Финализираха последната важна част от стандарта за 5G мрежи

Преди броени дни групата 3GPP (3rd Generation Partnership Project), в която влизат основните асоциации за телекомуникационни стандарти, обяви, че е направила голяма крачка напред към навлизането на мобилните мрежи от пето поколение, които познаваме като 5G. Това стана в Ла Джола, Калифорния, където над 600 делегати от оператори, интернет компании и производители на оборудване, терминали и чипсети станаха свидетели на този исторически момент, а именно гласуването на финалната спецификация на Standalone (SA) версията на стандарта 5G New Radio (NR).

Ако следите новините в сайта, може би си спомняте за подобна информация от края на миналата година, но всъщност става дума за различна част от стандарта. Тогава беше завършена Non-Standalone (NSA) версията на 5G New Radio (NR), която се отнася за изграждането на 5G мрежи върху съществуваща LTE инфраструктура. В същото време Standalone (SA) частта позволява разполагането на 5G оборудване на места, на които не е задължително да има съществуващи мрежи.

"Замразяването на спецификацията на Standalone 5G NR е важен момент от пътя на мобилната индустрия към осъществяването на холистична 5G визия - посочва Балаш Бертени, председател на 3GPP TSG RAN. - 5G NR Standalone системите не само ще увеличат драматично капацитета и скоростта на мобилните широколентови услуги, но ще отворят вратата за нови индустрии, които ще революционализират своите екосистеми чрез 5G.”

Технически това означава, че вече има завършен 5G стандарт, но до появата на първите мрежи от пето поколение все още има време. Въвлечените в оформянето на спецификациите имат още работа за окончателното финализиране на технологията. За масовото навлизане на 5G ще трябва да бъдат изпълнени много условия, ще трябва да бъдат създадени чипове, модеми, телефони, инфраструктура, антени и т.н., а освен това операторите ще трябва да проведат необходимите тестове и след това да надградят мрежите си.

Почти веднага след обявяването на новината Ericsson, Intel, China Mobile Research Institute и China Mobile Jiangsu Company съобщиха, че успешно са извършили първите Standalone (SA) 5G New Radio (NR) тестове на съвместна работа между оборудване от различни производители в Ericsson Lab в Пекин, което би трябвало да ускори комерсиалното въвеждане на базирани на стандарта 5G мрежи. Тестовете са проведени в 100MHz лента на 3.5GHz, като са били използвани 5G NR базови станции на Ericsson и прототипи на Intel 5G NR UE (Intel 5G Mobile Trial Platform). По-късно през годината Ericsson и China Mobile ще направят и 5G тестове в реална среда в китайския град Суджоу.

 • То не е само до скорост, а и до подходящи планове за потребление на тези скорости, доколкото ги има по места. Защото в съвременни условия, 20-40GB на месец са нищо, ако за половината от времето през деня не ползваш wifi. С други думи, операторите работят на база масата, не потребители-ентусиасти, които и без 5G вече живеят в такава среда от рутери и джаджи с подобни скорости. Ако въвеждането и поддръжката на технологията не позволи нормални цени на преноса и ползването за крайните потребители, никой няма да я предпочете пред по-евтиното, но почти толкова добро за ежедневни нужди 4G, което до потенциалното въвеждане на 5G ще бъде с вероятно над 95% покритие навсякъде. Другият много сериозен въпрос е електромагнитното замърсяване, което ще бъде в пъти над текущото, ако не се въведат сериозни регулации по разполагането и контрола над оборудването, особено в преимуществено жилищни зони. Има много сериозни изследвания за вредата и интерференциите от постоянни честоти в различен спектър върху човешкото тяло, всеки орган в което си има собствена честота на излъчване.
  MEnergy
 • Лошото е, че за момента никой не предвижда такова нещо Ванка! Пак ще си останем на опашката и ще се радваме, ако 5G мрежите дойдат тук 3-4 години след другите, а не след 5-7, както стана с LTE. Гледай какво става в другите страни: Веризон отдавна продава само LTE телефони, сега вече не позволява активация на нови 3G устройства, защото догодина 3G мрежата се спира и честотите се насочват към LTE: https://www.phonearena.com/news/Verizon-will-no-longer-activate-3G-phones-on-its-network_id106697
  Мilen
 • И лошото е, че с вдигането на цените нищо няма да стане. Хората ще си свият потреблението, но над една определена сума просто няма как да отделят.
  tzincbg
 • Докато не освободим 700 MHz и 26 GHz, нещата няма как да станат. А и аз предполагам, че чак към 2027-2028 ще имаме 5G мрежи, защото оборудването е мега скъпо. Ще трябва да се променят закони за построяването на базови станции (за да може и на улични лампи и други стълбове да се слагат т. нар. small cell-ове), операторите да ъпгрейднат цялата мрежа към C-RAN (заради тези small cell-ове), оборудването на цялата мрежа да е 5G NR ready и опорната и релейната им мрежа да дава възможност за капацитет от 5-10 Gbps за една станция.
  Dubspace