ЕС ще разследва сделката между Google и Fitbit

ЕС ще разследва сделката между Google и Fitbit

Желанието на Google да придобие Fitbit срещна ново препятствие, след като Европейската комисия обяви, че възнамерява да проведе пълномащабно проучване на сделката на стойност 2.1 милиарда долара. Анонсът следва предварителното проучване на казуса, което е оставило Комисията загрижена за потенциалната възможност Google да използва данните на потребителите на Fitbit в своя рекламен бизнес.

Новият ход на ЕК става въпреки скорошното обещание на Google да не ползва събраните от фитнес тракерите данни за рекламни цели. Според европейските регулатори сделката ще заздрави допълнително доминацията на Google при онлайн рекламата, а обещанието на компанията е недостатъчно, за да отговори на опасенията им. Според ЕК събраните от тракерите данни могат да осигурят важно предимство на пазара на онлайн реклама.

Сделката може да даде на Google преимущество при персонализираните реклами, което на свой ред ще затрудни опитите на други компании да останат конкурентни и в крайна сметка ще доведе до по-високи цени за рекламодатели и издатели. Комисията трябва до 9 декември да вземе решение дали да блокира сделката или не.

В изявление Рик Остерлох от Google отново изтъква, че сделката е свързана с устройствата на Fitbit и компанията няма никакви намерения да ползва потребителските данни в своите реклами.

Източник: Европейска комисия