Facebook работи по безжични VR очила на цена 200 долара

Facebook ще направи нов опит да превърне технологиите за виртуална реалност в по-масови, като премахне една от основната пречка пред широкото им навлизане – високата цена. Информация на Bloomberg разкрива, че социалната мрежа работи по създаването на по-евтина версия на VR очилата Oculus Rift, която ще бъде представена по-късно през годината и ще може да работи самостоятелно и безжично – т.е. няма да изисква компютър или телефон, за да функционира. Устройството ще се появи на пазара догодина на цена около 200 долара, което е наполовина спрямо Oculus Rift, но тези очила изискват и мощен компютър, чиято цена надхвърля 1000 долара, така че разликата в стойността ще е драстична.

Bloomberg посочва, че новите очила, които се разработват под кодовото име Pacific, ще са предназначени за гейминг, гледане на видео или социално взаимодействие. Според източниците на изданието очилата приличат на компактна версия на Oculus Rift и ще са по-леки от Gear VR, а управлението им ще става през безжично дистанционно. От устройството очакваме и интерфейс, който е подобен на този в предложението на Samsung, но това може би не е изненадващо, защото корейците си партнират с Olulus. Според информацията социалната мрежа се кани да се обърне към Xiaomi и мрежата й от партньори за производството на очилата.

Джаджата ще има и специална версия за Китай, която ще носи логото на Xiaomi и ще включва нейно съдържание. Връзката с китайската компания не е изненадваща, защото в момента бизнесът с VR продукти на Oculus се ръководи от Хюго Бара, който преди това беше мениджър в Xiaomi. За очилата Facebook възнамерява да заложи на чипсет Snapdragon, който ще осигури висока производителност, но първата им версия няма да разполага с възможност за определяне на позицията на потребителя в пространството. Такава обаче ще бъде добавена в следващите издания. Заедно с това Facebook започва да привлича създатели на съдържание, които да разработят необходимите приложения и игри, които ще могат да се изтеглят директно в очилата през специален магазин.

Източник: Bloomberg