EС ще забранява автоматичното съгласие на потребителите

EС ще забранява автоматичното съгласие на потребителите
Европейският съюз подготвя ново законодателство, което трябва да прекъсне порочната практика фирми да получават автоматично съгласие от потребителите за обработка на личните им данни или за инсталиране на допълнителен софтуер в техните компютри. В момента това се случва чрез предварително поставени отметки върху съответните полета и повечето потребители просто натискат бутона "Продължи", без въобще да осъзнават какви точно разрешения дават на компаниите по този начин.

Според доклада на евродепутата Жан-Филип Албрехт тази практика съвсем скоро ще стане незаконна на територията на ЕС, а съответните проекти за промените вече са внесени в Европейската комисия и Европейския парламент. Идеята на Албрехт за забрана на автоматичното съгласие за момента среща ожесточен отпор от индустрията, която обвини инициаторите на новото законодателство в опит да унищожат "иновацията" на територията на ЕС, каквото и да значи това.

http://www.out-law.com/en/articles/2013/january/consent-from-pre-ticked-boxes-should-generally-not-be-valid-under-new-eu-data-protection-regime-says-mep/

 • Изобщо пък не ми се вярва жалкото Йаху да са на второ място при настоящото им нерозово положение. P.S.: Проверих няколко статии относно това и таблицата винаги е различна. Единственото, по което си приличат е, че, разбира се, Google винаги е на първо място. Така че не мисля, че може да се даде еднозначен отговор.
  Wishmak3r
 • [Quote]Bing e втората по популярност търсачка worldwide. Не мисля, че имат нужда от подобно нещо. P.S.: При Bing 100% от резултатите от търсене са релевантни, а не като при Google - компаниите, които плащат да излизат при първите резултати.[/Quote] Не знам да се смея ли, или да плача... Първо, Bing не е втора по популярност и второ, дори и да беше, има ли значение, след като първия има дял ~82%, а Bing има дял ~4%? А ето ги и истинските цифри, от последните 2 седмици: Google - 82.41% Yahoo - 6.71% Baidu - 4.72% Bing - 4.16%
  Parmenion
 • Bing e втората по популярност търсачка worldwide. Не мисля, че имат нужда от подобно нещо. P.S.: При Bing 100% от резултатите от търсене са релевантни, а не като при Google - компаниите, които плащат да излизат при първите резултати.
  Wishmak3r
 • Да видим сега как M$ ще наложат Bing, като слагат отметка при update на Skype :D
  ex_bg