert.says/

 • Хайде стига сте ги идологизирали Епъл. Все едно всичко в техните продукти е изобретено от тях. Все едно преди тях никой не е правил тъч скрийн и не е прилагал тъч-трикове и улеснения за работа. Все едно никой преди тях не е ползвал овален дизайн и стъклен панел. Все едно софтуерните технологии, хардуерните и мрежови протоколи които ползват са си от- до- тяхно изобретение. Samsung, както и други от бранша толкова често експериментират с дизайна, че няма такъв, който да не са наподобили и изпробвали в една или друга степен. И опитите да се отхвърлят тези факти, посочени и от корейците във и извън съда са просто смешни. Все едно, ако не бяха Епъл, в последните 5-6 години нямаше да се появят и развият дотам тъч-смартфоните, нямаше да се появи отключването с плъзгане (основното, принципно предимство на тъч пред хард-бутоните е плъзгането), все едно нямаше да се появи Андроид и т.н.
  Sage
 • Хехе. След прочита на мнението на board по лицето ми остана една лека усмивка. Щом заклети (може и да не са много заклети) фенове на Apple си копуват Samsung на цена почти същата като на iPhone то това значи че "дръпнатите" са направили добър телефон.
  Faith
 • Работата е там, че хората много лесно свикват с нещата и ги приемат за даденост. Спомням си какви бяха първите реакции при появата на iPad, колко бил грозен и тъп, защото уж изтеклата предварително информация показваше таблет с доста по-тънка рамка и дисплей заемащ почти целия преден панел. Но в последствие този дизайн буквално се превърна в стандарт и всички започнаха да го ползват. И сега вече ни е трудно да си представим, че теблет може да изглежда по различен начин. С толкова неща вече прекалено много сме свикнали, че не можем да си представим да се изглеждат по друг начин. Примерно сега няма по-естествено нещо от това, че като в галерията плъзнеш пръст настрани, виждаш следващата снимка, а като разтвориш пръсти зумваш снимката… т.н., но въпреки, че вече не можем да си представим нещата по различен начин, истината е, че до преди Епъл да ги направят, всичко изглеждаше по коренно различен начин. Или пък помните ли как се инсталираха приложения преди да се появи AppStore? Примери колко искате... Така че преди пак да се присмеете на Епъл, замислете се колко много са променили цялата мобилна индустрия. Разбира се след като има някакво копиране, е нормално да има дела. Но това не бърка особено обикновения потребител, това са си игри за милиарди, които не разбираме. За нас няма по-хубаво от това, добрите практики да се копират. Сега примерно съм много доволен, че Самунг копират от Епъл, защото в SGS3-то ми има толкова много неща, които стават по абсолютно същия начин като при айфона, и не ми се налага да свиквам с друго.
  board
 • Потресен съм - оня ден в един сервиз гледам, гледам и не вярвам на очите си - вдигнали на подемника едно БМВ и един Мерцедес - ужас - и двете с двигатели, с 4 колела и ауспух - кой от кого е крал идеи обаче не разбрах.
  iavorski
 • Като цяло писаното от теб са глупости и няма да си губя от времето,за да те оборвам.Който не е обладан от ябълковата мания ще ме разбере.Все си мисля,че ще дойде някоя година-може и да е тази,когато линията на движение на айфона ще се пречупи в посока надолу.Имаха превъзходство,но вече андроида с партньорите си догони.Мисля,че компанията достига максимума на възможностите си.
  motofen2
 • Ами не знам що за чук трябва да си та да купуваш продукти на компания като Апфел.Те са толкова нагли и буквално се подиграват с целия свят,с науката,с дизайна,с технологиите,със правото...Приличат ми на ония лудите жизофреници,дето контактуват с извънземни,имат в джоба си разработка на лазерен телепорт и тем подобни абсурдни и налудничави идеи.Щот според мен си е точно налудничаво да твърдиш,че правоъгълника със заоблени краища,сензорния дисплей,иконите със символ слушалка и зъбно колелце и др.подобни неща са твое изобретение и ти и само ти имаш право да ги използваш.Ама има явно много тъпани,дето с парите си купуват Апфелфонски"единствени и неповторими" джаджи и по-тоя начин дават на лудия сила и кураж.И лудия решава,че всъщност е много прав да е луд и нормалните всъщност нямата право да не са луди като него и той трябва да управлява света и да подлуди всички и всичко!Анатема на такива налудничави идеи!
  propov
 • Всички копират от Apple. Някой повече, други по-малко. Успех имат тези, който не се стесняват и докарват едно към едно с оригинала или го подобряват в някои аспекти. Samsung не са от срамежливите. Те копират и усъвършенстват. Друг е случая с Nokia, където е копиран сензорният екран и форм-фактора, но не и електрониката. Съответно получи се фатална грешка и финландците яко затънаха. Потребителя веднага прави разлика между допотопна Nokia и iPhone. Дори понякога му се иска да прасне в земята някоя безполезна Nokia с АРМ11, след като не е успял да си свърши работа когато му се е наложило.
  A4i
 • Еххххх, ами то по тази логика с иконите ... Епъл трябва да осъдят целия свят, вкл. и мен самия. Хайде бе Епъли, искам поне веднъж в живота ми да ме осъди някой големец. Готов съм да бъда осъден да плащам 1 милиард, само ми поемете разноските да дойда в американския съд - транспорт, храна, хотел ... защитата може и да е служебна.
  metaflute
 • добре Apple,ще съдят Samsung, че на "call" иконата има слушалка? как може да съдят за това,да не са измислили първият телефон,освен ако Александър Грахам не е работел за Apple,през 1880...Чакайте,сега всичко се връзва. В картината на Пабло Пикасо има ябълка,процесора А5X е с 32-битова архитектура...32,толкова са колоните в църквата Basilica di Santa Maria del Fiore във Флоренция,също на чипа пише 1201,която е годината на основаване на града Рига.На картината на Адам и Ева,Ева държи отхапана ябълка,а двамата са създадени от Бог.На древен Скрим "Tsevobjes" значи "Бог" ,а като разместим деветте букви се получава "Stevejobs"....О ,Боже мой! Apple съдят за абсолютно всичко,защото...СА СЪЗДАЛИ АБСОЛЮТНО ВСИЧКО!
  pitlordDesireHD
 • Или пък що за идиот трябва да си, за да не виждаш, че цялата патентна истерия е единствено да се настъпи опашката или главата на конкуренцията на арената (пазара). Продуктът S3 на компанията S бил много подобен, "[i]на практика били еднакви[/i]" с продукта A3 на компанията A. Обаче нито продукта A3, нито A1 и A2 "[i]не приличали [B]достатъчно[/B][/i]" на продуктите S1 и S2, излезли по-рано ... Абсолютен правен цирк. Кой решава колко е [i][B]достатъчно[/B][/i] едно подобие и кой първи е измислил и патентовал нещо си?
  Sage