Firefox скоро ще разполага със защита срещу скриптове за добив на криптовалута

Firefox скоро ще разполага със защита срещу скриптове за добив на криптовалута

Firefox ще предложи нови решения против проследяващи скриптове и такива за добиване на криптовалути. За целта Mozilla ще си партнира с компанията Disconnect, разработваща софтуер против проследяване и блокиране на реклами. Новите инструменти вече са налични във Firefox Nightly 68 и бета версия 67 на десктоп приложението. В бъдеще Firefox ще активира тези решения по подразбиране.

Добиването на криптовалути без знанието на потребителите е все по-често срещано, като при него се използват ресурсите на засегнатия компютър. Това натоварва машината и често води до спад в производителността и дори прегряване. Процесът се осъществява от скриптове, които са скрити в някои сайтове. Firefox ще блокира такива скриптове, използвайки списъците на Disconnect.

Другото решение е срещу така наречената практика за fingerprinting, при която се използват данни от настройките на браузера (резолюция на екрана, операционна система и др.), които се предоставят на сайтовете с цел оптимизация. Тази информация може да послужи за идентифицирането на потребители дори при премахване на бисквитките.

Източник: Engadget