Falcon 9 успешно издигна в орбита BulgariaSat-1

Falcon 9 успешно издигна в орбита BulgariaSat-1

Преди минути ракетата-носител Falcon 9 на управляваната от предприемача Илън Мъск американска компания SpaceX успешно изведе в геостационарна трансферна орбита първия български частен комуникационен сателит BulgariaSat-1. Изстрелването стана от площадка 39A в Кейп Канаверал (Флорида) и така устройството на “Булсатком” стана второто в света, издигнато с вече летяла първа фаза на ракетата – през януари тя изведе сателита Iridium-1 от базата Ванденберг.

SpaceX успя безпроблемно да приземи този модул върху автономния кораб-дрон “Of Course I Still Love You” в Атлантическия океан, за да го използва и за бъдещи мисии. BulgariaSat-1 се намира на геостационарна орбита на височина 36 000 км и ще бъде позициониран на българската орбитална позиция на 1.9Е, откъдето ще осигурява телевизионни и комуникационни услуги директно до домовете на Балканите и в други части от континента.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги ще може да се използва и в спешни ситуации след природни бедствия, когато наземните мрежи не работят. BulgariaSat-1 носи 30 BSS (Broadcast Satellite Service) и два FSS (Fixed Satellite Service) Ku-band транспондера и има експлоатационен срок от поне 15 години. Ако всичко мине по план, се очаква сателитът да заработи в рамките на месец.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Принципно си прав, но на практика PON е с много малко покритие и в резултат БГ IPTV е тралала. Ако човек иска да гледа хубава ТВ с прилично съдържание - Меси, Роналдо и другите глезотии и иска нормални условия без цигански номера от доставчика отива при Булсат и новия им сателит. Мтел са бъзик, Вива само се чудят как да пуснат нещо без пари и...
    kapron
  • [Quote]Чинията на Булсата има едно предимство, че като отиде човек още по на село пак може да гледа телевизия, а вие с оптиката ...[/Quote] Ние с оптиката си имаме Виваком TV GO, не ни мисли... ;)
    PoceH_BS
  • Това за качеството не важи за Бг DTH операторите, те също компресират силно. Вземат оригинала от downlink, после правят uplink за своя сателит. И,примерно, Discovery вече няма нищо общо като картина и звук с оригинала. Има и пропадане на сигнала при лоши атмосферни условия. Напр., сателитът на Виваком Int.12 45гр.Е изисква ниска елевация на антената и дори при не особено силен дъжд почва замръзването. Безспорно, най-добро качество на картината в момента предлага добре изградената кабелна мрежа.Стига да не ползва сигнала на Булсатком и другите. А бъдещето, без съмнение, е за IPTV. Никакъв проблем за над 1000 канала с отлична качество, интерактивни възможности. Много програми, които не са достъпни от сателит.И това заедно с оптичен интернет. Какви устройства имаш предвид ? Оптиката на практика няма загуби.
    buttman
  • Качеството на сателитната телевизия е несравнимо с която и да е IP телевизия.IP е с много голяма компресия, минава през куп устройства и в крайна сметка пак идва от сателит...
    alphaleader
  • DTH TV е с ограничени възможности заради честотния спектър - 10900Mhz до 12750MHz. И не предлага конкурентен на оптичния интернет. Следователно пак са нужни инвестиции. Моето мнение е, че Булсат ще закъса сериозно,ако няма добри приходи от наемите на транспондери. Аз не виждам откъде ще дойдат.Спътници много.
    buttman
  • Според мен предимството на сателита пред IPTV е, че теоретично телевизията трябва да е по-евтина. Няма текущи разходи за поддръжка на мрежата. Няма необходимост от инвестиции за разширяване на покритието. Има еднократна инвестиция, която на всичкото отгоре във времето се избива с отдаване под наем на част от капацитета. Операторът има огромно покритие и с това огромна хипотетична база абонати, което пък му дава и шанс да договори по-добри цени с телевизиите.
    labaling
  • Чинията на Булсата има едно предимство, че като отиде човек още по на село пак може да гледа телевизия, а вие с оптиката .......:|
    treyyy
  • Дадох го само като пример за IPTV, която не заема от скоростта на интернета, във ващо село имате достатъчно читави доставчици, че да се занимавате с чинии... :D
    PoceH_BS
  • Ами мен КомНет пък не ме интересуват - този "велик" оператор с покритие в ...цели 5 града в България.
    treyyy
  • Нещо много мИекаш, да не са ти се повредили гласните струни като са те изпънали изозадзе... (woo)
    PoceH_BS
  • Росьенеее,Росьенееее SAT TV еййй къдьееее :D
    cosera
  • Ами мен "[B]село София[/B]" не ме интересува! България не започва и не свършва с него. @[B]alphaleader[/B] - Какво има да и разбираш на SatTV-то? Технология като всички останали. Използва се където няма възможност за читава IPTV или от изостанали с технологиите хора... :D:D:D
    PoceH_BS
  • Росене, Росене, хабер си нямаш от сателитна телевизия...виж от кухненско оборудване разбираш, не може да ти се отрече.
    alphaleader
  • Е като говорим за 2017 и 2018, какво толкова хвалиш Комнет като покритието им за Пон е в махалата около Александър Невски, да не става дума и че не покриват цяла София. (според сайта им) Просто няма място за сравнение изобщо с Булсат
    kapron
  • КомНет-а, даже [B]село София[/B] не са покрили изцяло. Нека да не ги мислим операторите, а всеки да се възползва от предложенията им спрямо потребностите си. За всеки влак си има пътници.
    treyyy
  • [Quote]Ехоооо и 2018 ще стане и Sat TV ще си е перфе[/Quote] ... за някое забутано родопско село... (woo) Може би са ме разглезили от КомНет-а, ама да имам оптика с 90/100 само за интернет и отделно 130+ канала, които и с 4К/УХД по никъкъв начин не влиаят на скоростта на интернета (ОНТ-то е 1Gbps), за какви чиний, тенджери и тигани говорим в 2017, еле пък за 2018-та... :D:D:D
    PoceH_BS
  • Пичове, говорехме за сателит, вие сравнявате white label услуги, които всеки с нужните пари може да брандира с марката си.
    samoznai
  • Сравни iptv-то на булсат (fusion) с другите. В пъти по-добро е. Евала на Булсата, вдигна много реномето на България!
    josipz
  • Ехоооо и 2018 ще стане и Sat TV ще си е перфе ;)
    cosera
  • Е има си плюс на голямата чиния на Виваком - хващаш на аванта поне още един близък сателит сигурно. Колкото до това дали някой би си сложил чиния на терасата в София - ами бая са си сложили като гледам. А ако никой друг не ти предлага UHD/4K, или предлага, но ти забавя интернета, ще си сложиш чиния и още как. Аз дори подозирам, че ако не сколасат да платят,ще им дадат нова отсрочка за lte, ако я поискат и не им писне да се занимават. Замислете се - наш сателит не е случайна работа. Може би й трябва за нещо на държавата. Аз не виждам друга причина за отсрочката, безпрецедентно дадена досега. А може би просто имат добри отношения, а и един вид гордост, че България има сателит. В този случай пак печелим.
    tzincbg