FireChat позволява изпращане на съобщения и без мобилната мрежа

FireChat позволява изпращане на съобщения и без мобилната мрежа
Новото приложение за iOS FireChat позволява на потребителите да обменят съобщения и без да прибягват до услугите на мобилната мрежа под каквато и да е било форма. За целта услугата използва Wi-Fi и Bluetooth, като автоматично показва кои други потребители са в обхвата ви. Интересното в случая е, че всеки потребител се превръща във FireChat Hotspot и препредава нататък съобщения на други потребители. По този начин самата мрежа теоретически може да позволи дори обмен на съобщения между отдалечени на огромни разстояния един от друг потребители като част могат да минат и без мобилна връзка.

Според създателите на услугата тя използва някои по-малко известни функции на iOS 7, като Multipeer Connectivity Framework, които позволяват директна Wi-Fi или Bluetooth връзка между устройства и без наличието на достъп до интернет. Услугата би могла да бъде изключително полезна на големи спортни събития, в самолети и на други подобни места, където достъпът до интернет е затруднен по най-различни причини.

https://itunes.apple.com/us/app/firechat/id719829352?mt=8
http://techcrunch.com/2014/03/20/firechat-for-ios-is-a-hyper-local-anonymous-chat-network-that-doesnt-need-an-internet-connection/

 • вече и за android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opengarden.firechat
  chilko
 • Разбрах го това... Хайде сега ми опиши една РЕАЛНА ситуация, в която това ще свърши работа :D Условията са следните - ако приемем, че блутут и ВиФи имат обхват 100 метра, значи вие двамата трябва да сте примерно на 200 м един от друг - за да нямате пряка връзка, а аз да съм по средата... Дай ми реален пример и помисли колко често ще се случва... Освен това има и друго - тази опция моят телефон да играе ролята на рипитър, хич не ме кефи - ще харчи батерия... Освен това още по-малко ме кефи ако аз си пиша с някого по този начин, съобщенията да минават през нечии телефони... Опцията за рипитване ще е реално опция - и съм сигурен, че почти никой няма да си я включи... А и колко точно хора има с иФони в БГ, че чак да разчиташ да са на всеки 100 м един от друг :D Сф е над 1344 км2... По 1 човек с иФон на 100 метра в решетка, това прави 100 души/км2 или 1 344 000 дуиши с иФони, всичките разпределени равномерно през 100 м :D А ако искаш да напишеш по този начин съобщение на някой, който е във Варна, трябва пак дотам през 100 м постоянно да има рипитър :D
  KOBRETI
 • Чети малко повече, ако ти имаш активиран bluetooth или Wi-Fi и аз пратя съобщение на някой близо до теб. Твоя телефон просто ще го Предаде на следващият. Ти няма да получиш нищо. Тарикатско е измислено. Никъде в мрежата няма да го има регистриран смс-а. Представи си всички да в България да имаме айфон, няма да ти трябва интернет за съобщения.
  s_l_a_d_u_r_
 • Лапешко забавление за замяна на размяната на бележки в клас ;)
  AVKansazov