ЕС сложи таван на цените на мобилен интернет в роуминг

ЕС сложи таван на цените на мобилен интернет в роуминг
От известно време в сила са правила, автоматично ограничаващи потреблението на мобилен интернет в роуминг при достигане на определен лимит (50 евро), което предотвратява получаването на шокови сметки при пътуване в страните от ЕС. Съвсем скоро обаче оставането в постоянна връзка с интернет в страните от съюза ще стане много по-евтино, защото Европейския парламент гласува от 1 юли тази година потребителите да не плащат повече от 70 евроцента за мегабайт данни в роуминг. Догодина тази цена ще намалее до 45 евроцента, а през 2014 г. ще достигне до 20 евроцента. Промяната е драстична, тъй като през 2009 г. много оператори искаха по 4 евро за мегабайт данни.

Пак от 1 юли ограничението за сметките от 50 евро при ползване на мобилен интернет ще важи и за потребителите, пътуващи извън ЕС. При доближаването на тази сума или друга, предварително уговорена с оператора, хората ще получават предупредителни съобщения, електронни писма или известие и ще трябва да потвърдят дали желаят да продължат да ползват услугата.

Другите редукции от 1 юли тази година засягат цените на гласовите услуги и SMS в чужбина. Изходящите разговори ще са на цена 29 евроцента, входящите ще се таксуват по 8 цента, а текстовите съобщения ще са 9 цента. Догодина тези цени ще намалеят съответно до 24 цента, 7 цента и 8 цента, а от 1 юли 2014 г ще станат 19 цента, 5 цента и 6 цента. Това са цени без ДДС. Ценовите тавани ще останат в сила до 30 юни 2017 г. От 1 юли 2014 г. потребителите ще имат възможност да изберат отделен доставчик на услуги в роуминг, като при това запазят своя мобилен номер. Операторите в посетените страни ще имат стимул да предложат такива услуги на цени, близки до местните тарифи.

