Facebook купува Instagram за 1 милиард долара

Facebook купува Instagram за 1 милиард долара
Дни след като популярното сред потребителите на iOS приложение за редактиране и споделяне на изображения Instagram получи и версия за Android, то вече е собственост на Facebook. Новината беше анонсирана преди броени минути, а цената на сделката е впечатляваща - 1 милиард долара в акции и пари в брой. И за пръв път най-голямата социална мрежа купува продукт или услуга с толкова много потребители - Instagram се използва от над 30 милиона iOS потребители, а само за ден вариантът за Android беше изтеглен 1 милион пъти. Компанията зад софтуера има по-малко от 20 служители и на практика е без действащ бизнес модел за монетизиране. Очаква се сделката да приключи по-късно това тримесечие.

Според Марк Зукърбърг Facebook няма да погълне приложението, а ще продължи да го развива независимо, като ще запази възможностите му за споделяне на съдържание и в конкурентни социални мрежи. Освен това компанията ще се опита да разбере основните елементи от преживяването, което предоставя то, и след това да го добави в своите продукти. В същото време Instagram ще получи солидната подкрепа на екипа и инфраструктурата на Facebook.

Не е изключено високата цена (Instagram беше оценяван на около 500 милиона долара, а Facebook плаща двойно) да се дължи именно на версията за Android. В момента iOS и Android са основните части от мобилния пъзел и Facebook знае това много добре, а експанзията на приложението към платформата на Google обещава аудитория от още милиони потенциални потребители. Не бихме се учудили, ако след сделката видим версия на Instagram и за други платформи като Windows Phone, Symbian и BlackBerry.

https://www.facebook.com/zuck/posts/10100318398827991

  • Пълна порнография е едно тъпо приложение да струва повече, отколкото струвa подразделението на Polaroid за фотоапарати.
    asenna5
  • Винаги съм се чудил какво толковаи харесват на тая програма. 5 ефекта на кръст - но явно простолюдието лесно се впечатлява ..
    Nistel
  • Свободен си да НЕ го ползваш. Нито фейса, нито инстаграм. Стига с тия филми. По темата: whoa!
    fintaraBG