Ето как да изтриете записите, които се съхраняват от гласовите асистенти

Ето как да изтриете записите, които се съхраняват от гласовите асистенти
  1. Google Assistant
  2. Amazon Alexa
  1. Apple Siri
  2. Microsoft Cortana

Макар у нас използването на популярните гласови асистенти да не е толкова застъпено, има и много потребители, които все пак използват техните услуги. Както обаче научихме през изминалите месеци, компаниите зад тези асистенти съхраняват голяма част от разговорите с тях, за да подобрят работата им. Хубавото е, че са налични възможности за изтриване на съхраняваните данни, а благодарение на Gizmodo ще ви запознаем с тях.

Google Assistant

Започваме с най-популярното решение – Google Assistant, което е достъпно на почти всички смартфони и таблети с Android, както и в умните говорители на Google. Това е и асистентът, който предлага най-богата палитра от възможности като приемане на разнообразни команди, търсене, управление на умни джаджи и т.н. За да изтриете съхраняваните от асистента лични данни, е необходимо да влезете в своя акаунт през уеб браузер.

След това в секцията „Data & Personalization“ намирате раздела „Manage your activity controls“, в който можете да изключите опцията „Include voice and audio recordings“, като по този начин Google няма да записва разговорите ви с асистента. Там се намира и новата секция „Manage activity” където можете да зададете регулярното изтриване на съхраняваните лични данни на определен период от време – на 3 или 18 месеца. Това обхваща личната информация от всички свързани към акаунта ви устройства и приложения.

Ако искате да адресирате конкретно задаваните гласови команди, влезте във „Filter by date & Product“, изберете „Voice and Audio“ и кликнете върху бутона „Apply“. Тук можете да видите всичките си записи в хронологичен ред, да изтривате конкретни команди и дори да ги прослушате. За изтриване на даден запис натиснете намиращата се до него икона под формата на кофа за боклук.

В настройките липсва опция дали позволявате записите да се прослушват от хора, което обикновено се прави с цел подобряване на точността на разпознаване на командите. Възможност за такъв избор се предоставя при първоначалната настройка на Assistant.

Amazon Alexa

Продължаваме с Amazon и нейния гласов асистент Alexa, който е наличен основно през умните говорители и таблетите на компанията, но започна да се появява и в други устройства. Трябва да отбележим, че не се поддържа гласово търсене през телефони, което означава, че фокусът е именно върху говорителите, а направените записи могат да бъдат управлявани и изтривани лесно.

За целта трябва да се впишете в акаунта си и да влезете в секция „Your Content and Devices“, която е достъпна от падащото меню под „Accounts & Lists“. Тук отворете „Privacy Settings“ и след това „Review Voice History“, където ще откриете всички записи на гласовите си команди с опция за преслушване и изтриване. Налична е и възможност за изтриване на всички записи.

Ако желаете да изтривате тези данни и чрез гласова команда, такава опция е налична най-отгоре в същата секция – „Turn on the Enable deletion by voice“. След това можете да поискате от Alexa да изтрие например всичко, което сте казали днес на умния си говорител, чрез „Alexa, delete everything I said today“. Тук е предложена и възможност за спиране на прослушванията от хора в „Manage Your Alexa Data“ – „Use Voice Recordings to Improve Amazon Services and to Develop New Features“.

Apple Siri

Следва Siri, който е достъпен в почти всички устройства на Apple, но компанията изостава спрямо Google и Alexa по отношение на достъпа, който дава на потребителите до съхраняваните записи на гласовите команди. Това отчасти се дължи на факта, че по-голямата част от обработката на данните се осъществява в самите устройства, а към сървърите на Apple се изпраща ограничена информация.

Преди време компанията преустанови временно преглеждането на записи от хора, но този процес отново е активен, като се изпълнява от самата нея. За да достигнете до настройките, свързани с начините на използване на записите, трябва да отворите секцията с настройки на iOS или iPadOS и да влезете в секция „Privacy“. Тук в раздел „Analytics & Improvements“ можете да изключите „Improve Siri & Dictation“. Подобна опция е налична и в секция „Security & Privacy“ в “System Preferences“ на macOS.

За изтриване на записите също е предвидена специална опция в настройките на iOS и iPadOS, която е позиционирана в „Siri & Search“ – „Siri & Dictation History“, като тук избирате „Delete Siri & Dictation History“. За macOS тя може да бъде намерена в „System Preferences” – “Siri“.

Microsoft Cortana

Завършваме настоящия преглед с решението на Microsoft – Cortana. Асистентът, който е вграден в Windows, събира разнообразни записи, които също на даден етап могат да бъдат прoслушани от хора. За достъп до съответните настройки е необходимо да се логнете в акаунта си през уеб браузер и да влезете в раздел „Privacy”, където е достъпна секцията „My Activity“.

Тук е налична възможност за филтриране по тип данни, включително „Voice”, като можете да прoслушвате и изтривате записите. Поне на този етап и Microsoft не предлага възможност за изключване на прoслушването на записи от хора, което е с цел подобряване на разпознаването на командите. Подобно на останалите асистенти и тук става дума само за малък процент от записи, които преминават през този процес.

Източник: Gizmodo

 
 

Оферти на деня