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/12/316

 • [Quote]Не е нормално ползването на дадена услуга в роуминг да е по-евтина,отколкото ползването и в домашната мрежа! Това само подсказва колко неадекватно ценообразуване имат определени услуги и конкретни тарифи![/Quote] Ами то не е нормално и родните ни оператори да ни продават телефони среден клас за по 400-500 лева + 2 години договор за 50 лева такса, като същите телефони се дават безплатно с 15-20 евро такса абонамент на запад. Не са само тарифите, като цяло има прекалено много нередности.
  SwollenMembers
 • Ами ако Прима Star ти се вижда неудачен пример,спокойно мога да ти цитирам напълно актуални планове и от трите оператора,при които е доста по-евтино да пращаш смс или да ползваш мобилен нет в роуминг. И дори няма да са само предплатени планове ;) Не е нормално ползването на дадена услуга в роуминг да е по-евтина,отколкото ползването и в домашната мрежа! Това само подсказва колко неадекватно ценообразуване имат определени услуги и конкретни тарифи!
  Spiderman_ot_selo
 • Всеки дере кожи както му падне... тия оператори са за бесилото...
  Parmenion
 • малее незнаех че 6 лева до 12 вземат родните оператори за 1 мегабайт нет в роуминг това направо е във пъти по високо от ограничението което скоро влиза в сила. Колко е 1 мегабайт какво може да си свършиш с него?:|
  Beчния
 • [Quote]Ето и пример: http://www.mtel.bg/prima-star Цена на смс без роуминг-0,22 лв. Цена на смс в роуминг-0,21 лв.!!! Цена на МБ без роуминг-2,40 лв Цена на МБ в роуминг-1,65 лв.!!! До там я докарахме-хората,живеещи в граничните райони да ползват комшийски мобилни мрежи,за да говорят,пращат смс-и или да ползват нет!!! То и без това сигнала им е по-добър от този на нашите оператори в тези райони![/Quote] Е, айде сега - и трите оператора имат далеч по-изгодни предложения от Prima Star, така че да не се налага на хората, живеещи по граничните райони да ползват роуминг от чужди оператори :D Аз поне не познавам такива хора :D Но наистина си е curious :D
  SwollenMembers
 • само да поясня, за да няма подведени, ако след 1ви Юни минете на друг тарифен план за роуминг (различен от евротарифата), защото да речем отивате в САЩ, ако след това отидете в ЕУ плана ви няма да е еврптарифа, а този който последно ви е активиран. Операторите са длъжни да ви пуснат евротарифа, освен ако изрично не поискате друг план, т.е. ако кажете искам друг план и след тпва отидете в ЕУ си оставате на другия план. В този ред на мисли винаги преди да излезете в роуминг звъннете да попитате на кой план сте и го сменете на най-изгодния за дестинацията.
  DocHoliday
 • След 2 минути прекарани в сайтове на оператори в UK, установих че техните оператори взимат между 1 и 2 паунда за 1MB данни в Роуминг (до ЕС). Нашите оператори взимат от нашия много богат народ между 5лв (Виваком), 12,90 (М-Тел) и 17,90 (Глобул) за 1MB данни !! Крайно време беше да се създаде някакъв ред и вече хората да не изпадат в нервна криза, като трябва да си пуснат интернета в роуминг, дори и за 1 секунда... Това са стандартни тарифи без пакети и други допълнителни планове за роуминг! Допълнение: Водафон Румъния: 1.24 Евро/ Мегабайт.. Сесиите са по 10кб, а на родните оператори са по 100кб... Аз понеже съм heavy data user, за това толкова голяма болка ми е интернета в роуминг :)
  mishobehar
 • [Quote]За мен няма да е чудно, ако у нас се достигне до куриоза, цените за някои услуги в роуминг да бъдат по-ниски, отколкото цени за същите услуги в домашна мрежа.[/Quote] За съжаление този абсурд вече е факт! Ето и пример: http://www.mtel.bg/prima-star Цена на смс без роуминг-0,22 лв. Цена на смс в роуминг-0,21 лв.!!! Цена на МБ без роуминг-2,40 лв Цена на МБ в роуминг-1,65 лв.!!! До там я докарахме-хората,живеещи в граничните райони да ползват комшийски мобилни мрежи,за да говорят,пращат смс-и или да ползват нет!!! То и без това сигнала им е по-добър от този на нашите оператори в тези райони! От другата година нещата ще станат още по-зле,поради планираното намаление с още на тези цени!
  Spiderman_ot_selo
 • Също така не е за подминаване и фактът, че посочените в информацията цени, макар и без ддс, ще бъдат КРАЙНИ за клиентите, т.е. операторите ще могат да ги променят само надолу ...:D Дотук се стигна след лакомията на телекомите, като българските поне искаха по няколко лева за минута разговор и по няколко десетки лева за мегабайт данни. В тази връзка едно важно предупреждение - не се подлъгвайте да преминавате на т.нар. "евро" роуминг тарифен план. Независимо какъв е роуминг тарифният ви план, когато сте в ЕС операторите са длъжни да ви таксуват по максималните цени, определени в ЕС. Ако обаче минете на "евро" план, в рамките на ЕС ще ви таксуват по тарифи, които така или иначе ви се полагат, но извън ЕС ще ви таксуват на зверски цени - нещо, което няма как да се контролира от ЕС. Също така трябва да се каже, че максималните цени за ЕС и начинът на тарифирането им са задължителни както за клиентите на абонамент, така и за тези с предплатени карти. Което, поне по мои впечатления, направо бърка в г*за на един от българските оператори, познайте кой ... :D:D:D За мен няма да е чудно, ако у нас се достигне до куриоза, цените за някои услуги в роуминг да бъдат по-ниски, отколкото цени за същите услуги в домашна мрежа.(blush)
  г-н Двутактов
 • след 2 години може да се окаже че е по изгодно да имаш румънска карта вместо българска :|:|
  Arthur