Garmin изглежда е платила голяма сума в откуп на хакери

Garmin изглежда е платила голяма сума в откуп на хакери

Доставчикът на навигационни услуги и спортни аксесоари – Garmin, най-вероятно е платил 10 милиона долара на кибер престъпниците, които криптираха системите му с рансъмуеър. Данните показват, че компанията се е сдобила с ключ за декриптиране на файловете си.

На 27 юли от Garmin потвърдиха, че са жертва на кибер атака, с която са криптирани някои от системите ѝ. В резултат на това голяма част от услугите бяха засегнати и спряха да функционират. На този етап не се съобщава за компрометиране на данни.

Анализатори посочват, че случаят е удар по репутацията на компанията, тъй като потребителите не са имали достъп до услугата в продължение на дни. Освен това атаката може да бъде посочена и като пример за други компании, които трябва да са готови за подобен тип неприятности.

По всичко личи, че е използван WastedLocker – сравнително нов рансъмуеър, който е разработен от базираната в Русия група, позната като Evil Corp. Софтуерът се прилага при атаки от висок калибър, като досега няма данни Evil Corp да са извличали данни.

От Kaspersky отбелязват, че WastedLocker се използва таргетирано, а не на общ принцип. След заразяване на системите жертвите обикновено получават информация, в която се посочва, че трябва да преведат определена сума, ако искат файловете им да бъдат възстановени.

Източници: BBC, ComputerWeekly, The Times (платен достъп)

Оферти на деня