Facebook деактивира временно някои функционалности в Messenger и Instagram в ЕС

Facebook деактивира временно някои функционалности в Messenger и Instagram в ЕС

Facebook известява потребители използващи Messenger и Instagram в Европа, че някои функционалности са временно недостъпни. Известието се появява в горната част на приложенията, а като причина се посочва прилагането на нови правила за комуникационни услуги в Европа.

От компанията не посочват кои функционалности липсват, но сред тях са анкетите и в двете услуги, както и стикери в Instagram и персонализирани отговори в Messenger. Други премахнати опции са възможност за изпращане на определени типове файлове през Messenger, прякори и споделянето на AR ефекти в лични съобщения в Instagram.

Част от тях са премахнати, за да се осигури съвместимост с новите изисквания за използване на данни в страните от ЕС. Става дума за Директива 2002/58/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 12 юли 2002 година относно обработката на лични данни и защита на правото на неприкосновеност на личния живот в сектора на електронните комуникации (Директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации).

Засега не е ясно кога функционалностите ще бъдат възстановени, но говорител на Facebook споделя, че това ще стане много скоро.

Източник: The Verge