Ето на какво са способни камерите на Lumia 950 и Lumia 950 XL

Ето на какво са способни камерите на Lumia 950 и Lumia 950 XL

С наближаването на търговската премиера на новите смартфони Lumia 950 и Lumia 950 XL Microsoft започва да разкрива повече детайли за устройствата. Със сигурност мнозина очакват да видят как се представя камерата и първите споделени кадри показват, че тя със сигурност няма да разочарова феновете на мобилната фотография. Двата телефона имат основна PureView камера с 20МР BSI сензор, F1.9 оптика Zeiss, тройна LED светкавица, оптична стабилизация от пето поколение, светлочувствителност по ISO до 12 800, възможност за запис на 4K видео и 5-мегапикселова предна камера със широкоъгълна оптика.

Microsoft разкрива, че е поработила сериозно по софтуера за обработка на снимките, за да могат телефоните да осигурят максимално качествени кадри. Споделените тестови изображения показват, че при достатъчно светлина камерата улавя ярки и наситени цветове и коректни тонове на кожата, а освен това запечатва и множество фини детайли. Правят впечатление коректната експозиция на тъмните и светли части от кадъра и липсата на артефакти от компресията. Големият динамичен диапазон означава, че няма да се налага често да се прибягва до функцията HDR. Снимката на листата с водни капчици е направена на дневна светлина, а за женския портрет е ползвано външно осветление – и двете изглеждат отлично по отношение на цветове, контраст, детайли и наличие на цветен шум.

Положението остава впечатляващо и при снимане в условия на ниска осветеност – в тези моменти в комбинация работят високата чувствителност на сензора, светлата оптика и оптичната стабилизация. Резултатът е впечатляващ и това се вижда от сравнението с камерата на Galaxy S6 – Lumia 950 XL осигурява кадър с по-естествени цветове, повече детайли и дори с шум, който не дразни. Феновете на камерафоните на Nokia със сигурност нямат основание да се притесняват за възможностите на новите флагмани на Microsoft. За още по-впечатляващи резултати присъства и режим Rich Capture, който използва две времена за експозиция за един кадър – къс за движещия се обект и дълъг за статичната част от кадъра.

Трицветната LED светкавица (червено, зелено и синьо) също се грижи за осигуряването на подходящо осветяване на сцената, a след заснемане на кадъра функцията Dynamic Flash дава възможност за промяна на количеството светлина. Има и възможност за запазване на информацията от сензора в некомпресиран (RAW) вид за последваща професионална обработка на снимките. Microsoft обещава скоро повече подробности за останалите графични възможности на телефоните – например за третото поколение на функцията Living Images (наскоро подобна добави и Apple в новото издание на iOS) и за новите приложения за заснемане и разглеждане на снимки в Windows 10.

Източник: Microsoft

 • До колкото помня няма друг браузър...
  Вито
 • Сигурен ли си, че не работи? Не може да бъде. Пробвай с друг браузер !
  LegolasElf
 • Bulsat - не.
  skuck
 • Добре де, фейсбука и булсаткома не работят ли през браузера ???
  LegolasElf
 • Опцията я има, задал съм я, но... не действа, приложението само решава кои публикации да показва :D
  Воден-дух
 • В менюто на приложението на Facebook има опция Most recent и тя показва последните публикации :)
  chilko
 • Повече от година съм с Нокия Лумия 520, до преди десетина дни - резервен, а от миналата седмица поради влизане в сервиз на другия ми апарат - основен телефон. Към телефона и операционната система - никакви забележки (и това го пише върл Епъл фен :D ). Обаче наистина приложенията са пълна скръб (ако изобщо има разработени приложения за тази ОС - няма например синексио, хепи студио, киндермаджик, приложение за булсатком). Веднага давам пример - ФБ приложението ми показва като "нови" публикации, пуснати преди няколко дни, ФБ месенджъра няма възможност за гласови разговори, когато не съм закачен на wi-fi и някой ми звъни на вайбъра - не може да се свърже с мен, а при мен излиза пропуснато повикване от вайбър, когато някой ми напише съобщение на ФБ месенджър, уотсап или вайбър - не излиза на екрана като отделно прозорче, а получавам звуково известие и трябва да отида на нотификациите, да натисна върху известието за съобщението и едва тогава се отваря съответното приложение и мога да прочета съобщението и да отговоря.
  Воден-дух
 • За 3 не знам, но 2 файла могат да се отворят и сега. Едит И 3 файла се отварят.
  chilko
 • Дай линк за няколко такива файлове и като се прибера ще пробвам и ше ти кажа, но мисля че може.
  Wallker
 • Липсват доста приложения за мен. Бях питал мога ли да отворя 3 pdf файла с три различни програми и да сменям приложенията с таскмениджъра?
  Вито
 • (yes)
  Воден-дух
 • Липсва ми Bulsat, липсва ми видео разговор във Viber, АУДИО разговор по Messenger, Steam, Chrome (или въобще някакъв добър браузър), читава версия на HERE MAPS, адекватен facebook клиент (такъв, който не ми извежда неща постнати преди 2 седмици)... ноо... не ми липсват моменти в които искам да го хвърля...
  skuck
 • В момента подреждането е както в приложената таблица, ще е интересно след като излязат официално 950-ките дали ще заемат 1-вото място.
  PoceH_BS
 • И той не знае... а и едва ли има досег с подобен телефон, то е пределно ясно. По лесно е да копира и пейства едно и също изтъркано твърдение през последните 2 години.
  abando
 • -
  npet
 • Кое точно няма? Ти за какво си ползваш телефона?
  abando
 • Не е като да няма ниякакви приложения. Windows покрива най-честите нужди на потребителите като Viber, Facebook, Spotify и т.н.
  muamamu1
 • То хубаво камера, ама като няма приложения, а наличните са толкова калпави, че ти иде да зарежеш и приложенията, и уиндоуса, кел файда :D В крайна сметка един смартфон, ако няма читави приложения, и 100 мрх камера с 20х оптично увеличение да му сложат - няма как да се продава!
  Воден-дух
 • @Scorpion, чакам мнение. :D
  muamamu1
 • Всеки желаещ може да отиде днес и утре да ги види в кино Арена Младост в София, защото входът в киното е свободен. Щандът на Microsoft е точно срещу входа - имат Lumia 550, Lumia 950 и Lumia 950 XL плюс Display Dock. Иначе няма какво да се гледа много по софтуера на телефоните, защото са с много ранна версия и много неща не работят. Режимът Continuum обаче е активен и може да се изпробва на свързания монитор.
  chilko