Ето победителите в тазгодишните Google Play Awards

Ето победителите в тазгодишните Google Play Awards

Тазгодишните Google Play Awards бяха обявени преди в началото на конференцията I/O 2018, месец след публикуването на номинациите в различните категории. Критериите за класиране на приложенията са общо девет и включват качество, дизайн и производителност.

За участие в класирането е необходимо даденото приложение да има висока оценка в Play Store, да отговаря на изискванията на Google, които са формулирани в Android Vitals, и да са публикувани или сериозно актуализирани през последната година.

В актуалното издание на Google Play Awards бяха премахнати категориите за WearOS и приложения за умни телевизори, а в центъра на вниманието бяха поставени актуални теми като по-добър начин на живот, социална значимост и виртуална и добавена реалност. За разлика от предходни издания на класацията през тази година от Google решиха да не обявяват цялостен победител, а само най-добрите предложения в отделните категории.

В категорията за по-добър начин на живот отличеният софтуер е Simple Habit на Simple Habit. При приложенията за достъпност победител е предназначеното за потребители със затруднения в зрението Be My Eyes на едноименната компания.

При софтуера с най-голяма социална значимост бе награден Khan Academy на Khan Academy. Програмата дава възможност на желаещите да получат безплатно обучение в най-различни сфери на живота и осигурява над 10 000 видеа и 40 000 интерактивни теста с разнообразна тематика.

За най-добра игра от независим издател бе обявена Old Man’s Journey на Broken Rules Interactive Media, а най-добра игра, която създава общности, е Episode на Pocket Gems.

В категорията добавена и виртуална реалност спечелилият е BBC Earth: Life in VR на BBC Worldwide, докато най-добър стартъп е графичният редактор Canva, който е успял да постигне най-висока популярност без допълнителна реклама.

Онлайн магазинът Flipkart е отличен за особени заслуги и оптимизация за развиващите се пазари, а играта Empires & Puzzles на Small Giant Games е получила приз за най-добър хит на годината.

Източник: Google