ЕС иска проверка на рисковете за 5G мрежите

ЕС иска проверка на рисковете за 5G мрежите

До края на годината страните от Европейския съюз ще трябва да споделят данни за рисковете за сигурността на 5G мрежите и да предприемат мерки за минимизирането им. Това обяви Европейската комисия, която същевременно отбягна желанието на САЩ за блокиране на Huawei от участие в изграждането на мрежите от пето поколение на континента. Целта на Комисията е страните да ползват инструментите, които са налични при сегашните мерки за сигурност, а освен те трябва да разчитат трансгранично сътрудничество. Решението за блокиране на конкретни компании въз основа опасения за националната сигурност е оставено на отделните страни.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

От Reuters посочват, че тази година търгове за 5G лицензи са планирани в Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Холандия, Литва и Португалия, а догодина ще се проведат в още около 6 страни от ЕС. Решението на ЕК идва на фона на силния натиск от САЩ за блокиране на участието на Huawei в изграждането на 5G мрежи, които твърдят, че оборудването на компанията може да се ползва за шпионаж. Huawei отхвърля тези обвинения и дори започна да съди американското правителство заради забраната федералните служби да работят с нея.

Според Андрус Ансип новите мерки имат за цел да адресират опасенията, че чужди правителства могат да ползват различни компании за шпионаж. Той посочва, че 5G ще трансформира икономиката и обществото, но това не може да стане през прилагането на пълни мерки за сигурност. "Важно е 5G инфраструктурата в ЕС да бъде гъвкава и напълно защитена от технически и правни задни вратички," изтъква Ансип. Страните от ЕС ще трябва до края на юни да оценят рисковете за киберсигурността на мрежите от пето поколение, а до началото на октомври това трябва да направено за целия ЕС.

След това до края на годината страните ще трябва да се споразумеят за необходимите мерки. Сред тях може да бъдат изисквания за сертифициране и тестове на продукти или доставчици, които могат да представляват риск за сигурността. ЕС ще трябва да реши до 1 октомври 2020 дали да предприеме бъдещи действия. Huawei, чието 5G оборудване вече е блокирано в Австралия и Нова Зеландия, смята, че подхода на ЕС е обективен и пропорционален. Подобно е мнението и на организацията GSMA, в която членуват над 300 оператора. Много от тях са против изключване на Huawei от 5G мрежите, защото смятат, че това ще забави навлизането им с години.

Източник: Reuters, ЕК