Фибростъклото може да замени метала в ултрабуците

Фибростъклото може да замени метала в ултрабуците
Intel залага много на новата категория от компактни, мощни и на цена под 1000 долара лаптопи, които нарича с името ултрабуци. За да свалят стойността под тази цена, производителите ще трябва да направят и известни компромиси с материалите за изработка на корпуса. Според данни на DigiTimes вместо към магнезиево-алуминиева сплав, компаниите се канят да се ориентират към фибростъклото за изработка на шаситата на лаптопите. Новият материал струва наполовина по-малко от металната сплав и според данните може да бъде осигурен от Mitac. DigiTimes твърди, че с компанията договор вече са подписали Acer, Asus и Lenovo, като целта на споразумението е ясна - производството на шасита от фибростъкло. Очаква се доставките на компонентите да започнат през последното тримесечие на годината.

http://www.digitimes.com/news/a20110907PD218.html

 • То може и от кевлар да ги правят. Мисля, че оригиналната рецепта на DuPont включва над 30% фибростъкло. Композитните материали са бъдещето, особено тези базирани на въглеродни влакна. При тях формата се пресова и изпича в автоклав. Няма фрезоване и други такива прецизни и сложни операции. Доста са по лесни за обработка от металните сплави. Например обикновената алуминиева сплав 98% с 2% добавки от магнезии и манган става твърда и трудна за леене и фрезоване. Подобен е материала за направата на кутиите за бира. Виждате как алуминиево фолио с дебелината на хартия запечене става супер-здраво само с добавянето на 1-2% легиращи метали. Затова макбуците ги правят със шаси от 100% чист, съответно мек и драскащ се алуминии, но пък лесен за обработка. Фибростъклото е добър материал, много по-здрав от ПВЦ-то.
  A4i
 • Качествен лаптоп-макбуук!:)
  hamara boy
 • Прав си, че качеството на лаптопите напоследък се снижи. Наскоро минах през един Техносупер и се загледах. Добре изработени модели (без да гледам характеристики) започват от цени 2000 лв. и нагоре. Говоря за такива магнезиев корпус, или направени от алуминий, с екран до 15 инча. Повечето греят, докато моето ХП за да затопли клавиатурата трябва да го натоваря доста сериозно.
  skyspirit
 • А дано си прав за по-скъпите модели. Моя лаптоп се води бизнес клас - HP ProBook - добре направено желязо с матов екран, не грее и е доказано здраво. (woo) Взех го през 2009 г и не мисля скоро да го сменям със по-мощен и по-пластмасов. Предишния ми лаптоп пак беше бизнес серия HP, първия модел с Wifi карта 802.11b - и до момента работи :P
  skyspirit
 • Колко от днешните лаптопи са метални? По мои наблюдения повечето са от евтина пластмаса.
  deezel
 • Проблемът ти отпада, защото днескашните лаптопи не са проектирани да издържат по 5 години, за жалост.. Иначе предполагам, че в по-скъпите модели ще продължат да си ги правят от сегашните материали.
  makeno
 • А за такива като мене, които сменят лаптоп и ПЦ веднъж на 5-6 години новината не е добра. Автомобилите стават все по-пластмасови, електрониката и тя също. Каквото и ще фибростъкло да вложат, след време то губи якостните си качества. Надявам се поне пантите на лаптопите да си останат метални. :D
  skyspirit
 • А това може да се случи и със смартфоните:)
  hamara boy