Ето как да изтриете записите, които се съхраняват от гласовите асистенти

Ето как да изтриете записите, които се съхраняват от гласовите асистенти

Макар у нас използването на популярните гласови асистенти да не е толкова застъпено, има и много потребители, които все пак използват техните услуги. Както обаче научихме през изминалите месеци, компаниите зад тези асистенти съхраняват голяма част от разговорите с тях, за да подобрят работата им. Хубавото е, че са налични възможности за изтриване на съхраняваните данни, а благодарение на Gizmodo ще ви запознаем с тях.

Google Assistant

Започваме с най-популярното решение – Google Assistant, което е достъпно на почти всички смартфони и таблети с Android, както и в умните говорители на Google. Това е и асистентът, който предлага най-богата палитра от възможности като приемане на разнообразни команди, търсене, управление на умни джаджи и т.н. За да изтриете съхраняваните от асистента лични данни, е необходимо да влезете в своя акаунт през уеб браузер.

След това в секцията „Data & Personalization“ намирате раздела „Manage your activity controls“, в който можете да изключите опцията „Include voice and audio recordings“, като по този начин Google няма да записва разговорите ви с асистента. Там се намира и новата секция „Manage activity” където можете да зададете регулярното изтриване на съхраняваните лични данни на определен период от време – на 3 или 18 месеца. Това обхваща личната информация от всички свързани към акаунта ви устройства и приложения.

Ако искате да адресирате конкретно задаваните гласови команди, влезте във „Filter by date & Product“, изберете „Voice and Audio“ и кликнете върху бутона „Apply“. Тук можете да видите всичките си записи в хронологичен ред, да изтривате конкретни команди и дори да ги прослушате. За изтриване на даден запис натиснете намиращата се до него икона под формата на кофа за боклук.

В настройките липсва опция дали позволявате записите да се прослушват от хора, което обикновено се прави с цел подобряване на точността на разпознаване на командите. Възможност за такъв избор се предоставя при първоначалната настройка на Assistant.

Amazon Alexa

Продължаваме с Amazon и нейния гласов асистент Alexa, който е наличен основно през умните говорители и таблетите на компанията, но започна да се появява и в други устройства. Трябва да отбележим, че не се поддържа гласово търсене през телефони, което означава, че фокусът е именно върху говорителите, а направените записи могат да бъдат управлявани и изтривани лесно.

За целта трябва да се впишете в акаунта си и да влезете в секция „Your Content and Devices“, която е достъпна от падащото меню под „Accounts & Lists“. Тук отворете „Privacy Settings“ и след това „Review Voice History“, където ще откриете всички записи на гласовите си команди с опция за преслушване и изтриване. Налична е и възможност за изтриване на всички записи.

Ако желаете да изтривате тези данни и чрез гласова команда, такава опция е налична най-отгоре в същата секция – „Turn on the Enable deletion by voice“. След това можете да поискате от Alexa да изтрие например всичко, което сте казали днес на умния си говорител, чрез „Alexa, delete everything I said today“. Тук е предложена и възможност за спиране на прослушванията от хора в „Manage Your Alexa Data“ – „Use Voice Recordings to Improve Amazon Services and to Develop New Features“.

Apple Siri

Следва Siri, който е достъпен в почти всички устройства на Apple, но компанията изостава спрямо Google и Alexa по отношение на достъпа, който дава на потребителите до съхраняваните записи на гласовите команди. Това отчасти се дължи на факта, че по-голямата част от обработката на данните се осъществява в самите устройства, а към сървърите на Apple се изпраща ограничена информация.

Преди време компанията преустанови временно преглеждането на записи от хора, но този процес отново е активен, като се изпълнява от самата нея. За да достигнете до настройките, свързани с начините на използване на записите, трябва да отворите секцията с настройки на iOS или iPadOS и да влезете в секция „Privacy“. Тук в раздел „Analytics & Improvements“ можете да изключите „Improve Siri & Dictation“. Подобна опция е налична и в секция „Security & Privacy“ в “System Preferences“ на macOS.

За изтриване на записите също е предвидена специална опция в настройките на iOS и iPadOS, която е позиционирана в „Siri & Search“ – „Siri & Dictation History“, като тук избирате „Delete Siri & Dictation History“. За macOS тя може да бъде намерена в „System Preferences” – “Siri“.

Microsoft Cortana

Завършваме настоящия преглед с решението на Microsoft – Cortana. Асистентът, който е вграден в Windows, събира разнообразни записи, които също на даден етап могат да бъдат прoслушани от хора. За достъп до съответните настройки е необходимо да се логнете в акаунта си през уеб браузер и да влезете в раздел „Privacy”, където е достъпна секцията „My Activity“.

Тук е налична възможност за филтриране по тип данни, включително „Voice”, като можете да прoслушвате и изтривате записите. Поне на този етап и Microsoft не предлага възможност за изключване на прoслушването на записи от хора, което е с цел подобряване на разпознаването на командите. Подобно на останалите асистенти и тук става дума само за малък процент от записи, които преминават през този процес.

Източник: Gizmodo