ЕС няма да забранява достъпа на Huawei до изграждането на 5G мрежи

ЕС няма да забранява достъпа на Huawei до изграждането на 5G мрежи

Европейската комисия няма да отговори положително на американската препоръка за забрана на участието на Huawei в изграждането на 5G мрежи. Комисията ще се обърне към отделните страни с апел да споделят помежду си повече информация, която е свързана с рисковете около киберсигурността, но с това ще се приключат и всички мерки. Европейският комисар Андрус Ансип ще представи препоръката във вторник. Тя няма да има обвързваща сила, но ще има сериозно политическо значение, което евентуално може да доведе до законодателни промени в членуващите в ЕС държави. В препоръката на Апсип ще се апелира страните да използват интензивно инструментите, заложени в директивата за сигурността на мрежите и информационните системи, директивата NIS и скорошния закон за киберсигурността.

Така държавите трябва да обменят информация и да провеждат координирани проучвания на рисковете и на сертификацията на свързаните с интернет устройства и 5G оборудването. Комисията обаче няма да препоръчва забрана за участието на Huawei и ще остави решението на всяка отделна държава. Очаква се повечето държави да предприемат по-строг контрол върху изграждането на мрежите от пето поколение, но не се очакват директни забрани. Решението на ЕК е в унисон и с исканията на мобилните оператори, които са на мнение, че забрана на участието на Huawei би забавило изграждането на 5G инфраструктурата с години и би оскъпила процедурата с милиарди евро.

Източник: Reuters

Оферти на деня

 • Интересното е, че А1 ползват Nokia и в България и Словения. Явно ще карат всички от групата да минават на тях. :D
  Dubspace
 • По-малкото зло е да те подслушва съюзник, според мен. Сега американците ще търсят начин да притискат самите оператори. А1 в Австрия, ще изгражда 5G с Nokia. Карлос Слим не може да си позволи, да игнорира инструкциите на САЩ. От това следва, че в БГ А1 ще изгради “златна 5G мрежа” и от там следват “златни планове” за абонатите им.
  ne4o
 • Най-важното е бързото развитие на 5G мрежите. За слушане всички слушат, дали ще са китайци, дали ще са американци, който може да си го позволи го прави. Светът се развива вече с много по-бързи темпове, отколкото беше преди 10-15 години. Huawei са се доказали с времето, че правят и изграждат отлично телекомуникационно оборудване, при това на достъпни цени.
  Ванката
 • Ццц, с китайската мрежа няма да слушат канцлера сега. Пууу, резнаха ги американчетата.
  Вито