Fibank въвежда възможност за мобилни разплащания чрез NFC

Fibank въвежда възможност за мобилни разплащания чрез NFC

Разплащанията чрез смартфон продължават да набират скорост и Fibank (Първа инвестиционна банка) прави поредната крачка за популяризирането им. Банката обяви, че в партньорство с MasterCard стартира нова услуга за електронни плащания, която позволява на потребителите да използват своите смартфони с NFC технология за разплащания през всички безконтактни терминали, приемащи карти MasterCard. Според Fibank това става за пръв път в България и на Балканите.

Услугата се нарича Digital Payments и дава възможност за управление на дигитална банкова карта чрез мобилното приложение на банката. Картата се издава като допълнителна към вече съществуваща сметка с дебитна или кредитна карта, а лимитите за плащане са като на останалите банкови карти и могат да бъдат променени в офис на банката. В България плащанията на стойност до 25 лв. не изискват въвеждането на ПИН код, а за по-големи суми се изисква такъв. С услугата могат да се извършат до 10 плащания в офлайн режим, т.е. без устройството да е свързано с интернет.

Повече информация има в блога на Fibank.

 • Аз пък напоследък изобщо не плащам безконтактно.Декември ми се повреди безконтактния чип и не ми се остава без карта за 1 седмица.Тъпото е че сега във всеки магазин трябва да се разправям с касиерката че картата не е безконтактна.
  AVKansazov
 • Аз също ги ползвах, но те имат много ограничения - само с техни карти и на определени апарати. Сега ползвам phyre - той работи с всички банки, карти и телефони които имат NFC (без iPhone) и съм супер доволен. Закрих си всички дигитални карти във FiBank и си плащам без проблеми навсякъде ;)
  AnotherBoy
 • За съжаление ми писаха днес, че мога да дигитализирам карта, само ако съм с мастер. Много тъпо. Тъкмо си пуснах активното банкиране вчера и викам сега ще си плащам с телефона по магазините и ядец. :cry:
  Вито
 • Не знам защо банките и мобилните оператори като се напънат да направят нещо се получава нещо недовършено. Това с поддръжката на този или онзи телефон е чисто финансова врътка. Няма никакъв технически проблем да се ползват всякакви телефони с NFC или поне тези от последните 2 години. Просто Mastercard искат едни пари и в предвид малкия пазар у нас и състоянието на въпросната банка това няма как да се случи. Да не разводнявам темата, ама сега си генерирах безконтактна карта в приложението Яндекс Денги без никакъв проблем на рутнатия ми Huawei G7. Естествено точно днес не ми се дава комисионна от 1.28 за да заредя сметката с пари тъй като в близките дни не се сещам къде може да пробвам да платя. Но ако на някой с неподдържан от Fibank телефон му се занимава, има мейл в Яндекс и има какво и къде да плати безконтактно може да тества(естествено комисионната за зареждане на портфейла от 1.28лв. не може да се избегне). За безконтактните плащания не събират комисионна. Единствената пречка, която може да възникне е ако по някакви причини (например санкции) не можеш да заредиш портфейла или не можеш да платиш.
  azcv
 • Моя от от одобрените - LG G2 D802, но съм с Cyanogenmod13 и ми изписва, че не е одобрен :)
  Nistel
 • Да, одобриха ме и мен. Ще го пробвам тия дни. Много яка услуга, наистина. Крайно време беше и хората в България да почнат да плащат с телефони. В САЩ може от няколко години... Сега остава другите банки да го направят. Според мен Уникредит и ДСК ще са следващите, но като цяло, банките в България, най-вече гръцките са изключително изостанали технологично и не виждам скоро да се приеме подобно нещо. Хубавото е че вече има супер много обекти, които приемат PayPass. Щом в двата квартални магазина до нас има, въпреки че са малки бакалии, а не са някакви вериги.
  mishobehar
 • ами за около ден-два, но отне още няколко часа докато се появи картата в апликацията им, и задължително като се появи в опциите на дигиталната карта има получаване на пин! аз замалко да я блокирам мислейки че е същия като на физическата карта...
  berserk
 • За колко време ти одобриха картата? Аз още чакам одобрение.. Макар че устройството ми не се поддържа от Мастеркард (Аз съм с LG G4 818p, а те поддържат само 818N)
  mishobehar
 • аз вече го пробвах, удобно е като изключим факта, че третират дигиталната карта като различна карта, от тази към която е издадена, и е с различен пин, нещо което не е много ясно разяснено, така че при плащане може да стане объркване...а офлайн плащането също е много добра идея, само не е ясно дали ще е ограничено до лимитите за безконтактно плащане на съответната държава без пин потвърждение.
  berserk
 • за такива глупости ли харчат държавната субсидия, която ги спаси от фалит? няма лошо от такава услуга, но първо да сменят всички стари терминали с такива, приемащи безконтактни плащания.. и тогава да пускат подобна услуга. А и в близките години тук освен няколко ентусиаста едва ли масово ще тръгне някой да го ползва..
  maxito2
 • Супер новина! Но съществува и гадно техническо изискване: Устройството следва да е одобрено и сертифицирано от MasterCard. И аз виждам 2 проблема с това NFC на смартфоните за онези, които ги притежават, или смятат да ги купуват в близко бъдеще, на пръв прочит: - явно MasterCard няма доверие и затова не сертифицирал нито един смартфон от китайските боклучави Lenovo, Xiaomi, Meizu. http://mastercard-mobilepartner.com/docs/MasterCard_Approved_Mobile_Devices.xlsm - а на всичкото отгоре, сертифицирането на NFC за смартфоните има срок на валидност. И ко прайм ся, като изтече? Трябва да сменяме смартфона? Мдам, не е много куул.
  kpo