Firefox 66 ще използва по-малко памет и ще стартира по-бързо

Mozilla ще въведе редица промени по отношение на добавките към десктоп варианта на браузъра Firefox с версия 66. Промените би трябвало да доведат до оптимизация на разширенията и оттам цялостно подобрение в производителността на приложението, включително намаляване на използваната системна памет. Всичко това ще стане чрез изискване към добавките да използват система IndexedDB за съхранение в локалната памет. Миграцията ще бъде осъществена автоматично и няма да се изисква предприемане на действия от страна на потребителите и разработчиците.

Промяната ще позволи по-бързото зареждане на разширенията, а чрез това се очаква по-бърза работа на приложението и намаляване на използваната системна памет. Във видео демонстрация на новата функционалност Mozilla показва как стартирането на браузъра с добавка за блокиране на реклами отнема по-малко време спрямо преди. Новата система вече е в бета версията на Firefox, а финалното издание на Firefox 66 очакваме на 19 март.

Източник: Softpedia

 • Хах, те сигурно като са видели колко хора след това търсят в Гугъл opera, Vivaldi, K-meleon и други, бързо са се отказали. Явно събирането на данни е по-важно.
  tzincbg
 • -
  Blue Sky
 • То не го пишеше. Просто след поредния ъпдейт адблокъра сам се махна и трябваше да пипнеш в конфиг настройките да го направиш възможен за връщане. Явно са ядосали много хора и сега гледам си работи...
  Хром също мислят на там...
  https://www.theregister.co.uk/2019/01/22/google_chrome_browser_ad_content_block_change/
  tzincbg
 • Аз още си седя на 56 с ъпдейти (но преди 57) на няколко браузъра на базата на Файърфокс. Докато програмистите им ги поддържат (а те засега го правят и нямат намерение да преминават на 57), нямам намерение да правя компромиси. В Classic Add-ons Archive приложението има стотици адони от зората на браузъра до версия 56 вкл. и всички работят. Не става въпрос за AdBlock и Origin, тези са толкова обикновени и взаимозаменяеми на всяка версия. Става въпрос примерно за CoolPreviews и десетки други, неракриващи локация, httpS, блокиране на плъгини, промяна на системни параметри, които сайтовете виждат, user agent-и, разширени браузърни настройки и т.н. Бързината е същата като на новите версии, а даже и на 56.*.*, програмистите пушват ъпдейти по сигурността и основния енджин всеки месец (понякога и два пъти). Браузърът не е просто един гол скелет и важното само било да е бърз. Браузърът е най-сложната програма на компютъра и само за 2 секунди в мрежата казва на уебсайта, админа му и десетки трети страни откъде точно (вкл. къща, ако си на ADSL през телефон) и какъв монитор го достъпваш, на каква резолюция, с какви скриптове, на каква операционна система и версия, системни настройки, потребителски навици и какво ли още не едновременно. Не бих препоръчал на никого да използва браузър в чист вид, особено с включена история, пре-кешинг, Google за сърч енджин и без аддони (особено тези в зрял вид). За съжаление, това явно беше целта на Мозила с версия 57. А още по-лошо е, че 98% от потребителите и въобще си нямат и идея, че бразуърът казва всичко за тях, пък те си мислят, че като гледат в монитор, а не директно в лицете на някого, са анонимни в мрежата.
  MEnergy
 • -
  Blue Sky
 • А бе вие добре ли сте, защо се изказвате без да знаете?Разширенията си работят, с NoScript и uBlock съм в момента на версия 65 откъде решихте че са блокирани?
  AVKansazov
 • Като прочетох поста ти и моментално спрях автоматичните ъпдейти на браузера...

  Няма как да се мине вече без задължителните добавки Adblock plus и uBlock Origin. Браузер, който не ги предлага моментално го махам и милиони потребители ще направят същото. Не ми се вярва така да загубят пазарен дял, но да видим.
  Мilen
 • Но пък блокираха разширенията срещу реклами, тъй че язък...
  tzincbg