Филмовата услуга Rakuten TV вече е достъпна в още 30 европейски страни, включително и България

Филмовата услуга Rakuten TV вече е достъпна в още 30 европейски страни, включително и България

Японският гигант Rakuten, който притежава и Viber, има амбиции и на пазара на стрийминг на видео. От известно време компанията развива услугата Rakuten TV, която стартира през 2012 в Испания с покупката на Wuaki.tv, но вече е готова да разшири значително нейния обхват. Компанията обяви, че добавя още 30 европейски страни към списъка с поддържани пазари и така общият брой в световен мащаб се увеличава до 42. Сред новите пазари е и България.

Заедно с това Rakuten е сключила споразумения с производители на телевизори като Samsung, LG, Philips и Hisense за добавяне на бутон Rakuten TV в техните дистанционни управления. За разлика от услугите на Netflix и Amazon предложението на Rakuten е с малко по-различен бизнес модел. За разлика от конкурентите, които имат месечен абонамент за достъп до целия каталог от заглавия, потребителите на Rakuten TV плащат само за филмите, които гледат.

Налични са опции за наемане и за закупуване, като цената е различна – например наем на Venom струва 5.99 лв., а филмът може да се гледа неограничен брой пъти в рамките на 48 часа, а закупуването осигурява достъп за неограничен период от време, докато Rakuten TV има права за неговото разпространение. Цената е различна според заглавието, като логично най-новите струват повече – затова и цената на Hotel Transylvania 3 е 21.99 лв. за наем или покупка. Класическите заглавия изглежда са най-евтини при цена 4.99 лв.

Това може би не е добра оферта на фона на предложения като HBO GO, още повече, че засега на пръв поглед липсва локализация на български. И все пак компанията ще се опита да предложи съдържание, което е насочено по-добре към предпочитанията на отделните пазари. От интервю на шефа на услугата за TechCrunch става ясно, че за разлика от конкурентите Rakuten TV няма да инвестира много в собствено съдържание, но все пак се кани експериментално да продуцира по няколко филма годишно, за да добие опит в тази насока.

Източник: TechCrunch

 • Тази цена може да се плати само ако пускат филми едновременно с премиерата в кината.
  STE1
 • :lol: :D Ха, ха, ха няма балъми в България, които да плащат толкова пари за тази услуга!!! Все пак "не ядем доматите с чепките", има къде, къде по-изгодни предложания.
  Rumm
 • да не са спрели замунда?!
  xdrm
 • Няма кой да им плаща по 5лв за филм , HBO GO ми излиза 1 лв на месец в общия обонамент за кабелна. И аз се чудя какво очакват от този бизнес модел - явно ще разчитат на продажбите на по-новите филми, които са по-скъпи.
  chilko
 • Няма кой да им плаща по 5лв за филм , HBO GO ми излиза 1 лв на месец в общия обонамент за кабелна.
  STE1
 • Точно преди няколко часа получих актуализация на уебос-а и видях че ми се е появило в премиум раздела и си виках "това май го нямаше преди", то наистина било ново.
  AVKansazov