Firefox скоро ще разполага със защита срещу скриптове за добив на криптовалута

Firefox ще предложи нови решения против проследяващи скриптове и такива за добиване на криптовалути. За целта Mozilla ще си партнира с компанията Disconnect, разработваща софтуер против проследяване и блокиране на реклами. Новите инструменти вече са налични във Firefox Nightly 68 и бета версия 67 на десктоп приложението. В бъдеще Firefox ще активира тези решения по подразбиране.

Добиването на криптовалути без знанието на потребителите е все по-често срещано, като при него се използват ресурсите на засегнатия компютър. Това натоварва машината и често води до спад в производителността и дори прегряване. Процесът се осъществява от скриптове, които са скрити в някои сайтове. Firefox ще блокира такива скриптове, използвайки списъците на Disconnect.

Другото решение е срещу така наречената практика за fingerprinting, при която се използват данни от настройките на браузера (резолюция на екрана, операционна система и др.), които се предоставят на сайтовете с цел оптимизация. Тази информация може да послужи за идентифицирането на потребители дори при премахване на бисквитките.

Източник: Engadget